Güncelleme Tarihi:
TRT İzmir Vericiler Bölge Müdürlüğü’nde elektronik, elektrik veya elektronik-haberleşme mühendisi unvanı taşımayan bir personelin Verici İşletmelerinden Sorumlu Müdür Yardımcılığı’na atanması üzerine EMO İzmir Şubesi geçen yıl dava açtı. Davaya bakan İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin bir süre önce verdiği kararda, ’Sınıflandırma’, ’Kariyer’ ve ’Liyakat’ın Devlet Memurları Kanunu’nda temel ilkeler olarak kabul edildiğine yer verildi. Memurların yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanı sağlanmasının ’kariyer’ ilkesi olarak tanımlandığı belirtildi. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yönetmeliği’nin Verici İşletmeleri Dairesi Başkanlığı’nın görevlerine ilişkin hükümlerinin de hatırlatıldığı kararda, TRT İzmir Müdürlüğü’nde boş bulunan Verici İşletmelerinden Sorumlu Müdür Yardımcılığı kadrosuna başteknisyen statüsündeki bir personelin atanmasının dava konusu edildiğine dikkat çekildi.
"TEKNİSYEN MÜHENDİSİN AMİRİ OLAMAZ"
Bu yönetmelik hükümleri kapsamında TRT müdürlüklerinin idari yapılanma içinde verici işletmelerinden sorumlu müdür yardımcılığının teknik bilgi gerektiren bir kadro olduğu vurgulanarak, teknik işlerden sorumlu müdür yardımcılığı kadrolarının altında başmühendislik biriminin bulunduğu belirtildi. Başmühendislik birimlerinin altında mühendislerin ve mühendislerin gözetim ve denetimi altındaki diğer teknik personelin istihdam edildiğine yer verilen kararda, şu ifadeler yer aldı:
"Uyuşmazlık konusu olayda kariyer ve liyakat ilkeleri ile mesleki hiyerarşiye aykırı olarak, başmühendis ve mühendislerin amiri konumunda olan, teknik konularda başmühendis ve mühendislerin iş ve işlemlerin denetleyecek bir konumda bulunan müdür yardımcılığına mühendis unvanı taşımayan bir kişinin önce vekaleten atandığı, daha sonra vekaleten yapılan bu atamanın asaleten atamaya dönüştürüldüğü görülmüştür."
Atamanın ’kariyer’ ve ’liyakat’ ilkelerine aykırı olarak gerçekleştirildiğine ilişkin tespite yer verilen kararda, "Teknik bilgi gerektiren işlerden sorumlu olan ve bu sebeple emri ve gözetimi altında başmühendislik ve mühendislik şeklinde bir idari yapılanma bulunan verici işletmelerinden sorumlu müdür yardımcılığı kadrosuna mühendis unvanı taşımayan bir kişinin atanmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamıştır" denildi.
TRT’YE ÇAĞRI
Kararla ilgili olarak EMO İzmir Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise şöyle denildi: "AKP’nin hemen hemen tüm kamu kuruluşlarında ağır biçimde uyguladığı kadrolaşma çalışmalarından en çok mağdur olan kurumların başında TRT gelmektedir. Siyasi iktidarın sözcüsü haline getirilen ve cep telefonları ile bilgisayar satışları üzerinden bandrol uygulamasıyla olağanüstü kaynak aktarılmaya başlanacak olan TRT’nin teknik birimlerindeki ’siyasi kontrol’ çabası, mühendis meslektaşlarımızı mağdur edecek noktaya kadar vardırılmıştır. Mesleğimizin gelişimi adına kamu kurumlarındaki mühendislik birikiminin toplum yararına verimli olarak kullanılmasının siyasi kadrolaşmaya kurban edilmesine sessiz kalmamız mümkün değildir. Bu vesileyle EMO İzmir Şubesi olarak mesleğimiz ve meslektaşımızı korumak için verdiğimiz mücadeleyi sürdüreceğimiz vurgulayarak, TRT’ye mahkeme kararına uyma çağrısı yapıyoruz."
Mahkemenin kararına karşı, Danıştay’a temyiz başvurusunda bulunulabilecek.