Güncelleme Tarihi:
Şahin, bu teklifle ulaşılmak istenen hedefin, kamu personelinin yüzde 75'inden az olmadığını ifade etti.
Toplu görüşmelerin 5. turunun ardından Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ile birlikte açıklamalarda bulunan Şahin, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Aynı statüdeki memurlar arasındaki ortalama 360 YTL'lik maaş farkının nasıl ödeneceğinin sorulması üzerine Şahin, bu konudaki çalışmanın öğleden sonra toplanacak mali ve sosyal haklarla ilgili komisyonda yapılacağını belirtti.
Şahin, toplu görüşme süreci içerisinde söz edilen yapılanmanın gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını da dile getirerek, konfederasyonlarla toplu görüşme sürecinin dışında bu konulardaki çalışmaları da yürütmeyi düşündüklerini söyledi.
Şahin, bir gazetecinin “Hükümet, 2008 için oransal bir zam telaffuz etti mi?” sorusunu, “Hayır etmedim ama onu da edeceğim. Onu da ayrıca görüşeceğiz” yanıtını verdi.
Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Temel konu değişiklikler. Bu tür temel değişiklikler, kökten çözümler önce bir tepkiyle karşılanıyor. Bunun az da olsa bir tepkisinin olabileceğini düşünüyoruz. Çünkü yeni maaş sistemimizde artık derece-kademe sisteminden vazgeçiyoruz, basamak ve grup sistemine geçmeyi hedefliyoruz. Tabii ki gruplardaki yerler konusunda bazı itirazlar olacaktır.
Bunu yaptığımızda hiçbir kamu görevlisinin maaşında düşme olmayacak. Kamu görevlileri, 'Yeni bir şey yapıyorsunuz, acaba maaşımızda düşme olacak mı?' diye endişe duymasınlar. Çok büyük kitlenin maaşında tabii ki artışlar olacaktır, farkı kapatmak için 2008, 2009, 2010'a doğru. Açıkça ifade ediyorum, yüzdeliklerin dışında artışlar olacaktır.
Hükümet olarak, az da olsa, bir takım tepkileri göğüslemeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.”
“DENGE TAZMİNATI MEMURLARIN YAKLAŞIK YÜZDE 75'İNİ İLGİLENDİRİR”
Mehmet Ali Şahin, bir gazetecinin, toplantı devam ederken, 2008 için 120 YTL'lik bir denge tazminatı rakamı söylendiğini belirtmesi üzerine, bu konuyla ilgili hiçbir rakam konuşmadıklarını vurguladı.
Şahin, bu farkın, Maliye Bakanlığı ve ilgili bürokratların 2008 bütçesinde nasıl, ne kadar ve hangi periyotta karşılanabileceğinin komisyon çalışmalarında netleşeceğini yineledi.
Bu yıl yapılan toplu görüşmenin farklı bir yönü olduğunun altını çizen Şahin, uzun zamandır ihtiyaç duyulan bir adımı atma kararlılığı içinde olduklarını vurguladı. Şahin, “Bu sene yapmakta olduğumuz 6. dönem toplu görüşme, toplu görüşme tarihi içerisinde önemli bir yer tutacaktır. İnşallah sonucunda bir mutabakat sağlar ve bu adımları birlikte atarız” dedi.
Denge tazminatı olarak adlandırılan uygulamanın ne kadar memuru ilgilendirdiğinin sorulması üzerine de Şahin, bu rakamın 2005'te 1 milyon 400 bin memuru ilgilendirdiğini anımsatarak, “Yaklaşık yüzde 75'ini ilgilendirir. Yapacağımız iyileştirme, denge tazminatıyla ulaşmak istediğimiz hedefle ilgili kamu personeli, mevcudun yüzde 75'inden aşağı değildir” diye konuştu.
Şahin, bir gazetecinin “Söz konusu yasal düzenlemenin kamu personelinin durumuna ilişkin olarak 2 yıl önce konfederasyonlara gönderilen tasarı mı yoksa sadece mali işlerin düzenlenmesini öngören ayrı bir çalışma mı olacak?” sorusu üzerine şu yanıtı verdi:
“Bütün olarak çıkarmayı arzu ederiz ama bu mümkün olmazsa, sadece mali ve sosyal hükümlerle ilgili bölümü çıkararak bu sorunu kökten çözmek istiyoruz. Yani bu konuda hükümet olarak, 'Hepsini birlikte çıkartacağız' diye ısrarlı değiliz.
'Eşit işe, eşit ücret' ilkesini mümkün olduğu kadar hayata geçirmek suretiyle, kamu personeli arasındaki yaygın bir memnuniyetsizliği ortadan kaldırmak istiyoruz. Arkadaşlarımız da bunu istiyorlar.”
AKYILDIZ: FARK SEPET UYGULAMAYLA YANSITILMALI
Toplu görüşmelerin 5. turunda zam oranının neden gündeme gelmediği ve çarşamba günü yapılacak toplantıya bırakıldığının sorulması üzerine de Şahin, konfederasyon ve sendika temsilcilerinin bu yeni teklifi görüşme ihtiyacı duyduğunu belirterek, çarşamba günü yapılacak toplantıda bu konuların tekrar ele alınacağını kaydetti.
Şahin, enflasyon farkı ödemesi uygulamasının devam ettirilmesi konusunda da henüz bu konuyu görüşmediklerini ancak kamu çalışanlarının bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Bir gazetecinin, değişik kurumlarda çalışan aynı statüdeki memurlar arasındaki ortalama maaş farkının 450 YTL olarak hesaplandığını, bunun 80 YTL'lik bölümünün, geçen yıl varılan anlaşma çerçevesinde bu yıl ödendiğini, kümülatif hesaplamalarla bu rakamın 90 YTL'ye çıktığını ve böylece kalan farkın da 360 YTL olduğunu hatırlatması ve yapılacak düzenlemenin nasıl olacağını bir kez daha sorması üzerine Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, bu konuda itirazları olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“80 YTL'nin adı denge tazminatı. Biz bütünüyle bu farklılığın buraya yansıtılması konusunda endişelerimiz var. O nedenle bir sepet düzenlenmesiyle, bunun denge tazminatı, taban aylığı, sendika ödentisi, yüzdelik artışlar, yan ödeme katsayısı gibi unsurlar içerisinde paylaştırılabileceği bir sepet içerisinde değerlendirilmesi talebimiz var.”
Akyıldız'ın bu açıklamaları üzerine, sendikaların ve konfederasyonların mali ve sosyal haklarla ilgili taleplerine cevap verdiklerini belirten Şahin, şimdi sendika ve konfederasyonların bu teklifi değerlendireceklerini kaydetti. Akyıldız'ın dile getirdiği gibi yeni yaklaşımlar olabileceğini belirten Şahin, “Biz bir öneri getirdik, onlar da değerlendirmek için bizden süre istediler” dedi.
3'LÜ MAAŞ SİSTEMİ
“Maaş sisteminde sözü edilen üç temel unsur hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi verip vermeyeceğinin” sorulması üzerine de Şahin, bunun kamu personeli için uygulanması düşünülen maaş sistemi olduğunu ve temel görev aylığı, hizmet farkı ek ödemesi ve performans ödemesi başlıkları altında üç temel unsuru içerdiğini yineledi.
Şahin şunları söyledi:
“Memurumuz maaşının hangi unsurlardan oluştuğunu bilmeli. 'Hizmet farkı ek ödemesi' ne demek? Birtakım mesleklerin riski, zorluğu var. Bunlarla ilgili fark ödenmesi lazım. Bu fark, temel görev aylığının yüzde 40'ını geçmemeli, bizim önerimizde bu var. En yüksek maaş olan kamu görevlisinin temel görev aylığının yüzde 20'sini geçmemeli. Bunun için de kamu kuruluşlarının yöneticilerinden oluşan bir değerlendirme kurulu olacak ki ileride şimdi yaşanan sorunları yaşamayalım diye. Bunlar değerlendirilecektir, bir araya gelip, inşallah Türkiye için, kamu çalışanları için, devletimiz için önemli, beklenen bir adımı gerçekleştirmiş oluruz.”
Şahin, şu ana kadar sergiledikleri yapıcı tutum için de sendika ve konfederasyon başkanlarına teşekkür ederek, mutabakat sağlama dileğinde bulundu.
ŞAHİN'E, DÜNYANIN İLK TOPLU SÖZLEŞMESİ HEDİYE EDİLDİ
Açıklamaların ardından, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, 1766 yılında Kütahya'da çini işçileriyle imzalanmış olan ve dünyanın ilk toplu sözleşme metni olma özelliğini taşıyan metnin Osmanlıca ve Türkçe bir kopyasını Bakan Şahin'e hediye etti. Aksu, “Bu yıl da böyle bir sözleşme olur inşallah” dileğinde bulundu.
Şahin, hediyeyi, “Güzel bir sürpriz oldu” sözleriyle değerlendirdi.