Güncelleme Tarihi:
Çanakkaleliler, Truva hazinelerinin Türkiye'ye geri verilmesi ve Truva'nın ‘‘Dünya Mirası’’ listesine alınması için, yeni bir kampanya başlatacaklar.
Günümüzden 122 yıl önce Almanya'ya kaçırılan, İkinci Dünya Savaşı'nda da Sovyet ordusunun bir bölümünü savaş ganimeti olarak Moskova'ya götürdüğü Truva hazinesi için çeşitli girişimlerde bulunup imza kampanyaları açan Çanakkaleliler, bu kez uluslararası kamuoyu yaratmayı amaçlıyorlar. Bu amaçla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü aracılığıyla Truva'nın Dünya Miras Listesi'ne alınması önerildi. Başvurunun önümüzdeki yıl temmuz ayında gerçekleştirilecek Dünya Miras Bürosu'nun 22'nci oturumunda değerlendirileceği belirtildi.
UNESCO'nun desteğiyle Truva'da çıkarılan hazinenin Türkiye'ye iadesi için dünya çapında kamuoyu oluşturacaklarını belirten Çanakkale Kültür Müdürü Mehmet Sevim, ‘‘Her ülke, tarihine sahip çıkar ve zenginliklerin kendi ülkesinde sergilenmesini ister’’ dedi. Hazinelerin iadesi için gönüllü kampanya başlatan Dardanel Şirketler Grubu'nun sahibi Niyazi Önen'in eşi Zeliha Önen de ‘‘Şimdiye kadar çeşitli ülkelerde katıldığımız fuarlarda konuyu hep gündeme getirdik, broşürler dağıtıp destek istedik’’ diye konuştu.
Türkiye'nin 1983 yılında imzaladığı Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi uyarınca kültürel ve doğal varlıkları içeren Dünya Miras Listesi'nde, bugüne kadar Pamukkale ve Kapadokya ‘‘kültürel ve doğal miras’’ olarak, İstanbul, Safranbolu, Boğazköy, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası ise ‘‘kültürel miras’’ olarak yer aldı.