A.A.
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2006 11:15
Adile Sadullah Mermerci Polis Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Şenöz, Eminönü trafiğinin rahatlatılmasına yönelik ilginç çözüm önerilerinde bulundu.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü
Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünde de bir dönem görev yapan Şenöz, adeta açık hava müzesi görünümündeki Eminönü ilçesinde, Mart ayı itibarıyla kayıtlı 51 bin 537 araç bulunduğunu, bu sayının ilçenin özellikleri de göz önüne alındığında 200 binlere çıktığını bildirdi.
Şenöz, araçların cadde, sokak ve kaldırımlara gelişigüzel park edilmesinin de trafik yoğunluğuna neden olduğuna dikkati çekerek, bu sorunun, araçları otoparklara park etme kültürünün geliştirilmesiyle çözümlenebileceğini dile getirdi. İbrahim Şenöz, Mart ayı itibarıyla ilçede toplam 4 bin 212 araç kapasiteli 129 otopark bulunduğunu, bunun da oldukça yetersiz kaldığını ifade etti.
İlçede trafiğe kayıtlı aracın onda birini dahi park edecek otopark bulunmadığına işaret eden Şenöz, “İlçede tarihi doku ve görüntüye zarar vermeden yeraltı ve yerüstü yüksek kapasiteli asansör otoparklar yapılmalıdır. Dağınık, verimsiz ve gelişigüzel bulunan otoparklar kaldırılarak, bütün otoparklar ilçede tespit edilecek 4 ana merkezde toplanmalıdır” dedi.
İLGİNÇ ÖNERİLERİbrahim Şenöz, ilçedeki trafik sorununun çözümüne yönelik şu önerilerde bulundu:
-Karayolu üzeri mevcut araç park yerlerinde parkmetre makinelerinin kullanımı yaygınlaştırılmalı.
-Ağır tonajlı ticari yük araçlarının gündüz ilçe merkezine girişleri engellenmeli.
-Sirkeci-Harem hattında çalışan arabalı vapur, Yenikapı sahil iskelesine taşınmalı.
-Sultanahmet, Ayasofya, hipodrom ve forum bölgesi, turist taşıma araçları dahil yerüstü tüm araç trafiğine kapatılmalı.
-Büyük alışveriş merkezleri yapımına ilçe merkezinde izin verilmemeli.
-Araç ve yaya yolcu yoğunluğunun bulunduğu Ragıp Gümüşpala, Sirkeci, Ankara, Laleli, Gençtürk, Koska, Nuruosmaniye, Şehzadebaşı, Vezneciler, Tahtakale, Bakırcılar, Yerebatan, Yeni Cami ve Tiyatro caddeleri, turist otobüsleri ile hafif ticari yük taşıyan araçlar dışındaki tüm taşıtlara kapatılmalı.
-Tramvay geçen güzergahlardan kamu ve özel sektör toplu taşıma araçlarının geçişi kademeli olarak kaldırılmalı. Raylı sistemin yolcu taşıma kapasitesi ve seferleri azami miktarda arttırılmalı.
-Beyazıt-Sirkeci meydanlarını yeraltından bağlayan insan ve mal taşıma amaçlı otomatik yürüyen merdiven tünelleri yapılmalı.
-Bizans döneminde insan ve mal taşımacılığı amacıyla kullanılan yeraltı tünelleri tespit edilmeli, günümüz şartlarında kullanışa uygun hale getirilmeli ve İstanbul trafiğine kazandırılmalı.
-İnsanların zamanlarını verimli kullanabilmelerine yardımcı olmak için kavşaklara yakın hizmet veren alt ve üst yaya geçitlerine otomatik yürüyen merdivenler konulmalı.
-Deniz yoluyla insan taşımacılığı kullanımını artırmak için vapurlarla raylı sistemin entegrasyonu sağlanmalı.
-Deniz iskele sayısı artırılarak, Eminönü bölgesine karayolu ile ulaşım yerine deniz yoluyla ulaşım özendirilerek daha aktif hale getirilmeli.