Güncelleme Tarihi:
DEDE İLE TORUNUNUN FOTOĞRAFLARI
Emekli imam 58 yaşındaki Zekeriya Özdemir, doğuştan karaciğer hastası 1 yaşındaki torunu Verda Körükçüoğlu'nu kurtarmak için bıçak altına yattı. Minik Verda'nın anne-babası dahil en az 6 genç vericisinin uygun olmamasından yaşanan çaresizliğ, dede Özdemir çare oldu. Özdemir, Kent Hastanesi'nde Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen nakille günden güne ölüme yaklaşan torunu Verda'ya can aşısı oldu. Dede Özdemir, “Şimdi torunumun koşarak bana geldiğini düşlüyorum” dedi.
VERDA'YA KARACİĞER NAKLİ GEREKİYORDU
Balıkesir'in Dursunbeyli İlçesi'nde oturan 26 yaşındaki Nur Emine ile eşi serbest meslek sahibi 28 yaşındaki Mustafa Körükçüoğlu, 3 Ağustos 2008'de ikinci kızları Verda'yı kucaklarına aldı. Ancak Verda bebek sürekli rahatsızlanıyor, gittikçe sararıyordu. Büyük üzüntü yaşayan aile İzmir'e gelip dertlerine çare aramaya başladı. Ege Üniversitesi Hastanesi'nde tedavisine başlanan minik Verda'ya karaciğer nakli yapılması gerektiğine karar verildi. Küçük kızına nakil kararının 5 aylıkken verildiğini, ama nedeninin ancak 11 aylıkken saptandığını belirten baba Körükçüoğlu şunları anlattı:
“Verda'ya safra sentez bozukluğu ancak 11 aylık olduğunda koyuldu. Biz anne baba olarak canlı donör olmaya hazırdık. Ama kan gruplarımız farklı olduğu için uygun bulunmadık. Erkek kardeşim, yengem ve baldızım da verici olmak istedi. Üçü de 26 yaşından küçüktüler. Ama yapılan tetkiklerde Verda'ya donör olmaya uygun çıkmadılar. Hepimiz kahrolduk. Emekli imam olan kayınpederim, sürekli ‘ben verici olayım’ diyordu. Ama doktorlarımız yaşından dolayı uygun görmüyorlardı. Kızım sürekli kötüleşiyordu. EÜ Hastanesi'nde kadavra listesindeydik, umutsuzca bekliyorduk. Kızıma yeni bir şans daha yaratmak için Özel Kent Hastanesi'ne başvurdum. Burada kadavra listesine adını yazdıracaktım. Doç. Dr. Murat Kılıç'la görüştüm. Kayınpederimin bu işe hazır olduğunu ve çok istediğini söyledim. Onlar da bir an tereddüt ettiler. Ancak çaresizdik, dede son şansımızdı. Yapılan tetkiklerde dedemizin kızımıza can olabileceği ortaya çıktı. Yaş gününde dedemizin donör olacağı müjdesini aldık. Dün de Dr. Kılıç ve ekibi tarafından, kayınpederimden alınan karaciğer parçası Verda'ya nakledildi. Dedesi kızıma hayat aşıladı. Çok sevinçliyiz.”
‘HERKES ORGANINI BAĞIŞLASIN’
Anne Nur Emine Körükçüoğlu da, yoğun bakımda gidip gördüğü kızını bir an önce kucağına almak istediğini söyledi. Bir yıldır büyük eziyetler ve acı çektiklerini belirten anne Körükçüoğlu, organ bağışının ne kadar önemli olduğunu yaşayarak öğrendiklerini belirtti. Başına gelmeyenlerin bunu anlayamayacağını belirten genç anne şöyle dedi:
“Herkes organını bağışlasın. Yaşananların ne olduğunu, hastanelere gidip organ bekleyen hastaları görerek anlayabilirler. Keşke uysaydı da kızıma ben ciğerimden parça verebilseydim. Kızıma olmadı ama, başkalarına verebilirim. Ancak yasaya göre akraba dışı canlı verici olunamıyormuş. Nitekim kızım için arkadaşlarım, dostlarım verici olmak istedi, olamadılar. Kadavradan bağışlarda, elbet ailelerin acıları büyük olacak ama hayat kurtarmak da çok önemli.”
‘CAN KURTARMAK ÇOK ÖNEMLİ’
Daha ilk günden torununa can aşısı olmak için ısrar ettiğini ama yaşının gerekçe gösterildiğini belirten emekli imam Zekeriya Özdemir de duygularını şöyle dile getirdi:
“O kadar mutluyum ki, duygularımı kelimelerle ifade edemiyorum. Organ bağışı demek hayat kurtarmak, acil durumdan iyi duruma getirmek demektir. Verda için verici olmak isteyen gençlerimiz oldu, uygun bulunmadılar. Ama hepsine çok teşekkür ediyorum. Hastalığı olmayanların hepsi organ bağışı yapsın. bir can kurtarmak çok önemli. Yoğun bakımda torunumu gördüm, koşarak geleceği günleri düşlüyorum.”