Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2007 00:00
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Kenan Malatyalı, İslam ülkeleri ve müslümanların yaşadığı ülkelere yönelik ihracatta, İslami usule uygun gıda tüketmek isteyenlerin ihtiyacını karşılamak amacıyla 2005 yılında başlattıkları "Helal Gıda" çalışmalarının halen devam ettiğini belirterek, "Zannediyorum 3-4 aylık süre içinde biter" dedi.
TSEK BELGESİ OLABİLİR: Malatyalı, "Helal Gıda" konusunda yürüttükleri çalışmanın belgelendirme türüne henüz karar vermediklerini, "Helal Gıda" adı altında standart mı yoksa TSEK belgesi mi verecekleri konusundaki çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Malatyalı, TSE’nin standardı bulunmayan konulardaki ürün ve hizmetler için adına TSEK denilen bir belgelendirme yaptığını anlatırken, bu belgenin de standarda yakın bir belgelendirme olduğuna dikkati çekti, "Bunu kriterler belirlemek suretiyle yapıyoruz" diye konuştu.
RESTORANLARA DA VERİLECEK: Söz konusu belgelendirmenin hem gıda sektöründe hem de restoran gibi hizmet veren işletmelere yönelik olacağını ifade eden Malatyalı, İslami usullere uygun gıda üretiminin nasıl olması gerektiği konusunda İlahiyat Fakültelerinde bu konuda ihtisas yapmış hocalardan yardım aldıklarını söyledi. Malatyalı, belgelendirme yapmak için işletmelere gidecek teknik komitede bir din adamı veya ilahiyatçının bulunup bulunmamasının ise belge verilecek gıdanın türüne göre değişebileceğini bildirdi.
İSTEYEN ALACAK: Belgelendirmenin zorunluluk kapsamında olmayacağını, isteyenin bu belgeyi alacağını belirten Malatyalı, belge alanların, almayanlara karşı rekabette eşitsizliğe neden olacağına ilişkin eleştirilere ise katılmadığını söyledi. Malatyalı, Kanada, Arjantin, Güney Afrika, Avusturalya, Yeni Zellanda, Singapur, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde "Helal Gıda" belgeli ürünler bulunduğunu, TSE’nin belgelendirme yapmaya başladıktan sonra istenilmesi halinde yurtdışında da bu hizmeti vereceğini söyledi. Malatyalı, belgelendirme çalışmalarıyla birlikte Almanya, Romanya, Yunanistan, Fransa ve İtalya’ya da belgelendirme yapmalarının muhtemel olduğunu kaydetti.
’Helal Gıda’ pazarı 2.1 trilyon dolar
DIŞ Ticaret Müsteşarlığı, Malezya tarafından 2004 yılında hazırlanan ve batı ülkelerine doğru yayılan "Helal Ürün" standardı uygulamasındaki gelişmeleri izlemek ve helal ürün pazarındaki yerini alabilmek için çalışma başlattı. Söz konusu uygulamada, gıda ve gıda dışı ürünler İslam dininin öngördüğü usullere uygun olarak hazırlanıp, tüketiciye iletiliyor. "MS 1500:2004 Helal Standardı" olarak bilinen uygulamaya göre, gıda ve gıdaların servisinin yapıldığı yerlerin sahip olması gereken özellikler, paketleme, ulaşım, taşıma ve kozmetik, tıbbi cihazlar ve sağlık ürünlerine ilişkin özellikler İslam dininin kurallarına göre hazırlanıyor. Batılı ülkeler de dahil olmak üzere pek çok ülkedeki kuruluşların söz konusu standarda göre belgelendirme talebine karşılık, "helal" sertifikası ürünlerle ilgili standarda uygunluğunun teminatı olarak veriliyor. Verilen "Helal Sertifikası", Müslüman toplulukların bulunduğu ülkelerde, söz konusu sertifikaya sahip olmayan ürünlerin sunulmasının önünde engel teşkil ediyor. Helal Standardı kapsamına giren gıda ve gıda dışı ürünler dünya pazarının yıllık 2.1 trilyon dolarlık kısmını oluşturuyor.