Ayşegül USTASelçuk YAŞAR / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2011 00:00
196 subayın tutuksuz yargılandığı Balyoz davasının dünkü duruşmasında bir ilk yaşandı. Duruşma Savcısı Savaş Kırbaş’ın talebi doğrultusunda, 968 sayfalık iddianamenin okunması için iki TRT spikeri görevlendirildi. Duruşmada, sanık ve avukatları tarafından yapılan taleplerden 13’ü reddedildi.
HÜKÜMETİ ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs ettikleri gerekçesiyle 20 yıla kadar hapisleri istenen 196 subayın tutuksuz yargılandığı Balyoz Güvenlik Harekât Planı davasında bir ilk yaşandı. Cumhuriyet savcıları Mehmet Ergül, Süleyman Pehlivan, Ali Haydar ve Murat Yönder’in hazırladığı 968 sayfalık iddianamenin okunması için, TRT Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan spikerler Ömer Ersöz ve Hakan Kıra, kamu görevlisi olarak görevlendirildi. 1. ve 2. Ergenekon davalarında iddianamelerin özetlerini duruşma savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın, Poyrazköy davasında duruşma savcısı Nuri Ahmet Saraç okumuştu.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşke-si’ndeki salonda yapılan duruşmada, iddianamenin 1, 2 ve 3 numaralı sanıkları olan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile eski Kuvvet Komutanları emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve emekli Oramiral Özden Örnek’in de aralarında bulunduğu 182 subay hazır bulundu. Emekli Orgeneral Ergin Saygun’un da aralarında bulunduğu, duruşmaya katılmayan 4 sanığın avukatı sağlık raporu sundu. İstanbul Barosu’ndan Fatih Arslan ve İsmail Altay ile Ankara Barosu’ndan Erol Aras duruşmayı gözlemci olarak izledi.
Temizöz: Adresim Diyarbakır Cezaevi
Faili meçhul cinayetlere ilişkin Diyarbakır 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan emekli Albay Cemal Temizöz de davanın 3. oturumuna katıldı. Başka suçtan tutuklu olan Temizöz, kimlik tespiti sırasında tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ni ikamet adresi olarak gösterdi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken’in, “Başka adresiniz var mı?” diye sorması üzerine Temizöz, “Kayseri’de görev yaparken tutuklandım. Daha sonra emekli oldum. İstanbul’daki Merkez Komutanlığı’ndan irtibat kurabilirsiniz” yanıtını verdi. İddianamenin okunmasına geçilmeden 1 ve 2. oturumda yapılan taleplere ilişkin ara kararlar Başkan Diken tarafından okundu. Sanık ve avukatlarının yaptığı taleplerden 13’ü reddedildi. Kabul edilen tek talep, Taraf Gazetesi Muhabiri Mehmet Baransu’nun savcılığa verdiği 10 adet ses kaydının CD ortamında sanık ve avukatlara dağıtılması isteği oldu.
“Yüce Divan’da yargılanalım”a ret
Mahkemenin reddettiği bazı talepler şöyle:
Eski kuvvet komutanları emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına’nın suçun işlendiği dönemde kuvvet komutanı olarak görev yapmaları nedeniyle yargılamanın Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’nde yapılması yönündeki talep, atılı suçun görevleriyle ilgili olmadığı gerekçesiyle reddedildi.
Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın, Genelkurmay’ın ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın suçtan zarar görme ihtimalleri bulundukları gerekçesiyle davaya katılması yönündeki talebi, yasa gereği suçtan zarar gören kişilerin ya da kurumların kendilerinin başvurması gerektiği belirtilerek reddedildi.
Mahkeme, iddianamede 164. sırada yer alan sanık Recep Yavuz’un kimlik bilgilerinin doğru olmadığını, bu sanık hakkında dava açılmış sayılamayacağı belirterek, gereğinin yapılması için cumhuriyet başsavcılığına yazı yazılmasına karar verdi. Duruşmada, TRT spikerleri 968 sayfalık iddianameyi 124’üncü sayfaya kadar okudu. İddianamenin okunmasına bugün devam edilecek.
Savcı istedi
BALYOZ iddianamesinin spikerlerce okunmasını duruşma savcısı Savaş Kırbaş talep etti. Talebi yerinde bulan mahkeme, TRT İstanbul Müdürlüğü’ne yazı yazdı. TRT İstanbul Radyosu’nda 20 yılı aşkın süredir görev yapan Hakan Kıra ile TRT İstanbul Televizyonu spikeri Ömer Ersöz’ü görevlendirdi. İddianamenin uzun ve dilinin ağır olması nedeniyle, tutanaklara doğru geçmesi açısından böyle bir istekte bulunulduğu belirtildi. Spikerlerin TRT Genel Müdürlüğü’nce görevlendirildikleri için mazeret bildirmeden mahkemeye gitmeme şansları yoktu.