Toptan: Kafkasya'da barış Avrupa için önemli

Güncelleme Tarihi:

Toptan: Kafkasyada barış Avrupa için önemli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2008 15:39

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Avrupa’ya gitmesi düşünülen doğalgaz hattının Türkiye ve Kafkasların önemini bütün dünyaya ispat ettiğini belirterek, barışın bütün Avrupa için büyük önem taşıdığını söyledi.

Yaz tatilini Bartın İnkumu’nda bulunan yazlık evinde geçiren Toptan, Bartın Gazeteciler Derneği’nin Sanset Otel’de verdiği kahvaltıda gazetecilerin sorularını cevapladı. Kafkasların istikrarının Türkiye için çok önem taşıdığını söyleyen Toptan, “Kafkasların ve Hazar’ın ötesinin istikrarı, bölgenin istikrarı Türkiye’yi yakından ilgilendirmektedir. Aslında Türkiye’nin menfaatleri kadar, batının menfaatleri de söz konusudur. Kafkasların da menfaatleri söz konusudur. Çünkü çok geniş enerji kaynaklarının bulunduğu o coğrafyadaki enerji üretiminin geçebileceği en akılcı güzergah Türkiye’dir. Nitekim bu çerçevede Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ve çok daha önem verilen Avrupa içlerine gitmesi düşünülen doğalgaz hattı, Türkiye’nin önemini ve Kafkasların önemini bütün dünyaya ispat etmektedir. O nedenle Gürcistan’da son dönemde meydana gelen olayların şu veya bu şekilde sona erdirilmesi, sukunetin sağlanması ve umuyoruz ki arkasından barışında gelmesi bizim için olduğu kadar bütün Avrupa için büyük önem taşımaktadır. Bunun sonucu olarak Türkiye bu sorunun çözülmesinde aktif rol oynamaktadır. Sayın Başbakan’ın Moskova’ya, arkasından Tiflis’e yapmış olduğu ziyaretler, hem Türkiye’nin konu ile dikkatini ve ilgisini ortaya koymasının yanında, anlaşmanın bir an evvel sağlanması açısından önemli bir adım olarak değerlendirilmelidir” dedi.

DÜNYANIN NORMALİZASYONA GEREKMEKTEDİR

Gürcistan yönetiminin bir takım taktik hataları olduğunu açıklayan Toptan, şöyle konuştu:

“Öteden beri Gürcistan içerisindeki Abhazya bölgesinin, Güney Osetya bölgesinin hassasiyet taşıdığı bilinmektedir. Ayrıca orada bulunan Acara bölgesinin, Batum’un hassasiyetleri bilinmektedir. Gürcistan yönetiminin bunlara dikkat etmesi lazımdı. Türkiye öteden beri Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü savunmuştur. Bugünde aynı şekilde savunmaktadır. Ancak öyle zannediyorum ki, Rusya’nın eline bir gerekçe verilmek suretiyle, Rusya’nın Gürcistan’a müdahalesi ihtilaflı bölgelerde daha etkin bir konuma gelmesi ve Sovyetler Birliği’nden dağılan ülkelere de gözdağı vermesi bakımından önem taşımaktadır. Artık dünyanın kolay kolay bölünmek suretiyle bağımsız yeni ülkeler çıkarmaya ve bunları bir savaş sonucu elde etmeye tahammülü yoktur. Süratle dünyanın normalizasyona geçmesi ve barış ortamını yakalaması gerekmektedir. Bizim bölgemiz maalesef barut fıçısı gibi. Bu son gelişmelerle bu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bir taraftan Irak’ın iç kargaşası, öte taraftan Lübnan’da meydana gelen olaylar, onun hemen güneyinde İsrail-Filistin’in savaşının hala can alıyor olmasının yanında, Kafkasya’da ki bu gelişmeler dikkat çekicidir. Balkanlarda ki sorunların yeni çözülmeye başladığı bir dönemde Kafkasya’da meydana gelen olaylar, Türkiye’yi daha dikkatli hareket etmeye sevk etmektedir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!