Nurten ERK TOSUNER
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2008 00:00
Kalp hastalıklarına ve kansere yol açtığı gerekçesiyle gelişmiş ülkelerde gıda ürünlerinin dayanıklılığını artırmak için kullanılan trans yağı (bitkisel yağların üretim sırasında sertleştirilmesi) miktarının azaltılması, Türkiye’de de gıda üreticilerinin bu konudaki hazırlıklarını hızlandırdı.
Margarinden sonra bisküvi, kek, kraker ve bar üreticileri de ürünlerini trans yağdan arındırıyor. Eti Şirketler Grubu’nun CEO’su Hazım Ellialtı, Eti’nin nisan ayı başından itibaren ürünlerdeki trans yağı kullanımını yüzde 1’in altına çektiğini açıkladı.
Yeni ambalajlar
Ellialtı, "Türkiye’de Şubat 2009’dan itibaren yürürlüğe girecek yeni Etiket Yönetmeliği’ne göre, kullanılan yağın yüzde 1’inden aşağısı trans yağ ise ambalajın üzerine ’sıfır trans yağ’ yazılabilecek" dedi. Ellialtı, bu oranın yüzde 1’in altına düşürüldüğü ve ’Trans yağı sıfır’ ibaresi yazılı yeni ambalajlı ürünlerin de önümüzdeki haftadan itibaren kademeli olarak piyasaya sunulacağını söyledi. Ellialtı, trans yağı yüzde 1’in altına çekilmesinin yıllık üretim maliyetlerini 4 milyon YTL artırdığını, ancak bunu tüketicilere yansıtmayacaklarını belirtti.
Dayanıklılık artırırken
Bitkisel yağların gıda üretimi sırasında dayanıklılığı artırmak için sertleştirildiğini söyleyen Hazım Ellialtı, şöyle konuştu: "Bitkisel yağlar kullanıldıkları ürünlerin dayanıklılığını artırmak için hidrojenize işlemine tabi tutuluyor. Bu esnada da trans yağ asitleri oluşuyor. Yıllardır yapılan araştırmaların sonuçlarına göre trans yağ asitleri kalp hastalıklarına ve kansere yol açabiliyor. Danimarka 2003 yılında kendi ülkesi için trans yağ kullanımını yüzde 2 ile sınırladı. Daha sonra diğer Avrupa ülkeleri, Amerika ve Kanada sınırlama getirdi. Avrupa’da standart bir uygulama yok. Biz bu oranı yüzde 1’in altına çekmek için endüstriyel bitkisel yağ temin ettiğimiz Unilever ile bir yıldır birlikte çalışıyoruz."
Taklidi zor yeni ürüne 100 milyon dolar
ÖNÜMÜZDEKİ dönemlerde pazara taklidi zor farklı lezzetler sunmaya hazırlandıklarnı belirten Hazım Ellialtı, "Bu doğrultuda 2008 yılı içinde yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım yapacağız" dedi. Ellialtı, şöyle konuştu: "2007 yılında gıda ürünleri pazarı yüzde 13 civarında artış gösterirken, Eti yüzde 27 ile pazarın iki katı büyüdü. 2007 yılında yüzde 36’lık pazar payı ile unlu mamullerde son 10 yılın en yüksek rakamına ulaştık. 2007’de dolar bazında yüzde 50 büyüdük. 2008 yılını yüzde 25 büyümeyle tamamlamayı bekliyoruz. 2007 ciromuz 560 milyon dolar, 2006 ciromuz ise 365 milyon dolardı. Şirketimizin 2011’de 1 milyar dolar ciroya ulaşmasını hedefliyoruz."
Trans yağ nedir?
DOYMAMIŞ yağ asitlerinde bulunan karbon atomuna bağlı hidrojen atomlarının pozisyonu, bu yağ asitinin ’cis’ veya ’trans’ olduğunu belirler. Hidrojen atomlarının çapraz olarak pozisyonlandığı yağ asitlerine ’trans yağ asitleri’ denir. Gıdaların dayanıklılığını artırmak için üretimdeki hidrojenizasyon işleminde de bu asitler ortaya çıkar.