Troyka toplantısında yol haritası çiziliyor

Güncelleme Tarihi:

Troyka toplantısında yol haritası çiziliyor
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 07, 2005 09:01

Türkiye ile AB Troykası Ankara Palas Devlet Konuk Evi’nde bir araya geldi.

Haberin Devamı

Görüşmede, Türkiye’deki reform süreci ve 3 Ekim’e kadar olan sürede yapılması gerekenler ele alınacak.

 

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğindeki toplantıya AB Dönem Başkanı Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, AB’nin bir sonraki dönem başkanı İngiltere’nin AB’den Sorumlu Devlet Bakanı Denis MacShane ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn ve beraberlerindeki heyetler katılıyor.

  Â

Toplantıda 17 Aralık AB zirvesi sonrasındaki süreç ile birlikte müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim tarihine kadar gerçekleştirilmesi gereken düzenlemeler ele alınıyor.

 

Haberin Devamı

Son dönemde Türkiye’nin eleştirildiği en önemli konulardan olan 17 Aralık sonrası hazırlıkların yavaşlaması konusu da toplantıda gündeme gelecek olan konular arasında bulunuyor.

 

TROYKA TOPLANTISI ÖNCESİ DÜNKÜ GÖRÜŞMELER

 

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, toplantı öncesinde, AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn ve dönem başkanı Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'la ayrı ayrı görüştü.

 

Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi olduktan sonra ilk resmi ziyareti için Ankara'ya gelen Olli Rehn, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le konutunda bir araya geldi.

 

Görüşmelerde Türk tarafı aslında Avrupalıların açmaları gereken konuları kendisi gündeme getirerek üyelik yolundaki kararlılığını sergilemeye çalıştı.

 

Ankara daha sorulmadan uyum protokolünün Kıbrıs Rum Kesimi’ni de içine alarak imzalanacağını bir kez daha teyit etti. Dışişleri Bakanı Gül, Kıbrıs konusunda Brüksel'in de etkin olmasını istedi.

 

Haberin Devamı

"RUMLARDAN RAHATSIZIZ"

 

Gül ile görüşmesinde, ‘Kıbrıs konusunda sizi daha iyi anlıyoruz, biz de Kıbrıslı Rumların tavırlarından rahatsızız’ mesajını ileten Rehn, Brüksel'de Türkiye'nin AB yolunda yavaşladığı şeklinde bir düşünce bulunmadığını da söyledi.

 

Bu ifadesiyle Türk heyetini rahatlatan Rehn, 3 Ekim'de tarama süreci ile bazı başlıkların müzakeresinin birlikte başlayabileceğini söyledi. AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn reformların uygulamasının önemine dikkat çekti.

 

İşkenceye karşı sıfır tolerans gösterilmesinin doğruluğuna değinen Rehn, kültürel hakların ülkenin her köşesinde tam olarak uygulanması, gayrımüslümlerin durumu, ve ifade özgürlüklerinin önemli konular olduğunu söyledi.

 

Haberin Devamı

YOL HARİTASI ÇİZİLECEK

 

Dışişleri Bakanlığı konutunun ikinci konuğu dönem başkanı Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'du.

 

Görüşmenin ardından her iki bakan da troyka toplantısı öncesinde olumlu mesajlar verdi. Kıbrıs konusunun Türk-Yunan yakınlaşması ile çözüleceğini söyleyen Lüksemburglu Bakan Asselborn, Avrupa Birliği Troykası-Türkiye toplantısının da başkanlığını yapacak. Beş saat sürmesi beklenen görüşmelerde tüm konular daha geniş ele alınacak ve bundan sonraki sürecin yol haritası çıkarılacak.

 

NATO-KIBRIS

 

Müzakere Çerçeve Kağıdı ve Katılım Ortaklığı Belgesinin haziran ayında açıklanması beklenirken Türkiye'nin karşısına bugünkü toplantıda çıkması beklenen konulardan biri de NATO'da Güney Kıbrıs'ı içeren işbirliği sürecine Ankara'nın koyduğu engel.

 

Haberin Devamı

ORTADOÄžU

 

Irak, Suriye ve İran'daki gelişmeler hakkında da Türkiye, Avrupalılara son gelişmeler hakkında bilgi verecek. Bu konuda ciddi bir ilerleme sağlanması beklenmiyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve konuk Avrupalı bakanlar toplantı ardından bir basın toplantısı ile soruları yanıtlayacaklar.

 

BBC: AB, TÜRKİYE’YE REFORMLARI HIZLANDIRMASINI SÖYLEDİ

 

Bu arada İngiliz yayın kurumu BBC, Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn’in Türkiye’deki görüşmelerini "AB, Türkiye’ye reformları hızlandırmasını söyledi" başlıklı haberinde değerlendirdi.

AB’nin Türkiye’nin insan hakları konusunda daha çok çaba göstermesi gerektiğini söylediğini kaydeden BBC, Rehn’in Türkiye’nin reform uygulamasındaki ivmeyi kaybetmemesi gereğini dile getirdiğini belirtti.

Haberin Devamı

Sert müzakereler sonucunda Ankara’nın AB’den bir müzakere tarihini aldığına dikkat çeken BBC, "Eleştiri yapanlar, ülkenin insan hakları sicilini iyileştirme isteğinin anlaşmaya varılmasından sonra zayıfladığını söylüyorlar" dedi.

Buna karşın BBC, Rehn’in, Türkiye’nin reform konusunda çok cesur davrandığını belirterek biraz da nefes almak istemesinin anlayışla karşılandığını söylediğine dikkat çekti.
Rehn’in, Türk hükümetinden işkencenin yok edilmesini, kadın haklarının genişletilmesini ve gayri Müslim toplumlarının korunmasının sağlamasını istediğini kaydeden BBC, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ise, Türkiye’nin reform sürdürme kararlılığını dile getirdiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!