Güncelleme Tarihi:
Uzun zamandır İran'ı hedef gösteren ABD'nin bugün Irak hava sahasını İsrail jetlerine açmasının ve İsrail'in İran'da casusluk yapabilen yeni uçağını denemesinin ardından, Total'in kararı, tüm dikkatleri yine Ortadoğu'ya çevirdi.
Uzmanlar, İran'a bir savaşın açılma ihtimalinin son zamanda giderek arttığını gösteren "işaretlerin" olduğuna dikkat çekerek, böyle bir çatışmanın "Kıyamete beş kala" bir durum yaratacağını, bölgenin altüst olacağını savundular.
Total'ın Üst Düzey Yöneticisi Christophe de Margerie, Financial Times gazetesine verdiği demeçte, “Bugün İran'a yatırım yaparak çok fazla siyasi risk alırız, çünkü insanlar 'Total para için her şeyi yapar” diyecekler” diye konuştu.
ABD'nin bazı ülkelerde Avrupa'nın enerji yatırımlarına baskı yapmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren De Margerie, “İki önemli ülkeyi (İran ve Irak) sistemden çıkar ve daha sonra 'yeterli petrol ve doğal gaz yok' diye konuş. Oh ne güzel, sürpriz” dedi.
De Margerie, Total'in İran'dan tamamen çekilip çekilmeyeceğine ilişkin bilgi vermedi.
Total'ın bu kararını, İran Devrim Muhafızları'nın dün 2 bin kilometre menzilli Şahab-3 füzesi denemesi yapmasının ardından alması dikkat çekti.
Total, İran Ulusal Doğal Gaz Şirketi ile Güney Pars doğal gaz projesinde 11. safha çalışması için mutabakat zaptı imzalamıştı.
İran, Total'ın anlaşmaya uymasını isterken, İran'ın nükleer programından kaygı duyan Fransız hükümeti, Total'e bu ülkeye yatırım yapmaması çağrısında bulunmuştu.
ABD Kongresi, İran'ın doğal gaz ve petrol sektörüne 20 milyon dolardan fazla yatırım yapan yabancı şirketleri cezalandırmayı amaçlayan yaptırımlar yasasını kabul etmişti.
Washington yönetimi Tahran'ı nükleer silah elde etmeye çalışmakla suçlarken, dünyanın dördüncü büyük petrol üreticisi İran nükleer programının sadece elektrik elde etmeyi amaçladığını savunuyor.