Oya ARMUTÇU/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2007 00:00
Başbakanlık, trafikteki imtiyazın kaldırılması için çalışma yapılması talimatı verirken, bu alanda eşitsizlik yaratan İçişleri Bakanlığı genelgesine yargının vize verdiği ortaya çıktı. Danıştay, İçişleri’nin milletvekili, hakim, savcı ve diplomatik dokunulmazlığı olan kişilere, "trafik cezası kesilmesin, tutanak tutulsun" genelgesini, hukuka uygun buldu. Danıştay, genelgenin "eşitliğe" aykırı olduğu iddiasıyla açılan davayı, oybirliği ile reddetti.
TBMM üyeleri, hakim ve savcılar ile diplomatik dokunulmazlığı olan kişilerin
trafik kurallarını ihlal etmeleri halinde "trafik suç veya ceza tutanağı" yerine "tespit tutanağı" düzenlenmesini öngören 25 Şubat 2005 tarihli İçişleri Bakanlığı genelgesinin iptali için Danıştay 8. Dairesi’nde dava açıldı. Dava dilekçesinde genelgenin "kanun önünde eşitlik" ilkesine, Anayasa ve yasalara aykırı olduğu öne sürülerek iptali istendi.
DANIŞTAY REDDETTİ
Danıştay hakimi, davanın "reddi"; savcısı ise "ehliyet yönünden" reddi yönünde görüş bildirdi. 8. Daire de genelgenin iptali istemini oybirliği ile reddetti. 12 Haziran 2007 tarihli karar özetle şöyle:
TESPİT TUTANAĞI
Dava konusu genelge, trafik kuralını ihlal eden kişinin TBMM üyesi, hakim, savcı ve diplomatik muafiyeti olan kişi olması durumunda, trafik suç veya ceza tutanağı düzenlenmeyeceği, bunun yerine maddi olayı tespit eden ve kuralı ihlal eden kişinin "adı, soyadı, unvanı, görev yeri, ihlal edilen kural ve ihlale ilişkin diğer bilgiler" ile "ilgili aracın tescil plakası" belirtilmek suretiyle görevlilerin imzasını taşıyan "tespit tutanağı" tutulmasını düzenlemektedir.
TUTANAKLAR NEREYE
Bu tutanakların Yargıtay üyeleri için Yargıtay Başkanlığı’na, hakim ve savcılar için ilgilinin görev yerine en yakın ağır ceza mahkemesi cumhuriyet başsavcılığına, merkez kuruluşundaki hakim-savcılar için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na, TBMM üyeleri için TBMM Başkanlığı’na, diplomatik muafiyeti olan kişiler için Dışişleri Bakanlığı’na gönderilmesi belirtilmiş, dolayısıyla trafik ihlali halinde, bu kişilere uygulanacak müeyyidenin uygulayıcısı gösterilmiştir.
CEZA UYGULAMASI YOK
Görüldüğü üzere genelgede sayılan kişilerin trafik ihlali yapmaları halinde, trafik cezası uygulanmaması sözkonusu olmayıp, ihlalin gerektirdiği müeyyidenin hangi organ tarafından uygulanacağı gösterilmektedir. Dolasıyla kural ihlalinin diğer kişilere uygulandığı ölçüde uygulanması konusunda bir farklılık bulunmamakta, sadece müeyyidenin uygulayıcısı farklı olmaktadır.
EŞİTSİZLİK YOK
Davacı tarafından bu uygulamanın Anayasa’da yer alan kanun önünde "eşitlik" ilkesine aykırı olduğu öne sürülmekte ise de genelgede belirtilen kişilerin trafik ihlallerinin müeyyidesiz kalmadığı, sadece cezayı uygulayacak makam konusunda bir farklılık bulunduğu açık olduğundan bu iddia yerinde görülmemiştir.
HUKUKA UYGUN
Sonuç olarak soruşturulmaları ve yargılamaları özel koşullara bağlanmış olan özel statüdeki kişilerin, kuralları ihlal etmeleri halinde müeyyide uygulanması konusunda farklı işleme tabi tutulmasında hukuka aykırılık görülmemiştir.
Ayrıcalık kalkıyor
Trafikte milletvekili, hakim ve savcılara tanınan imtiyazların birçok soruna neden olması, kamuoyunda tartışma yaratıyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın kural ihlali yapan herkese artık taviz verilmemesi için hazırladığı projeye Başbakan Erdoğan’ın da destek vermesi üzerine bir çalışma başlatıldı. Bundan böyle trafikte kural ihlali yapan herkes AB ülkelerinde olduğu gibi, "sürücü" müamelesi görecek.