Güncelleme Tarihi:
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu imzasıyla Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünden gönderilen bir yazı ile 8 Eylül 2006 tarihinde Ankara'da “Kadına Yönelik Şiddet, Töre-Namus Cinayetleri” konusunun ele alınacağı bir toplantı yapılacağı bildirildi.
Toplantıya Başbakanlık, Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Maliye, Milli Eğitim, Sağlık, Tarım ve Köyişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Kültür ve Turizm bakanlıklarının yanı sıra Devlet Planlama Teşkilatı, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanlığı, Türkiye İşverenler Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, HAK-İŞ Konfederasyonu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu başkanlıklarıyla, 13 üniversitenin Kadın Sorunları ve Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü ile çeşitli dernek ve vakıfların oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarının davet edildiği belirtildi.
Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM) Müdürü Prof. Dr. Nurselen Toygar, A.A muhabirinin sorusu üzerine Hükümetin böylesi bir konuyu geniş katılımla ele almasının sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Kadın ve çocuğa yönelik şiddet ile töre ve namus cinayetlerinin önlenmesinde gerçek çözüm önerilerinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Toygar, bu konuda “uygulama ve izlemede eksiklikler görüldüğünü”, bu toplantının “eksikliği giderebileceğini” kaydetti.
Prof. Dr. Toygar, şöyle konuştu:
“Töre ve namus cinayetleri ile kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin sebeplerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisinde oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamlayarak bunu bir rapor haline getirdi. Raporda, kadına yönelik şiddet ve töre-namus cinayetleri konusunda alınacak önlemlere ilişkin öneriler var. Ankara'da gerçekleşecek toplantıya katılan kişi ve kuruluşların da getireceği çözüm önerilerinin, kısa sürede hayata geçirileceğine inanıyorum.”
Kadın ve çocuğa yönelik şiddet ile töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için bilimsel projeler üretilmesinin, gerçek nedenlerin ortaya konmasının ve sonuçların kurumlar arasında paylaşılmasının da önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Toygar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Temmuz 2006 günü Resmi Gazete'de 26219 sayı ile “Çocuk ve Kadınlara Yönelik Şiddet Hareketleriyle Töre ve Namus Cinayetlerinin Önlenmesi İçin Alınacak Tedbirler” konulu bir genelge yayınladığını da hatırlattı.