Ömür AVCI- Nuri BEKAR/TRABZON, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2006 15:17
KARADENİZ Sahil Yolu’nun Trabzon Şehir Geçişi’ne Belediye Meclisi kararıyla Atatürk Bulvarı adı verilmesi, polemik konusu oldu. Karayolları Bölge Müdürlüğü, yolun uluslararası yol statüsünde olduğunu bu nedenle belediyenin isim koyma hakkı bulunmadığını belirtirken, CHP’li Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, “Atatürk isminden rahatsız olan varsa yazıyla bize bildirsin" dedi.
Eylül ayında trafiği açılan ve yaklaşık 11 kilometre uzunluğunda olan Karadeniz Sahil Yolu Trabzon Şehir Geçişi’ne isim koyulması, Trabzon Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantısında gündeme geldi. Yapılan görüşmeler sonucunda, Başkanlığı’nı CHP’li Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu’nun yaptığı, AKP’nin 16, CHP’nin 13, SP’nin ise 1 sandalyeyle temsil edildiği 31 üyeli Belediye Meclisi, ‘oybirliği’ ile şehir geçişine
Atatürk Bulvarı adının konulmasına karar verdi.
Verilen karar uyarınca yolun Beşirli ve Havalimanı mevkilerindeki girişlerine, üzerinde Atatürk Bulvarı yazısı ve Trabzon Belediyesi’nin amblemi olan tabelalar yerleştirildi. Tabelaların yerleştirilmesi sırasında, Karayolları ekiplerinin durumu bildirmesi üzerine bölge müdür yardımcılarından biri, yolun Beşirli girişine gelerek, çalışan belediye ekiplerine, “Buraya isim verme ve tabela koyma hakkınız yok” dedi. Karayolları ekipleri bir süre sonra Belediyenin koyduğu tabelaları söktü. Ancak Belediye bir süre sonra yeni tabelalar hazırlayarak aynı yerlere tekrar yerleştirince, Karayolları ile belediye arasındaki polemik derinleşti.
YOL ULUSLARARASIKarayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Trabzon Şehir Geçişi’nin şehir içi yol olmadığını, uluslararası statüde bir yol olduğunu belirterek, “Belediyenin bu yola isim koyma hakkı yok. Ama Atatürk Bulvarı ismi vererek konuyu daha farklı bir platforma taşımaya çalışıyorlar. Bu yolun belediyeye devredilmesi de sözkonusu değil. Her türlü bakımı ve çevre düzenlemesi Karayolları tarafından yapılıyor ve yapılmaya devam edilecek” dediler.
Karayolları 10'uncu Bölge Müdürü Mahmut Çelikkanat, yolu belediyeye devretmelerinin mümkün olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Bu yola belediye isim de veremez. Burası uluslararası bir yoldur. Bu yolun adı
Trafik Yasası’na göre, uluslararası statüde verilecektir. Bu tür isimlendirme çalışmalarında genellikle, E - 5, D - 100, D - 10 karayolu gibi isimleri kullanıyoruz. Bu yola da bu tür bir isim verilecek. Genel Müdürlük’te bu konuda çalışmalar sürdürülüyor. Tüm uluslararası haritalarda bu yolun ismi öyle görünecektir. Tüm bunlar ortadayken, Trabzon Belediyesi’nin Karayolları ve Trafik Kanunu’na aykırı olarak buraya isim vermeye çalışmasını anlayamıyoruz. Böyle bir yetkileri yok. Ancak yola Atatürk bulvarı ismini vererek, sanki biz bu yola verilen isime karşı çıkıyormuşuz izlenimi uyandırılıyor.
Türkiye’de her kurumun görevi yasayla belirlenmiştir. Buna müdahale etmesek bir süre sonra genel müdürlük edecek. Bizim tabelalarımızı söküyor ve üzerinde belediye logosu bulunan ve Karayolları tabelalarıyla hiçbir ilgisi bulunmayan bir tabela asıyorlar.”
Mahmut Çelikkanat, Belediyenin ancak kavşak ve tünellere isim verebileceğini, bunun bile Karayollarının onayının ardından yapılabileceğini belirterek, “Belediye karayollarına ait bir yolun kenarına işaret dikemez, isim veremez. Bu yolu da onlara devretmeyeceğimize göre belediyenin bu yola isim vermezi imkansızdır” diye konuştu.
BAŞKAN: YAZILI OLARAK BİLDİRSİNLER
Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ise, Trabzon kent merkezini boydan boya kateden yolun bir ismi olması gerektiğini ve bu kararı AKP’li üyelerin çoğunluğa sahip olduğu bir belediye meclisinden çıkardıklarının altını çizerek, şöyle konuştu:
“Belediye Meclisi olarak sadece bu bulvarın bir ismi olması gerektiğini düşünerek bu yola başvurduk. Şehre giren insanların burayı Atatürk Bulvarı olarak bilmesini istiyoruz. Karadeniz Sahil Yolu’nun şehir geçişi belediye sınırları içinde yar alıyor. 5393 sayılı yasa belli. Bu yasaya göre Belediye sınırları içindeki bütün cadde ve sokaklara Belediye Meclisi isim verir. Belediye meclisimiz de çok doğru bir karar alarak buraya Atatürk Bulvarı ismini vermiştir. Yolu belediyeye devretmelerini zaten istemiyoruz. Ama yola isim verme hakkımızı elimizden alamazlar. Belediye Meclis üyelerimizi tebrik ediyorum. Bu güzel yola Atatürk ismi yakışmıştır. Atatürk isminden rahatsızlık duyuyorlarsa veya başka bir şikayetleri varsa bunu bize yazılı olarak bildirebilirler.”
BAKAN ÖZAK: YETKİ BİZDEBelediye ve Karayolları arasında bu polemik sürerken, bugün Trabzon’da bir sempozyuma katılan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak da, konuyla ilgili düşüncelerini açıkladı. Bakan Özak, “O yola isim verme yetkisi Karayolları’na aittir. Orası devletin yoludur ve ismini de Karayolları ya da bakanlık verir” ifadesini kullandı.
YASA NE DİYOR?
Trabzon Belediyesi’nin Sahil Geçişi’ne Atatürk bulvarı ismi vermek için kaynak gösterdiği 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun, Belediye Meclisi’nin görevlerini düzenleyen 18'inci maddesinin ‘n’ fıkrasında, “Meydan, cadde, sokak, park, tesis ve benzerlerine ad vermek; mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesine karar vermek; beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerini kabul etmek” ifadeleri yer alıyor.