Trafik kazasına cinayet cezası

Güncelleme Tarihi:

Trafik kazasına cinayet cezası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2005 01:35

Otomobiliyle minibüse çarparak 1 kişinin ölümüne, 9 kişinin yaralanmasına neden olan Ramazan Yılmaz, kaza yerinden kaçtıktan 16 saat sonra yakalandı. Hákim, pişmanlık duyduğunu gösteren hiçbir davranışta bulunmadığı için sanığı 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ehliyetine de 10 yıl el kondu.

BİR trafik kazasında verilen ‘en ağır’ cezalardan biri olan bu karar, Bakırköy 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde alındı. Ramazan Yılmaz (27), 19 Ekim 2003’te otomobiliyle, Milan Olga’nın kullandığı, Taksim-Bakırköy hattında çalışan minibüse O-1 Karayolu Bahçelievler mevkiinde arkadan çarptı. Minibüsteki 9 yolcu yaralandı. Milan Olga, çarpmanın etkisiyle direksiyon hákimiyetini kaybetti. Yan yatarak 30 metre sürüklenen minibüs, kaldırımda yürüyen Serkan Terzi’yi ezdi. Bakırköy’de bir kafede garson olarak çalışan 29 yaşındaki Serkan Terzi, yaşamını yitirdi. Kaza sırasında yanında nişanlısı da bulunan Ramazan Yılmaz, otomobiliyle kaçtı ancak 16 saat sonra Yenibosna’daki evinde gözaltına alındı. Aynı gün adliyeye çıkartılan Milan Olga ile Ramazan Yılmaz tutuklandı. 1 kişinin ölümüne ve 1’den fazla kişinin yaralanmasına neden olan 2 sürücü hakkında 2 ile 10’ar yıl arası hapis istemiyle dava açıldı. Bilirkişi ve Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun raporlarına göre Ramazan Yılmaz, otomobil kullanırken seyir güvenliğini dikkate almadığı için tam kusurluydu. Avukatı iki rapora da itiraz edince, Yılmaz hazırlanan son raporda 8’de 4, onun otomobilini sıkıştırdığını öne sürdüğü plakası belirlenemeyen 3’üncü bir araç 8’de 3, Milan Olga ise 8’de 1 oranında kusurlu bulundu.

PİŞMANLIK GÖSTERMEDİ

Milan Olga 3 ay, Ramazan Yılmaz ise 8 ay sonra tahliye edildi. Hákim Ali Kara, davayı 13 Nisan’da karara bağladı ve Ramazan Yılmaz’a tavandan verdiği 10 yıl hapis ve 346 YTL para cezasının nedenlerini tek tek zapta geçirdi. Buna göre Ramazan Yılmaz, otomobili kullanırken seyir güvenliğini dikkate almadı, mağdur tarafın herhangi bir zararını karşılamaya yönelik eylemi olmadı, ayrıca kazada tam kusurlu bulundu. Hákim Kara, Yılmaz’ın, ‘Duruşmada herhangi bir pişmanlık gösteren davranışı tespit edilemediğinden’ cezasının 6’da 1 oranında indirimini sağlayan TCK’nın 59’uncu maddesinin uygulanmasını da uygun görmedi. Olga’nın ise beraatına karar verildi. Dosya Yargıtay’da bulunuyor. Sürücüye verilen bu ceza, kazadan 4 yıl önce evlendiği Serkan Terzi’yi, oğlu Emrecan’a 6 aylık hamileyken kaybeden Figen Terzi’nin (33) yüreğine biraz su serpmiş. ‘Ancak 10 yıl da olsa 100 yıl da acım bitmez’ diyor.

Pişman olsaydı affederdim

Bir otelin temizlik işlerinden sorumlu Figen Terzi, eşinin ölmeden bir gün önce doğmamış oğlunun adını koyduğunu gözleri dolarak hatırlarken şunları söyledi: ‘Kazadan sonra her şeye rağmen Ramazan Yılmaz’ı affetmeyi düşünüyordum. Ama pişman olduğunu hissettiren hiçbir davranışta bulunmadığı için bundan vazgeçtim. Ne bana gelip af diledi, ne de suçunu kabul etti. Kazadan sonra olay yerini hemen terk etmiş. Orada kalıp yaralılara müdahale bile etmemiş. Vicdansızca davranmış.’ Babasının hiç görmediği Emrecan şimdi 15 aylık.

Yoluma devam ettim

Daha önce trafik suçundan sabıkasının olmadığı belirlenen Ramazan Yılmaz mahkemedeki ifadesinde ‘80-90 kilometre hız yapıyordum. En sol şeritte Milan Olga’nın kullandığı minibüs vardı. BMW marka bir cip beni sollayıp en soldaki minibüse kırdı. Minibüs de cip önüne geçince yavaşladı ve direksiyon hakimiyetini kaybetti. Cip, sağa geçerken benim sol ön tamponuma çarptı. Yol trafik akışına devam ettiğinden ve durma imkánım olmadığından durmayıp yoluma devam ettim’ dedi.

Ünlü davalardan karar örnekleri

İki ölümlü kazaya iyi halden 6 yıl 8 ay hapis

Merter’de, 2 yıl önce otomobiliyle üzerine uçtuğu dolmuştaki Serap Güneş (26) ile Arif Ergülten’in (66) ölümüne neden olan Ertekin Aydoğmuş, 6 yıl 8 aya mahkûm oldu.

2 hayatın bedeli 6 yıl

Bağdat Caddesi’nde üniversite öğrencileri Selin Uras ve Erdem Celasun, Baran Balcıoğlu’nun kullandığı otomobilin çarpmasıyla yaşamlarını yitirdiler. Balcıoğlu, 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

3 milyon lira para cezası

4 yıl önce Büyükçekmece’de, İÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Şebnem Maner’i (31) kamyonuyla sıkıştırarak ölümüne neden olan Göksel Akdoğan, 1 yıl hapse mahkûm edildi. Ancak bu ceza 3 milyon 650 bin lira para cezasına çevrildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!