Güncelleme Tarihi:
Hilvan Ä°lçesi'nde çobanlık yapan Ahmet Suvarigil, baÅŸlık parası ödememek için 10 yıl önce köylüsü Sinan Taysun'un oÄŸlu Mehmet Ali Taysun ile berdel yaptı. Ahmet Suvarigil, Mehmet Ali Taysun'un kız kardeÅŸi Melek (26) ile, Taysun da Suvarigil'in ablası Aliye ile evlendi. Evlilik sonrası Adana'ya yerleÅŸen Ahmet Suvarigil'in, Mustafa (8), Yahya (3) ve Hüseyin (2 aylık), ablasının ise Mehmet Åžirin (9), Melek (8), Abdurrahman (6) ve Cemal (5) adını verdikleri çocukları oldu. Taysun Ailesi, gelinleri Aliye Taysun'u, kemik erimesi nedeniyle ameliyat olması ve tarlada çalışamayacak duruma gelmesi üzerine baba evine geri gönderip, berdel karşılığı Ahmet Suvarigil'le evlendirdikleri kızları Melek Suvarıgil'i (26) geri istedi. Taysun Ailesi, olaya bir de 'namus meselesi' karıştırıp, "Biz senin ablanı bir baÅŸka birisi ile baÅŸ baÅŸa otururken gördük, yakaladık, bu namus meselesidir.ÂSen de bacımızı bize gönder. Göndermezsen seni de öldüreceÄŸiz, bacımızda bizim davetimize uymaz ise onu da öldürürüz" diyerek 'ölüm tehdidinde' bulundu. Taysun çifti de, bu olay sonrası Adana'ya kaçtı. Suvarigil ve Taysun çiftleri bu geliÅŸme üzerine savcılığa baÅŸvurup korunmalarını istedi.
Ahmet Suvarigil ve eşi Melek'in geçen ay Adana Cumhuriyet Savcılığı'na kendilerini ölümle tehdit eden 14 kişi hakkında yaptığı suç duyurusuna takipsizlik kararı verildi. Kararı veren Cumhuriyet Savcısı, telefonların Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 135'inci maddesinde yer alan suçlarla ilgili bir durum söz konusu olduğunda dinlenebileceğini, bunun dışında dinlenemeyeceğini gerekçe göstererek, "...Müştekinin soyut iddiası dışında şüphelilerin üzerine atılı suçları işlediğine dair yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilemediği gibi CMK'nın 135'inci maddesinde belirtilen suçların dışında bir başkasının telekomünikasyon yolu ile iletişimin dinlenemeyeceği ve kayda alınamayacağı anlaşılmaktadır..." dedi.
'ÖLDÜRÜLÜRSEK NE OLACAK?'
Kendileri gibi öldürülme korkusuyla yanlarına sığınan ablası Aliye, eniştesi Mehmet Ali ve 4 çocuklarıyla birlikte bir odalı evde yaşayan Ahmet Suvarigil, karara itiraz edeceklerini söyledi. "Bizi gelip öldürürlerse ne olacak?" diye soran Suvarigil, "Töre yüzünden binlerce kişi öldürüldü. Biz de her an öldürülebiliriz. Ben ölmek, öldürmek istemiyorum. Devletimize sığındık. Bizi korumasını istedik. Ama, bize sahip çıkılmadı. Bizi tehdit eden akrabalarımız hakkında dava açılmasını, cezalandırılmalarını istiyoruz. Telefonlarımız dinlenseydi bizi tehdit ettikleri ortaya çıkacaktı. Türkiye'de herkesin telefonu rızası olmadan dinleniyor. 'Bizi öldürecekler' diyerek telefonlarımızın dinlenmesini, tehdit edenlerin cezalandırılmasını istedik. Ama, hiç bir işlem yapılmadı. Her an öldürülme korkusuyla yaşıyoruz" dedi.
KÄ°MLERÄ°N TELEFONU DÄ°NLENEBÄ°LÄ°YOR?
CMK'nın beşinci bölüm 'Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişi¡min Denetlenmesi, İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alın¡ması'nı kapsayan 135'inci maddesinin 1 ve 6'ncı fıkralarında hangi suçlarda telefonların nasıl dinlemeye alındığı şöyle belirtiliyor.
(1) Bir suç dolayısıyla ya¡pılan soruşturma ve kovuşturmada, suç işlendiğine ilişkin kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka suretle delil elde edilmesi imkÔnının bulunmaması durumunda, hÔkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının kararıyla şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişimi tespit edilebilir, dinlenebilir, kayda alına¡bilir ve sinyal bilgileri değerlendirilebilir. Cumhu¡riyet savcısı kararını derhÔl hÔkimin onayına sunar ve hÔkim, kararını en geç yirmi dört saat içinde verir. Sürenin dolması veya hÔkim tarafından ak¡sine karar verilmesi halinde tedbir Cumhuriyet savcısı tarafından derhÔl kaldırılır.
(6) Bu madde kapsamında dinleme, kayda alma ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine ilişkin hükümler ancak aşağıda sayılan suçlarla ilgili olarak uygulanabilir:
Türk Ceza Kanununda yer alan; Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti, Kasten öldürme, İşkence, Cinsel saldırı, Çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ti¡ca¡reti, parada sahtecilik, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, fuhuş, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt, devlet sırlarına karşı suçlar ve casus¡luk suçları, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda tanımlanan silah kaçakçılığı suçları, Bankalar Kanunu'nun 22'nci maddesinin (3) ve (4) numaralı fıkralarında tanımlanan zimmet suçu, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda tanımla¡nan ve hapis cezasını gerektiren suçlar, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanu¡nu'nun 68 ve 74 üncü maddelerinde tanımlanan suçlar.
(7) Bu maddede belirlenen esas ve usuller dı¡şında hiç kimse, bir başkasının telekomünikasyon yoluyla iletişimini dinleyemez ve kayda alamaz.
Â
Â