Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2002 02:24
Ege havasında bir hafta sonu özleyen Ankaralılar, İstanbul'daki arkadaşlarınızın da aklını çelin, hep beraber İzmir'de buluşun! Bu hınzır kaçış planı için aşağıdaki yazıyı okumanız ve derhal harekete geçmeniz yeterli.
Ankara Garı'ndan her gün 18:10'da kalkan İzmir Mavi Treniyle cuma akşamı yola çıkıyoruz. Tren keyiflerinin en başında restoran gelir ya, gidip uzun, sohbeti bol bir akşam yemeği hayali kuruyor insan. İzmir Mavi Treninde ister yataklı, ister pulman yolculuk yapabilirsiniz. Ne olur ne olmaz, tekerlek üstüne denk gelip sarsılmayın diye yerinizi önceden ayırtmakta fayda var.
Gece, Eskişehir, Kütahya derken rahat uykuya dalınacak böylece. İstanbul'daki arkadaşlarınız 13:30 Boğaziçi Ekspresine binerlerse eğer, Mavi Treniniz Eskişehir'e 21:15 sıralarında girdiğinde onlar üç saatlik bir şehir turu yapmış olarak size katılıp İzmir yoluna devam edecekler.
Bu yolları gündüz ve karayoluna alternatif olarak yapmak isterseniz her sabah 7:30'da Eskişehir'den kalkıp İzmir'e giden Ege Ekspresi de tercih edilebilir. Ancak hatırlatmak gerek, yol yaklaşık on bir buçuk saat sürüyor. İstanbul'da yaşayanlar farklı bir yol izlemek isterlerse, Marmara Ekspresi 16:00'da Bandırma'dan kalkarak 22:40'ta İzmir Basmane Garı'nda oluyor.
Kahvaltı için restoran vagonunda buluşup İzmir'deki günü planlaması ayrı heyecan. Tren yeşil vadilere dalıp sürekli yükselmeye başladığında karşınıza birbirinden sade, tek başına güzel istasyonlar çıkacak. Soma'ya inişte manzara harika. Trenin geçtiği bölgeye Bergama yarım saatlik mesafede. Antik topraklara ve dayanışma bilinci yüksek yöre insanına içten selam.
Manisa-Menemen arasında demiryolunun paralelinde bir kara yolu ve zaman zaman da Gediz Nehri akıyor. O da bizim gibi İzmir'e varacak. Menemen'den sonra nihayet denizin kokusu duyuluyor. Çok geçmeden Karşıyaka'dayız. Son durak Basmane Garı.
İster cumartesi gecesi geri dönmek üzere, ya da pazarınızı dahil ederek, İzmir'i doya doya gezin şimdi.
İZMİR MAVİ TREN
Ankara-Basmane
Hareket: 18:10, Varış: 07:50
Basmane-Ankara:
Hareket: 18:15, Varış: 08:20
Tarife
Pulman: 16 milyon TL, GDİ:
12 milyon 800 bin TL
1 Yatak: 41 milyon TL, GDİ:
37 milyon 800 bin TL
2 Yatak: 37 milyon TL, GDİ:
33 milyon 800 bin TL
MARMARA EKSPRESİ
Bandırma-Basmane:
Hareket: 16:00, Varış: 22:40
Basmane-Bandırma:
Hareket: 08:25, Varış: 14:50
Tarife
6 milyon 500 bin TL, GDİ: 5 milyon 200 bin TL
BOĞAZİÇİ EKSPRESİ
Haydarpaşa-Eskişehir:
Hareket: 13:30, Varış: 18:35
Eskişehir-Haydarpaşa
Hareket:11:40, Varış:16:45
Tarife
14 milyon TL, GDİ:
11 milyon 200 TL
Yukarıdaki seferler her gün yapılmaktadır. GDİ: gidiş-dönüş ve indirimli.
İZMİR'DEN BURALARI GÖRMEDEN DÖNMEYİN
Dönertaş Meydanında çay molası şart
Mahalleye Dönertaş adını veren, iki cephenin birleştiği köşede yer alan ve el ile rahatlıkla döndürülebilen sütun. Milimetrik ölçülerde yerleştirilen bu sütun yapıldığı günden beri dönüyor. Bir çay molası vermek için bizce en uygunu, meydanın en dikkat çekici mekanı, tarihi dokusunu hala koruyan Emin Çay Salonu. Çay salonunun en ilginç köşesiyse kırk yıllık fincan, sürahi ve nargilelerin sergilendiği vitrini. Dışarıya ise artık modern hayatla anlaşan plastik sandalyelerden konuyor.
Karataş'ın Asansör'ünden körfez seyri bambaşka
İzmir Karataş semtindeki eski taş ocağının bulunduğu yer 19. yüzyılda imara açıldı. Önce Rumlar, Ermeniler sonra da Yahudilerin yerleştiği bu semt Asansör kulesiyle ünlü. İnşaatını İzmirli Yahudi Nesim Levi'nin, 1905 yılında başlattığı Asansör kulesi geçtiğimiz yıllarda üzerinde bulunduğu Dario Moreno sokağıyla beraber restore edilip Asansör Tesisleri restoran-bar olarak hizmete girdi. Telefonu 0-232-261 26 26.
Semtin sokakları Dario Moreno'dan, İkiçeşmelik'e uzanan Yahudi yaşamının detaylarını barındırıyor. İzmir'in en büyük sinagogu Beit İsrael de bu semtte.
Bergama ve Allianoi
Bu gezide Tren yoluna yarım saat mesafedeki Bergama'yı unutmayın. Bergama Krallığı'nın başkenti Pergamon ve etnografik içeriğe yer veren Bergama Müzesi görülmesi gerekenlerin başında geliyor. Bölge son yıllarda, Çaltıkoru ve Yortanlı barajlarının altında kalacak Roma devri yerleşimi Allianoi'un bulunmasıyla yeniden gündemde. Bergama Müzesi'nin 1997 yılında Paşa Ilıcası mevkiinde başlattığı kurtarma kazılarda ortaya çıkarılan Allianoi ile, Anadolu arkeolojisinde sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen sağlık yurtlarına bir yenisi daha eklendi. Pergamon antik kentinin sayfiye yeri Allianoi, su için kurulmuştu. Ancak bugün su için yok olmak üzere. Roma devrine ait Bergama'ya su taşıyan su kemeri, bir Bizans yerleşimi, Parthenion kenti (Asarlık Tepe) ve Roma devrinin tüm özelliklerini yansıtan köprü Allianoi'de bulunuyor.
Bergama'ya 15 kilometre uzaklıkta, çam ağaçlarıyla kaplı Kozak Yaylasına gitmek de mümkün. Temaşalık Burnu'nda yer alan ve Apollon'un kutsal alanı kabul edilen Grynion ve Bergama'nın güneyinde günümüzde Nemrut Kale adıyla anılan Aigai görülecek diğer antik kentler.
Bergama karayoluyla İzmir'e 108 (İstanbul'a 998, Ankara'ya 690) kilometre uzaklıkta. İnce uzun patlıcandan yapılan 'çığırtma' yemeği ünlü. Pergamon, Meydan, Sağlam, Caravan, Asklepion merkezdeki lokantalardan sadece birkaçı. Konaklama için: İskender Otel (0232-633 21 23), Berksoy Otel (0232-633 2595), Serapion Otel (0232-633 2663), Sayın Pansiyon (0232-633 2405).
İzmir'in kuş cenneti Gediz Deltası
Ege'ye dökülen Gediz Nehri, binlerce yıldır taşıdığı alüvyonlarla geniş ve bereketli bir delta yarattı. Tuzlu ve tatlı su bataklıkları, koylar, tuzlalar ve dört lagünden oluşan Gediz Deltası, Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri. Mahmuzlu kızkuşundan, flamingoya, soyu tüm dünyada tehlike altında olan tepeli pelikana kadar 200'den fazla kuş türü yaşıyor. Sazkedisi, çakal, tilki, porsuk gibi memeliler de Gediz Deltası'nın sakinleri arasında.
Bu değerli sulak alan şimdi para hırsına kurban gitmek üzere. Tamamı birinci derece doğal SİT alanı olması gereken kuş cennetiyle, Sasalı'da imar izni verilen arazi arasındaki mesafe 10 metreden az. İzmir, Gediz Deltası'nı kemirerek büyüyor, betonla örtülüyor, çöple doluyor.
Kış döneminde yaklaşık 80 bin kuşun kullandığı deltanın kötü kaderi 1973 yılında hazırlanan İzmir nazım planıyla çizildi ve ardından başlayan yağma hala durmadı. Birçok sivil toplum örgütü, üniversite, Ege Kuş Gözlem Topluluğu ve Doğal Hayatı Koruma Derneği yüzlerce kuşun yaşadığı Gediz Deltası'nı kurtarmak üzere harekete geçti. Deltanın, birinci derece doğal SİT alanı statüsünü kazanması için yapılan çalışmalara Atlas Dergisi de Atlas İnternet sitesinde açılan ve 'İzmir Kuşlara Mezar Olmasın' başlığıyla çağrıda bulunduğu imza kampanyasıyla katıldı.