Güncelleme Tarihi:
Çiftçi Mehmet Koç, ürettiÄŸi mor kanabaharla birlikte Çerkezköy Tarım Ä°lçe Müdürü Recep DemirbaÄŸ'ı makamında ziyaret etti. Koç, Çerkezköy'ün Bahçeağıl Köyü'nde yetiÅŸtirdiÄŸi mor karnabaharı 256 metrekarelik serasında yetiÅŸtirdiÄŸini söyledi. Bahçesine 90 gün önce diktiÄŸi 50 adet mor karnabahardan ürün almaktan dolayı mutlu olduÄŸunu ifade eden Koç, kendisini seracılığa teÅŸvik eden yetkililere teÅŸekkür ettiÄŸini söyledi.Â
DemirbaÄŸ da, çiftçi Koç'un araÅŸtırmacı, yeniliklere açık bir kiÅŸiliÄŸi olması dolayısıyla ''mor karnabar'' yetiÅŸtirdiÄŸini ifade ederek, ''Trakya'da daha önce mor karnabahar yeÅŸtiÅŸtiren üreticiye rastlamadık. Sonuçta bizim çiftçinin aklına gelmiÅŸ ve araÅŸtırmacı olarak bunu deneyerek baÅŸarıya ulaÅŸmış'' dedi.Â
Merkezi Edirne'de bulunan Trakya Tarımsal AraÅŸtırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkilileri ise bölgede mor karnabahar ürettiÄŸini söyleyerekkendilerine gelen çiftçinin olmadığını bildirerek, üreticinin bitkiyi genetik rengi veren ''flovin'' maddesiyle ıslah ederek bu sonucu elde edebileceÄŸini kaydettiler. Flovinin, sebze ve meyveye ''mor'' rengi verdiÄŸini, bunun mor soÄŸan ve mor üzümde de rastlanabileceÄŸini belirten yetkililer, bu ürünlerin özellikle kalp ve damar rahatsızlığıolanlarca tüketildiÄŸini söylediler.Â
   Â
KANSER TÃœRLERÄ°NDE KULLANIMI
   Â
Ege Ãœniversitesi Zir
Mor karnabaharın, beyaz karnabahara göre 200 kat daha fazla antikansorojen madde içerdiğinin belirlendiğini anlatan Prof. Dr. Eşiyok, ''Mor karnabahar yetiştikten sonra normal karnabahar ya da brokoli gibi değerlendiriliyor. Tadı biraz kırmızı lahanaya benziyor. Salatalarda kullanılabiliyor, balıkla tüketilebiliyor ya da turşusu yapılabiliyor'' dedi.