Tortum Şelalesi coştu

Güncelleme Tarihi:

Tortum Şelalesi coştu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2010 12:34

ERZURUM’un Uzundere İlçesi'nde mahkeme kararına karşın suyunun kesildiği haberlerinin yayımlanmasının ardından, Tortum Şelalesi'ne su verildi.

Haberin Devamı

TORTUM'DAN KARELER

Avrupa ve Asya'daki en yüksek, dünyada üçüncü yüksek şelale olan Tortum Şelalesi iki gündür coştu. Şelalenin akmasını bir hukuk zaferi olarak nitelendiren Uzundere Belediye Başkanı AK Parti'li Halis Özsoy, “Birkaç gün önce şelaleye gelen insan yoktu. Ama suyun aktığını duyanlar hemen şelaleye koşuyor. Ben buna hukukun zaferi diyorum. Eskiden sadece bahar aylarında çağlayan bu şelale mahkeme kararından sonra her ay akacak” dedi.

Erzurum- Artvin karayolunun 110’uncu kilometresinde Tortum Gölü'nden sonra 48 metre yükseklikten dökülen Tortum Şelalesi'nin suyu, 1960’ta kurulan hidroelektrik santrali nedeniyle yılda sadece birkaç ay akıtılıyordu. İlkbaharın ardından kuruyan şelaleden adını alan Çağlayan Köyü'nün muhtarı Osman Baykal’ın başvurusu üzerine Erzurum 1'inci İdare Mahkemesi, 21 Ocak 2010’da suyun 12 ay akmasına karar verdi. Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Recep Boncokcuoğlu başkanlığında hazırlanan bilirkişi raporunda su kısıtlamasının hem jeomorfolojik yapıya zarar verdiği, hem de ekolojik dengeyi bozduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

Yargının kararına karşın Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), şelalenin suyunu 23 Haziran’dan itibaren yeniden kesti. Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun birinci derecede doğal SİT alanı olarak tescil ettiği Tortum Şelalesi'nin suyunun kesilmesi ‘cinayet’ ve ‘katliam’ olarak nitelendirildi. Basında çıkan haberler üzerine EÜAŞ, 8 Temmuz’dan itibaren şelaleye yeniden su vermeye başladı.

Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, “Ben buna hukukun zaferi diyorum. Tabii bu arada sivil toplum örgütlerinin ve basın büyük rol oynadı” dedi. Birkaç gün öncesine kadar şelalenin çevresinde kimsenin bulunmadığını kaydeden Başkan Özsoy, “Şelalenin aktığını duydukları için insanlar çevre köylerden buraya gelmeye başladı. Bu bizim için çok büyük bir sevinç kaynağı. Eskiden yalnızca bahar aylarında çağlayan bu şelale yargı kararından sonra çağlamaya başladı. Bu çağlama insanları da buraya davet ediyor. Çağlayanın sesini duyanlar akın akın şelayeye geliyor” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!