Trabzon ve Rize'de bayram namazı saat kaçta kılınacak? Diyanet bayram namazı saatlerini paylaştı

Güncelleme Tarihi:

Trabzon ve Rizede bayram namazı saat kaçta kılınacak Diyanet bayram namazı saatlerini paylaştı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2019 22:27

Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Trabzon ve Rize’de ikamet eden vatandaşlar da bayram heyecanı yaşıyor. Ramazan boyunca oruç ibadetini gerçekleştiren Müslümanlar, bayramın ilk gününe namaz ile başlayacak. Bayramın ilk günü kılınacak olan namazın saati bölgelere ve illere göre farlılık gösteriyor. Peki, Trabzon ve Rize’de bayram namazı saat kaçta kılınacak?

Haberin Devamı

Ramazan Bayramı'nı namaz ile karşılamak isteyen yüz binlerce inanan, merakla kendi illerindeki bayram namazı saatlerini araştırıyor. Trabzon ve Rize’de ikamet eden veya bayramı bu illerde geçirecek olan vatandaşlar da internet üzerinden 'bayram namazı saat kaçta?' sorusuna yanıt arıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye’nin 81 iline ait namaz saatlerini paylaştı. İşte, bu yılın bayram namazı saatleri

Ramazan Bayramı namazı Trabzon'da 05.31'de Rize'de ise 05.27'de kılınacak. Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre, diğer illerdeki bayram namazı saatlerini öğrenmek için aşağıdaki haberden yararlanabilirsiniz.

BAYRAMIN DİNİ HÜKMÜ

İslâm dininde ramazan ve kurban olmak üzere iki bayram vardır. Arapça’da îdü’l-fıtr ve îdü’l-adhâ şeklinde adlandırılan her iki bayram da hicretin 2. yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Esasen ramazan orucu ilk defa bu yıl farz kılınmış, bu ayı oruçla geçiren müminler sonraki ayın (şevval) ilk üç gününü bayram olarak kutlamışlardır. Bu sebeple bu bayrama ramazan bayramı veya bayramdan önce fitre (fıtır sadakası) verildiği için fıtır bayramı denilmiştir.

Haberin Devamı

Türkiye’de bazı çevrelerde muhtemelen bayramda şeker, lokum ve tatlı ikramı şeklinde öteden beri var olan gelenekten dolayı buna şeker bayramı da denilmektedir. Ancak Hz. Peygamber’in uygun olmayan bazı isimleri değiştirmesi ve özellikle dinî terim ve kavramların muhafazası konusunda hassasiyet göstermesi, bu şekilde bir adlandırmanın doğru olmayacağını göstermektedir.

Hicrî takvimin son ayı olan zilhiccenin onunda başlayan ve dört gün devam eden kurban bayramı ise bu günlerde kurban kesildiği için bu adla anılmıştır. Hac ibadeti hicretin 9. yılında farz kılınmakla birlikte kurban kesilmesi ve kurban bayramı namazı, oruç ibadeti ve ramazan bayramı gibi hicretin 2. yılında teşrî‘ kılınmıştır. Ramazan bayramında müminler bir önceki ayı ibadetle geçirmenin ve Allah’ın rahmetine nâil olma ümidinin sevincini taşırlar.

Kurban bayramı ise Hz. İbrâhim’in oğlu İsmâil’i kurban etmek istemesi ve İsmâil’in de buna razı olması, nihayet Allah’a karşı gösterilen büyük sadakatin karşılığı olarak hayvan kurban edilmesinin hâtırasını taşımakta ve müminler bu günlerde kurban kesmek suretiyle bu iki peygamberin Allah’a karşı verdikleri başarılı imtihanın sevincini yaşamaktadırlar.

Haberin Devamı

Özellikle hacca gidenler ifa ettikleri hac ibadeti sırasında bu hâtıraları diğerleriyle de takviye ederek kurban bayramının sevincini daha büyük bir heyecanla tadarlar. Ayrıca bu iki bayramın, İslâm toplumunun eski dönemlerin izlerinden arınması ve müstakil bir kimliğe bürünmesinde de rol oynadığını söylemek gerekir.

Nitekim Medine’ye hicret ettikten sonra, bura sakinlerinin İran’dan alınma Nevruz ve Mihricân bayramlarını kutladıklarını gören Hz. Peygamber, “Allah sizin için o iki günü daha hayırlı iki günle, kurban ve ramazan bayramlarıyla değiştirmiştir” (Müsned, III, 103, 235, 250; Ebû Dâvûd, “?alât”, 245; Nesâî, “?alâtü’l-?îdeyn”, 1) meâlindeki hadisiyle İran menşeli bu iki bayramın kutlanmasını yasaklamıştır.

BAKMADAN GEÇME!