Truva, New York Times'ta

Güncelleme Tarihi:

Truva, New York Timesta
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2008 16:45

DÜNYANIN önde gelen gazetelerinden New York Times, ‘Gezi ve Keşif' ekinde Çanakkale'deki Truva kalıntılarını konu etti. Her yıl 200 bin turist tarafından ziyaret edilen Truva'nın konu edildiği yazı büyük ilgi gördü.

New York Times'ta yayınlanan Sarah Collins imzalı yazıda uluslararası arkeologların yaptığı kazılarda, Truva kalıntılarında yer alan 9 kentin bulunmaya çalışıldığı belirtildi. Yazıda, “Kaya yapıların yer aldığı höyükte, turistler geçmişin gizemini hissediyor. İlk kez planladığımız Türkiye Odise'sinde bu gizemi bulup bulamamak bizi en çok zorlayan soruydu. Truva, gerçekte hızlı ve sağlam teknelerden oluşmuş armadanın görme engelli şairin şarap kadar koyu renkli denizlerini yırtmasından başka bir şey değil” denildi.

Truva'nın mitolojik unsurlarının da ele alındığı yazıda, ‘Aşil'in kızgınlıkla Hektor'u surlarda sürükleyip öldürdüğü bir yer Truva. Acha ordularının Sparta Kralı Menelaos’un karısı Helen'i geri almak için İlio-(Troy) kulelerini yağmalamaya başladığı nokta” ifadeleri kullanıldı.

Yazının devamında arkeologların, halen Truva’nın gerçekte var olup olmadığını tartıştığı hatırlatılırken şöyle devam edildi:
“Bazı tur kitapları ve Truva'yı ziyaret eden arkadaşlarım, Truva'yı ziyaretimde, hayal kırıklığına uğrayabileceğimi belirtti. Dostlarım, öncelikle, Brad Pitt ve Eric Bana'nın başrollerini oynadığı, devasa kapı, kule, kılıç ve sandalların yer aldığı Hollywood yapımı destansı film ‘Truva'nın karelerini beklemememi öğütledi. Truva'daki arkeolojik karışıklık, akıl bulandıran kalıntılar belki de Homerous destanına bağlanabilir. Üstelik Truva höyüklerinin girişindeki park yerinde turistleri selamlayan değersiz ağaçtan yapılmış Truva atı ile ilgili okuduğum haberler aklımda. Pekçok arkadaşım Truva yerine Çanakkale Savaşları'nın yer aldığı tarihi yerleri gezmemi önermişti. Bütün bu olumsuz haberlerle, iki haftalık Türkiye ziyaretim harika bir Homerous sabit düşüncesine teslim oldu. Bergama-Gelibolu yolu, bana; Türkiye’nin batı kıyı şeridinde kısa bir Truva efsanesi yaşattı. Kimileri Truva'nın Yunanistan yerine, Anadolu'nun kuzeybatısında yer alan Çanakkale kentinde olmasına şaşırılabilir. Türkiye Hükümeti, 1996 yılında Truva kalıntılarının yer aldığı alanı tarihi milli park ilan etti. İki yıl sonra UNESCO Truva'yı ‘Dünya Mirası’ içine aldı.”

Her yıl 200 bin turistin ziyaret ettiği Truva Milli Parkı'nda kazıların sürdüğü ifade edilen yazıda, kazıları Daimler Chrysler ve Siemens firmalarının desteklediğinin altı çiziliyor. Yazıda, “Bazı arkeologlar, Truva höyüğünün yalnızca yüzde 10- 20 sinin gün ışığına çıkarıldığını söylüyor. Bulunan kalıntıların en eskisi, 5 bin yıllık ve Bronz Çağ dönemi aitö ifadeleri kullanılıyor. Collins, Truva ile ilgili yazısına şu sözlerle devam edildi:
“Truva Milli Parkı'na girişimizde bizi yaklaşık 9 metre yüksekliğindeki sembolik Truva Atı selamlıyor. Truva Atı 1970 yılında Türk sanatçı İzzet Senemoğlu imzasını taşıyor. Dar, genellikle düz pasajlarda ilerliyoruz. Pasaj duvarları renkli ve noktalı işaret levhaları ile donatılmış. İnişli çıkışlarla yürüyoruz. Ziyaretçiler kendilerine şunu sorabilir: Truva ve Homer’in destanı tarihsel gerçeklere dayalı mı? Gerçek şu; modern arkeologların Truva Höyüğü’nde buldukları, Truva’nın döneminde çok önemli stratejik ve tarihsel bir kent olmasının kanıtı. Truva Dardanel'in girişinde. Çanakkale Boğazı’na sahip. Ege, Marmara ve Karadeniz’e geçişin kilit noktasında. İlionların en önemli kentlerinden birisiydi. Antik çağda orduların Avrupa’dan Asya’ya geçişinde çok önemli bir yer. Truva Savaşı’nın M.Ö. 1230-1183,te olduğu tahmin ediliyor. Homer’in İlyada adlı eserine göre 1000 fazla tekne ve 150 bin asker katılmış bu savaşa. Bizim turumuz 4500 yıllık çamurdan yapılmış tuğlalar ve duvarlar arasında geçiyor. Savunma duvarı ise M.Ö. 2920’de yapılmış.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!