A.A
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2012 11:34
Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam, Türkiye'de bazı bölgelerde lodosla birlikte gözlenen toz taşınımının, Kuzey Afrika'dan rüzgarla gelen çöl tozları olduğunu belirterek, “Toz bittikten sonra gelecek yağmurlarda ıslanmaktan çekinmeyin. Bunlar baharın bereket yağmurları olacak” dedi.
Saydam, birkaç gün önce uydu görüntülerinden Kuzey Afrika'dan çok yoğun toz çıkışı olduğunu ve bunların Türkiye'ye ulaşacağının öngörüldüğünü ifade etti.
Çöl tozlarının her mevsim Anadolu'ya geldiğini ancak yoğun toz taşınımlarının özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde daha sık gözlendiğini, İç Anadolu ve Batı bölgelerinde de toz taşınımlarının olabileceğini dile getiren Saydam, bu durumun tamamen normal olduğunu söyledi. Saydam, “Bunları iklim değişikliğine bağlamak dayanaksız” dedi.
“Bu sene tarlasını ekenler yaşadı”
Tozun ardından bereketli bahar yağmurlarının başlayacağını belirten Saydam, “Bunlar baharın bereket yağmurları. Bu yağışların bereketli olmasını çöl tozları sağlıyor. Tozlar ve yağmurlar, bu yıl çok bereketli bir tarımsal dönem geçirileceğini gösteriyor. Ağaçlar daha da çiçeklenecek, denizdeki algler dahada çoğalacak havadaki sinekler de elbette daha da artacak, doğa böyle çalışıyor. Bu sene tarlasını ekenler yaşadı” diye konuştu.
Bu hafta boyunca özellikle gündüz vakti yağış olduğunda ıslanmanın şifa getireceğini dile getiren Saydam, “Yağışın ardından gelecek yağmurlarda ıslanmaktan çekinmeyin. Aslında gökten demir ile beraber her türlü amino asitler de yağıyor” dedi.
Kaygan yollara dikkat
Sahra tozlarının ardından havaların giderek ısınacağını, lodosun özellikle batıda sert eseceğini, çöl tozlarının taşınmaya devam edeceğini dile getiren Saydam, “Karadeniz hatta Ukrayna içlerinde bile yoğun toz var. Bu yağmurun bereketi yağışla oluyor ancak şimdiki en önemli uyarımız yolların kaygan olacağı yönünde olacak. Bu yağışların ilk anlarında yollar kayganlaşacağından dikkatli olunmalı. Tekerlek ile yol arasında yoğun kil minerali olacak ifadelerini kullandı.
Çöl tozlarıyla taşınan bakteri ve mantarların yağıştan önce solunum yolu rahatsızlıklarını tetiklediğini anlatan Saydam, bu havalarda migren, alerji, tansiyon sorunlarının arttığını söyledi.
Poyrazmatik kullanın önerisi
Tozlu havaların migren ağrısını nasıl tetiklediğini bilim dünyasına ilk kez Gazi Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrunisa Bolay ile birlikte yapılan araştırmalarla kanıtladıklarını belirten Saydam, lodosla gelen tozlu havanın olumsuz etkilerini basit bir düzenekle ortadan kaldırmanın mümkün olduğunu kaydetti.
Tozlu havanın içerisindeki bakteri ve mantarlardan kurtulmak için geliştirdiği kurulumu çok basit ancak tozların olumsuz etkilerini gidermenin etkili bir yolunun “poyrazmatik” kullanmak olduğunu ifade eden Saydam, “Poyrazmatik lodos ile gelen havanın basit bir akvaryum pompası ile 5 veya 10 litrelik bir su şişesinden hava taşları ile geçirilmesi esasına dayanıyor. Yani havanın su içerisinde yıkanması, havanın temizlenmesi anlamına geliyor. Çok basit ve kesin etkili olan bu düzenekle bu günlerde sağlık sorunları etkilenen kişilerin bu sıkıntılarından çok kısa bir zamanda kurtulması mümkün olabilecek” diye konuştu.
Prof. Dr. Saydam, doğa olaylarının etkilerini, bereketli yağmurların nasıl oluştuğunu, “Havadan Tozdan” adlı kitabında anlattığını sözlerine ekledi.