Trafikte yeni dönem, emekli polislere iÅŸ kapısı açtı

Güncelleme Tarihi:

Trafikte yeni dönem, emekli polislere iş kapısı açtı
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 02, 2008 09:29

Uygulamanın ilk gününde Türkiye genelinde meydana gelen 20 maddi hasarlı kazada sürücüler, kendi aralarında anlaşarak tutanak tuttu.

Haberin Devamı

Zaman Gazetesinin haberine göre; Her gün ortalama 2 bin maddi hasarlı kaza gerçekleÅŸtiÄŸi düşünüldüğünde bu rakamın düşük olduÄŸu belirtiliyor. Hasarlı kazalarda trafik polisini beklemeden sürücülerin kendi aralarında tutanak tutup anlaÅŸmalarını öngören uygulama dün itibarıyla baÅŸladı.Â
 
Vatandaşların uygulama ile ilgili endişeleri devam ederken, yeni dönemde suistimallerin önüne geçmek isteyen sigorta şirketleri de tedbirlerini almaya başladı.

Artık polisin kaza sonrası yaptığı kusur tespit işini sigorta şirketi üstlenecek. Kazazedelerin imzaladığı tutanak üzerinden kaza bedelini karşılamak durumunda kalacak sigortacılar, art niyetli uygulamalara karşı emekli polislerden uzman desteği alacak. Bu konuda ilk adımı atan şirketlerden Işık Sigorta, tecrübelerinden faydalanmak üzere iki emekli polis ile el sıkıştı. Emekli polisler, şirkete gelen tutanağı inceleyip kimin daha çok kusurlu olduğu konusunda görüş bildirecek. Tereddüde düştükleri durumda kaza yerine ya da araçların çekildiği tamirhanelere giderek inceleme yapacak.

Haberin Devamı

Işık Sigorta Hasar Grup Yöneticisi Namık Kemal Ketenci, eksperlerin bu işi yapmalarının zorluğuna işaret ederek, emekli polis uygulamasını Türkiye'nin farklı noktalarına yaygınlaştıracaklarını söyledi.

13 milyon araç sahibini yakından ilgilendiren yeni sistemde, ölümlü ve yaralamalı trafik kazaları haricindeki maddi hasarlı kazalara karışan sürücüler, anlaşmaları halinde aralarında tutanak tutabiliyor. Anlaşmazlık durumunda ise olay yerine mevcut uygulamada olduğu gibi polis çağrılacak.

Maddi Hasarlı Trafik Tespit Tutanağı'na imza atan sürücüler, meydana gelen zararın kendilerince doğrudan veya sigortaları tarafından karşılanacağını kabul etmiş sayılıyor. Yeni sistemde sigorta şirketlerinin rolü büyük olacak. Sürücülerin imza attığı tutanaklar, sigorta şirketlerine gönderilecek. Kusur tespitinin ardından tutanak Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi'nin kayıtlarına işlenecek. Sigortacılar yeni sisteme ayak uydurmak için yoğun bir uğraş içerisine girdi. Bir tutanağın sisteme işlenmesinin 25 dakika sürmesi nedeniyle şirketler yeni eleman alımına yöneldi. Işık Sigorta, tutanakların sisteme girilmesi işini takip için 3 kişilik ekip oluşturdu. Bu kişilerin tek işi, gelen tutanakları detaylarıyla birlikte sisteme işlemek olacak. Hasar tespitinde yetkili sigorta eksperlerinin kusur oranlarını belirlemede yetersiz kalacağından hareket eden şirketler, sürücülerin gönderdiği tutanaklarda kusur oranlarını belirleme işini emekli trafik polislerine yaptırıyor. Emekli polisler için de büyük bir istihdam kapısı sağlayan bu sistem sayesinde kaza yerine müdahale edilebiliyor. Işık Sigorta Hasar Grup Yöneticisi Namık Kemal Ketenci, eksperlerin saha tecrübesi olmadığı için kusur tespitinde konunun uzmanlarından faydalanmak istediklerini ve bir süre önce iki emekli polisi kadrolarına dahil ettiklerini belirtiyor.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün oluş şekli açısından 37 farklı kaza tipini belirlediğini söyleyen Ketenci, "Emekli polislerimiz sürücülerden gelen tutanaklara bakarak kazanın bu kaza tiplerinden hangisinin kapsamına girdiğini belirleyecek. Değerlendirme sonucunda kaza yapan sigortalının kusur oranını 0, yüzde 50 ya da yüzde 100 olarak belirleyecekler. Karşı taraftaki sigorta şirketiyle tespitler uyuşursa sürücülere ödeme hemen yapılacak." dedi. İstanbul'da uzun yıllar trafik polisi olarak görev yaptıktan sonra 4 yıl önce emekliye ayrılan Yakup Sezgin, polislerin yanında dahi kavga eden sürücülerin ilk etapta kendi aralarında anlaşmakta biraz zorlanacaklarını; ancak sistemin zamanla oturacağını belirtiyor. Görev süresi boyunca çok şaşırtıcı hadiselerle karşılaştığını belirten Sezgin, "Küçük çaplı maddi hasarlı kaza yapan doktor ile mühendisin bile yumruk yumruğa kavga ettiğine şahit oldum. Ayırmakta zorlandık. Kazanın ardından 11,5 saat polis bekleyenler bile vardı. Kaza sonrası beklemeleri önlemesi hedeflenen sistem umarım kısa sürede yaygınlaşır." diye konuştu.

Haberin Devamı

2 bin hasarlı kazada 20 tutanak tutuldu

Uygulamanın ilk gününde ülke genelinde 20 hasarlı kazada sürücüler polis beklemeden kendi aralarında anlaşarak tutanak tuttu. Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi'ne (TRAMER) İstanbul'dan 6, Bursa, Ankara ve Malatya'dan 2'şer, Şanlıurfa, Kayseri, Diyarbakır, Hatay, Amasya ve Kahramanmaraş'tan 1'er kaza raporu geldi. Günde ortalama 2 bine yakın hasarlı kaza meydana gelen Türkiye'de anlaşan sürücü sayısının ilk gün için oldukça düşük kaldığı belirtiliyor. TRAMER yetkilileri kazaya karışan iki aracın da kayıtlı olduğu bir sigorta şirketinin hasar tazminatını ödemek için hemen işlemlere başladığını belirtti.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!