Troya aşığı arkeolog anısına kütüphane

Güncelleme Tarihi:

Troya aşığı arkeolog anısına kütüphane
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2007 17:13

Yaklaşık 1,5 yıl önce hayatını kaybeden Troia Kazı Heyeti eski başkanı Alman Arkeolog Prof.Dr. Manfred Osman Korfmann'ın, arkeoloji konularındaki 6 bin kitap ile 10 bin ayrı basım ve makalesini bağışladığı kütüphane açıldı.

Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Korfmann Kütüphanesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Çanakkale'nin tarihi bir gün yaşadığını belirtti. Kırlı, şöyle dedi:“Çanakkale'nin kültür tarihinde yeni bir sayfa açılmıştır. Bu, Korfmann sayesinde olmuştur. Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann, değerli bir bilim adamı, dünya kültür ve arkeoloji bilimine önemli katkılar yapan, Troia'yı dünyaya tanıtan ve literatürde yer almasını sağlayan büyük bir insandır. Böyle bir kişi Çanakkale için büyük bir şanstır. Kentimiz, bundan sonra Korfmann adı sayesinde değer kazanmıştır ve daha da büyümüş, dünya kültür ilişkilerinde dikkati çeken bir yer haline gelmiştir.”

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da törende yaptığı konuşmada, Troia'nın önemini, değerlerini ve zenginliğini Korfmann'dan öğrendiklerini belirtti.

Türkiye'de tarihsel ve kültürel değerleri koruma bilincinin geç kavrandığını belirten Gökhan, “Çıkarcı bir anlayışla eski kültürel varlıkların yok olmasına göz yumuldu. Korumacılık anlayışı, kültürlere saygıdır, tarihe saygıdır, doğaya saygıdır. Kendi kültürüne, tarihsel değerlerine sahip çıkan, yaşadığı çevreyi tüm dokularıyla koruyan bir anlayış, aynı zamanda demokrasinin gelişimine katkı sağlar” dedi.

Korfmann'ın dünya mirası Troia'yı bilimsel çalışmalarının ışığıyla aydınlattığına dikkat çeken Gökhan, “Korfmann, Troia'nın tanıtılmasında özverili çalışmalarda bulundu. Troas bölgesinin 1996 yılında Tarihi Milli Park olmasını sağladıktan sonra, 1998 yılında Troia'nın Unesco tarafından dünya kültür mirası listesine alınmasını sağladı ve Troia'nın Anadoluluğunu tüm dünyaya kanıtladı” diye konuştu.

Ülgür Gökhan, Korfmann'ın özel kütüphanesini Çanakkale'ye bağışlamasının ayrı bir anlam ifade ettiğini kaydetti.
Çanakkale Troia Vakfı Mütevvelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Muharrem Satır da konuşmasında, bu kütüphanenin Manfred Osman Korfmann'ın, yaşamının son günlerinde özel kitaplığını Çanakkale-Tubingen Vakfı aracalığıyla, Çanakkale'de ki araştırmacı ve uzmanlara hediye etmek düşüncesinden doğduğunu söyledi.

Troia Kazısı Başkanı Prof. Dr. Ernst Pernicka da konuşmasında, Troia'da geçen seneki kazı çalışmalarında önemli sonuçlara ulaştıklarını ifade ederek, ”Bizler, Korfmann döneminde başlayan ve devam eden kazı çalışmalarının sonuçlarını birkaç ciltlik kitap halinde 2010 yılına kadar yayınlamak istiyoruz” dedi.

Tubingen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Engler ise Troia kazılarının dünyanın her köşesinden katılan bilim adamları sayesinde edindiği uluslararası yapısıyla örnek bir kazı projesi olduğunu belirtti.

Engler, Tubingen Üniversitesi Kütüphanesi tarafından envanteri yapılan ve Prof. Dr. Korfmann'ın eserlerinin yer aldığı kitapların, gelecek vadeden genç arkeologların ve bilimsel anlamda Troia üzerinde çalışma yapmak isteyen herkesin hizmetine sunulmasından büyük memnuniyet duyduğunu ve kardeş ilan ettikleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile daha da yakınlaştıklarını kaydetti.

Kütüphanenin açılışına, Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ateşesi Bernd Reynald, Korfmann'ın eşi Katja Korfmann, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Erhan Akporay, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Aydın ile konuklar katıldı.

KORFMANN KÜTÜPHANESİ

Çanakkale Belediyesince, 2005 yılında Özelleştirme İdaresinden 53 bin YTL'ye satın alınan eski TEKEL binasının kullanım hakkı, Almanya'da hayatını kaybeden Troia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann'ın Troia ve arkeoloji konusundaki eserlerinden faydalanılabilmesi için Troia Vakfına devredildi.
Kütüphanede, çoğunluğu Troas olmak üzere, Anadolu, Yakın Doğu, kısmen de Balkan ve Avrupa arkeolojisine ait 6 bin kitap, 10 bine yakın ayrı basım fotokopi ve belge bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!