Güncelleme Tarihi:
İçişleri Bakanlığı, eski RP'li belediyelerle ilgili soruşturma dosyalarını yeniden masaya yatırdı. Daha önce göstermelik açılıp, sürüncemede bırakılan dosyaları incelemek üzere Mülkiye başmüfettişleri ile Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü kontrolörleri görevlendirildi.
Vali ve kaymakamlara yönelik irtica soruşturması başlatan İçişleri Bakanlığı, eski RP'li belediyelerle ilgili soruşturma dosyalarını da yeniden masaya yatırdı. İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu gerek görürse, FP'li İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını ‘soruşturmaların selameti’ açısından görevden alabilecek. MGK'da da gündeme gelen irtica uyarısı üzerine İçişleri Bakanlığı, daha önce göstermelik açılıp sürüncemede bırakılan eski RP'li belediyelerle ilgili dosyaları incelemek üzere mülkiye başmüfettişleri ile Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü kontrolörlerini görevlendirdi. FP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek açısından en kritik olan dosyalardan bazıları şunlar:
GÖKÇEK'İN SORUŞTURMA LİSTESİ
İlçe belediyeleri arasında partizanca ayrım yapılması ve yasalara aykırı bir şekilde CHP'li belediyelere asfalt verilmemesi.
EGO Genel Müdürlüğü'nce 7.1.1997 tarihinde 2100 adet ön ödemeli elektronik kartlı doğalgaz sayaç ihalesine fesat karıştırılması.
Muradiye Vakfı şirketleri Muraş, Kevser, Tayfur Proje, Furkan, Alfagaz ve Feza Teknik'in kayırılması.
İzinsiz Kuran kursları ve tarikat yurtlarına malzeme verilmesi.
Eski RP Genel Sekreteri Oğuzhan Asiltürk'ün yeğeninin ANTAD adlı şirketine verilen ihaleler.
Asiltürk'ün yeğeninin kurucusu olduğu Asyamaç Konut Yapı Kooperatifi'ne Batıkent'te arsa verilmesi.
Eski RP'li Temel Karamollaoğlu'nun damadına ait Poyraz adlı şirkete yasaya aykırı olarak Kocatepe Cami yanındaki otopark ihalesinin verilmesi.
Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliğinin düşmesine ve siyaset yapmasının yasaklanmasına karar verdiği RP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Çelik'in akrabalarına EGO'dan ihale verilmesi.
Yüksek Mahkeme'nin milletvekilliğinin düşmesine ve siyaset yapmasının yasaklanmasına karar verdiği RP eski Rize Milletvekili Şevki Yılmaz'ın akrabasına Çevre Düzenleme Daire Başkanlığı'ndan ihale verilmesi.
Eski RP Milletvekili Mehmet Altınsoy'un yeğeninin şirketine Fen İşleri Daire Başkanlığı ve Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi'nden ihale verilmesi.
Portakal Çiçeği Vadisi'nde hayali park ihalesi.
Sayıştay denetçilerinin kurduğu Beldes Konut Yapı Kooperatifi'ne yasaya aykırı arsa verilmesi.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan izin alınmaksızın Belediye Meslek Edindirme Kursları'nın açılması ve geçersiz diploma dağıtılması.
Türkkonut dosyasında sahtecilik
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Türkkonut dosyasından ilk aşamada kendisini kurtarmış gibi gözükse de bu dosyayla ilgili hakkında dava açılabilecek. Dünya çapında ödül alan 3 bin 22 konutluk Türkkonut Çayyolu 2 Dodurga Uydukent projesinin temeli 3 Mayıs 1997'de, Mesut Yılmaz tarafından atılacağı günün bir gün öncesinde, Melih Gökçek şantiyeyi mühürletti. Türkkonut yetkililerinin şikayeti üzerine şantiyenin mühürlenmesine gerekçe teşkil eden 3 dilekçenin de sahte olduğu, bunların bizzat Büşükşehir İmar Dairesi Başkan Vekili Mehmet Pamuksuz ile aynı dairede görevli mimar Ünsal Çidem, inşaat mühendisleri Masum Sun ve Cemil Sütbaş tarafından hazırlanıp, imzaların da bu kişiler tarafından taklit edildiği anlaşıldı. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi'nin şantiyeyi mühürleme yetkisinin olmadığı halde yasa dışı işlem yapıldığı ortaya çıktı. Bu nedenlerden ötürü adı geçen görevliler hakkında lüzumu muhakeme kararı verildi. Bu görevliler önümüzdeki günlerde Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak. Türkkonut'la ilgili soruşturma dosyasında, Melih Gökçek'in ilgisi yokmuş gibi gözükmesine rağmen, asıl azmettiricinin Gökçek olduğunu söyleyen Türkkonut Genel Başkanı Yılmaz Odabaşı, ‘‘Gökçek 3 Mayıs'ta yapılacak töreni engellemek için 2 Mayıs'ta şantiyeyi mühürletti. Evrakta sahtekarlık yapan görevlilerin bu işi kendi başlarına değil, Gökçek'in azmettirmesiyle yapıklarını ispat edeceğiz. Eninde sonunda bu işin Gökçek'in başının altından çıktığı anlaşılacak’’ dedi.
DİĞER BAŞKANLAR
Soruşturmaya uğrayan eski RP'li diğer belediye başkanları şunlar: İstanbul Ümraniye Belediye Başkanı Mehmet Bingöl, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Recep Koral, Kahramanmaraş Kılılı Belediye Başkanı Mehmet Bezirci, Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı Mehmet Güran, Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Celal Toptancı, Elazığ Belediye Başkanı Hamza Yanılmaz, Bitlis Güroymak Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu, İçel Bozyazı Belediye Başkanı Muzaffer Ünal.
Bakan görevden alabilir
İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, haklarındaki soruşturmaların selameti açısından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İsmail Melih Gökçek'i görevden alabilir. Eski RP'li iki başkandan özellikle Melih Gökçek hakkındaki iddialar uzun bir liste tutuyor. İçişleri Bakanlığı'nın inceleme yaptırdığı son iddia ise 5 trilyon liranın faizinin nereye gittiği ve Ankara'da yayın yapan Kanal A televizyonunun para muslukları. İddialara göre Refahyol, iktidardan ayrılmadan önce Akay Kavşağı projesinin tamamlanması amacıyla Melih Gökçek'e 5 trilyon lira verdi. Gökçek bu paraları inşaatta kullanmak yerine, ayda 300 milyar lira faiz karşılığı Vakıfbank'a yatırdı. Faizin bir bölümü resmi işlemlerde gösterilmesine rağmen, bir kısmı resmiyette gösterilmeyip, Kanal A Televizyonu'na aktarıldı. Gökçek, bu yöntemle Kanal A'nın finansörlüğünü yapıp, bu televizyonu kendi reklamı için kullanmaya başladı. Gökçek'in şaibeli bir şekilde doğalgaz ihalesini verdiği Alfagaz şirketi de Gökçek'in reklamını yapan Kanal A'nın finansörlüğünü üstlendi. Kanal A Televizyonu da bunların karşılığında, bilbordlara, ‘İ. Melih Gökçek 4 yılın hesabını Kanal A Televizyonu’nda veriyor. Mutlaka izleyin' diye ilanlar verip, saatlerce Gökçek'in reklamını yaptı.
Erdoğan'la ilgili soruşturmalar
Atatürk aleyhine suç işlediği için 1.5 yıl hapis cezasına çarptırılan bir kişiyi danışman olarak görevlendirip, maaş bağlamasıyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'nca soruşturma yapılıyor.
Kombsassan Holding'e usulsüz arsa satılmasıyla ilgili olarak İçişleri Müfettişleri soruşturma yapıyor.
İstanbul 3 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını koruma Kurulu'nun kararlarına rağmen, Üsküdar Karacaahmet Mazırlığı'nda, Karacaahmet Sultan Türbesi Onarma, Tanıtma, Dayanışma ve Yaşatma Derneği'nce inşaat yapılmasına göz yummaktan soruşturuluyor.