Güncelleme Tarihi:
Korkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, iş ve özel hayata giren sosyal paylaşım sitelerinin aynı zamanda siber suçlular için de sayısız fırsat doğmasına neden olduğunu belirtti. Enstitü'nün Bilişim Teknolojileri Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan kitapçığın amacının söz konusu sitelerden doğabilecek tehlikeler konusunda farkındalığın artırılması olduğunu ifade eden Korkmaz, şunları kaydetti:
"Çocukların sosyal medya hesaplarını kullanırken karşılaşabilecekleri tehlikelere karşı aileler için kılavuz kitap hazırladık. Her konu başlığı aynı zamanda 'hackerin gözüyle' de ele alınarak siber suçluların düşünce yapısı onların anlatımıyla yansıtılmaya çalışılmıştır. Kitapçıkta 16 kural sıralanmaktadır. Ancak siber suçların değişen ve gelişen yapısı nedeniyle bu kuralların eksiksiz ve tam bir liste olduğunu söylememiz mümkün değildir. Çocuklarınızı sosyal paylaşım sitelerinde güvende tutmak için sağduyunuzun önemli bir yol gösterici olduğunu unutmadan kitapçıkta yazılanları dikkate almanızı öneriyoruz."
Korkmaz, TSE'nin "Çocuklar İçin Sosyal Medya Kullanımında 16 Altın Kural" kitapçığına "tse.org.tr" adresinden ulaşabileceğini de ifade etti.
'SOSYAL MEDYADA ÇOCUĞUNUZLA ARKADAŞ OLAN'
Söz konusu kitapçıkta, internetin çocukların rahat ve güvende dolaşabilecekleri bir ortam olmadığı belirtilerek, sosyal medyada karşılaşılacak problemlere yer veriliyor. Kitapçıkta, "Çocuğunuz forumlarda, anlık mesajlaşma uygulamalarında veya sosyal paylaşım sitelerinde tacize uğrayabilir, yaşıtlarından baskı görebilir... İnternet üzerinden oynanan oyunlar çocuğunuzun sosyal paylaşım sitelerindekilere ek olarak bazı şiddet, pornografik içerik, taciz gibi yeni tehlikelerle karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır" ifadeleri yer alıyor. Sosyal paylaşım siteleri pek çok örgüt tarafından propaganda aracı olarak kullanıldığı hatırlatılması yapılan kitapçıkta, şu tavsiyelerde bulunuyor:
"Çocuğunuzun sosyal paylaşım sitelerinde siyasi, bölücü veya dini örgütlerin propaganda çalışmalarıyla karşılaşması mümkün. Anlamadığınız konuları araştırın. Çocuğunuzun üye olduğu sitelere siz de üye olun, oynadığı oyunları siz de indirip deneyin. Aile filtrelerini açın. Ülkemizde pek çok internet hizmeti sağlayıcısı "güvenli internet" benzeri isimlerle belli içeriklerin filtrelendiği internet hizmetleri sunmaktadır. İnternet hizmeti aldığınız firmayla bu konuyu görüşün. İnternet ve sosyal medyada nelerin yapılabileceğini ve nelerin yasak olduğunu çocuğunuza açıkça söyleyin. Kullanım süresi ve sıklığı ile ilgili de sınırlamaların olmasının önemini unutmayın. Sosyal paylaşım sitelerinde çocuğunuzla arkadaş olun. Çocuklarınızın sosyal medya hesaplarının gizlilik ve mahremiyet ayarlarının mümkün olan en sıkı seviyede olduğunu düzenli olarak kontrol edin. Okul arkadaşlarıyla paylaşımlarını ve sosyal medya üzerinden arkadaş olduğu ancak aynı okulda olmadığı veya aynı okul dışı faaliyetlere katılmadığı halde 'arkadaş' olduğu kişilere dikkat edin. Çocuğunuzun ona söylediklerinizden çok, yaptıklarınızı yapacağını unutmayın. Bu nedenle kendi sosyal medya kullanım alışkanlıklarınızı da mümkün olduğunca güvenli hale getirin."