Tren istasyonu 28 yıl aradan sora tekrar açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Tren istasyonu 28 yıl aradan sora tekrar açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2009 14:24

Kilis'in Elibeyli ilçesindeki Çobanbey Tren İstasyonu 28 yıl aradan sonra tekrar açılıyor.

Haberin Devamı

TCDD'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile Suriye arasında imzalanan Bölgesel Kalkınma ve İşbirliği Anlaşması çerçevesinde, TCDD Genel Müdürlüğü tarafından Çobanbey (Kilis)-Gaziantep arasındaki 150 kilometrelik demiryolu hattı yenilendi.

Suriye ve Orta Doğu ülkelerine yapılacak olan yük ve yolcu taşımacılığında hızlı, emniyetli ve ekonomik hizmet için çalışmalarını sürdüren Ulaştırma Bakanlığı ile TCDD Genel Müdürlüğü, uluslararası taşımacılığında geliştirilmesi yönündeki projelerini sürdürüyor.

Yapılan açıklamada, 1912 yılında Hicaz Demiryolu güzergahına hizmet amacıyla açılan ve 100 yıldır hiç bakımı yapılmamış olan Çobanbey İstasyonu ile 56 kilometrelik Çobanbey-Karkamış hattının bakım ve onarımı tamamlandı.
Demiryolunun kullanıma hazır hale getirildiği ifade edilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Bu yolun devamı olan ve 1960 yılında işletmeye açılan Karkamış-Gaziantep arası 91 kilometrelik demiryolu hattında, geçen zaman içerisinde meydana gelen malzeme yorgunluğu nedeniyle çalışan trenlerin sürati 40 km/saate kadar düşürülmüştü. Bu hattın da bakım onarımı yapılarak, yol tamamen yenilenerek mevcut sürat ortalama 100 km/saate yükseltildi”.

Çobanbey İstasyonu'nun, Nusaybin ve İslahiye'den sonra Orta Doğu'ya açılan üçüncü tren istasyonu olduğu kaydedilerek, Çobaybey İstasyonu'nun faaliyete geçmesiyle sadece Türkiye değil tüm Avrupa'nın da Orta Doğu'ya bağlanacağı vurgulandı.

Çobanbey Hudut Kapısı'nın açılmasıyla, Türkiye-Suriye ikili ilişkilerin ekonomik ve kültürel olarak daha da gelişeceği ve güçleneceğine işaret edilen açıklamada, “Gaziantep-Halep arasında yolcu ve yük treni işletilecek. Bu sayede, Orta Doğu ülkelerine özellike Suriye'ye yapılan ihracat ve ithalatta demir yolunun payı daha da artacak” ifadesi yer aldı.
Çobanbey İstasyonu 22 Aralık Salı günü törenle açılacak. Törene, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Suriye Ulaştırma Bakanı Yarob Badr'ın da katılması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!