Güncelleme Tarihi:
Konya'nın Akşehir ilçesinde, dünyaca ünlü, patentli Akşehir kirazına alternatif olarak yetiştirilen tropikal meyve pepinonun deneme üretiminden olumlu sonuç alındığı bildirildi.
Akşehir İlçe Tarım Müdürlüğü TARGEL Projesi'nde görevli Ziraat Mühendisi Ziya Yörükoğlu, Türkiye'de üretimine yeni başlanan, özel mikroklima bölgelerde yetişen pepinonun, yüksek getirisiyle Napolyon kirazına alternatif olabileceğini söyledi.
Akşehir'de pepino için yapılan deneme üretimlerinden olumlu sonuç aldıklarını ifade eden Yörükoğlu, ilçeye bağlı Gölçayır beldesinde oluşturdukları 6 deneme bahçesinde, ilk yılda ağaç başına önemli miktarda ürün elde ettiklerini belirtti.
Bu tropikal meyvenin kilogramının 3-5 YTL arasında satıldığını bildiren Yörükoğlu, şöyle konuştu:
“Pepino meyvesi, taze olarak tüketiliyor. Kavun gibi dilimlenerek yeniliyor. Bol sulu ve kavun ile armut tadında bir meyve. Ayrıca meze olarak, dondurmayla birlikte veya karışık meyve salatalarında garnitür olarak kullanılabiliyor. Kesilmeden, 1-2 ay boyunca oda sıcaklığında muhafaza edilebiliyor. Olgun halde tüketildiği takdirde oldukça lezzetli. Ayrıca pepinonun 100 gramında, yüzde 5-6 oranında suda eriyebilir kuru madde, 5.7 gram suda eriyebilir şeker, 0.1 gram protein, 48 miligram C, 10.7 miligram P, 115 miligram K vitamini bulunuyor.”
KİRAZA ALTERNATİF
Yörede 1200 kök dikilen tropikal meyvenin, şeker hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebildiğini vurgulayan Yörükoğlu, “Alt kısmından çiçeklenerek meyve verdikten sonra, üst kısımdan tekrar çiçek çıkarıp meyve veren pepinonun ilk hasadı, ağustos ayında yapılıyor. Üretiminin yaygınlaşması halinde, bölgede kiraza alternatif olarak piyasadaki yerini alacaktır” dedi.
Akşehir ve Sultandağı yöresindeki kiraz yetiştiricileri ise pazarının bulunması durumunda kısa sürede pepinonun üretiminin yaygınlaşmasının mümkün olduğunu, bu meyvenin gelecek vaadettiğini söylediler.