Güncelleme Tarihi:
İstanbul Çatalca’daki Bahşayiş bölgesinde, tarlalardaki suyu baraja atmaya yarayan su pompalarına elektrik veren trafo bir ay önce bozuldu. Bunun üzerine Devlet Su İşleri’nde teknisyen olarak görev yapan Nevzat Bulut, İstanbul’un Avrupa yakasındaki elektrik dağıtımından sorumlu Boğaziçi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nden (BEDAŞ) Murat Evci ile temas kurdu. Evci, “Pompalara giden elektrik hattını biz kestik” dedi ve malzeme alınması halinde onarım yapabileceğini belirtti. Evci, 28 Nisan’da girdiği trafonun iç ihtiyaç hücresi denilen dördüncü ve son hücresinde 34 bin volt elektik akımına kapılarak can verdi.
Evci’nin korkunç bir ihmale kurban gittiği ortaya çıktı. Çatalca Cumhuriyet Başsavcılığı’nın keşif tutanağına göre ana giriş hücresinde elektrik olduğu halde sistemin elektrik olmadığını gösterdiği tespit edildi. Normalde elektrik varken açılmaması gereken ihtiyaç hücresi kapağının bu nedenle çalışmadığı anlaşıldı. BEDAŞ’ta çalışan İbrahim Turgut, “İç ihtiyaç hücresi, trafodaki röleleri aydınlatmalara elektrik sağlayan hücredir. Hücreler iki anahtarla açılır. Ben bir anahtar gördüm. Anahtarlar hücrelerin üzerinde durur. Hücrede elektrik varken kapak açılmaz. Yani sistem kapağı açmaya izin vermez” dedi.
Evci’nin eşi Filiz Evci ise “Kapağın elektrik kesilmeden açılma şansı yok. Buna rağmen açılıyor. Çünkü sistem elektriği yok gösteriyor. Elektrik yok göründüğü için eşim trafoya giriyor. Büyük bir ihmal var” dedi.
BEDAŞ’a göre Evci kendi ihmali sonucunda can verdi
BEDAŞ’tan yapılan yazılı açıklamada, DSİ’ye ait elektrik hattından beslenen pompalara giden enerjinin; can ve mal güvenliğini tehlikeye attığı için 12 Nisan’da geçici süre ile kesildiği ifade edildi. Trafonun arızalı olduğuna ilişkin kuruma ulaşmış herhangi bir tespit, ihbar ve talebin olmadığı belirtilerek, teknisyen Murat Evci’nin kendi inisiyatifiyle hareket ettiği savunuldu. Açıklamada şöyle denildi:
“Merhum Evci’ye olay günü BEDAŞ tarafından bir görevlendirme yapılmamış; bir talimat almadan, amir ve ekip arkadaşları ile irtibat kurmadan, İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarına aykırı davranarak işlem yapmıştır. Evci’nin kişisel koruyucu donanımı bulunmasına rağmen kullanmadığı, tüm eğitimlere sahip olmasına rağmen elektrik kesme prosedürlerine uymadığı görülmüş ve ne yazık ki söz konusu kaza gerçekleşmiştir.”
İçli’yi sekiz noksan öldürdü
Bu arada İstanbul Göktürk’te iki yıl önce bir orta gerilim hattındaki elektrik arızasını onarırken akıma kapılıp hayatını kaybeden Deniz İçli adlı işçinin ölümüne ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı. Rapora göre bir önceki vardiyada görevli ekip, arızayı İçli ve arkadaşlarına devrederken, hatta ters besleme yoluyla elektrik verdiklerini söylemedi. Hatta elektrik olduğu bilgisi iş yerindeki pano ve deftere işlenmedi. Diğer noksanlıklar ise şöyle:
* Kaza günü arızaya müdahale etmeden önce ters beslemenin yapıldığı hattın gerilimi kesilmedi.
* İçli’nin yanında orta gerilim dedektörü yoktu.
* Çalışmaya başlamadan önce gerilim olup olmadığı kontrol edilmedi.
* Ekibin işe giderken kişisel koruyu donanımlarını yanlarına alıp almadıkları ve bu donanımları sahada kullanıp kullanmadıkları takip edilmedi.
* Kazada kullanılan sepetli aracın uygunsuzluğu giderilmedi.
* Hatta enerji olduğuna dair direğe etiket yapıştırılmadı.
Bu noksanlıklardan ötürü şirkete 18 bin 495 TL para cezası kesildi.