"Toplatılan köpekler uyutulacak" iddiası

Güncelleme Tarihi:

Toplatılan köpekler uyutulacak iddiası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2010 15:35

SALDIRGAN köpeklerin toplatılmasına ilişkin kararın soykırım niteliği taşıdığını ileri süren Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, “Toplatma kararının bir sonraki aşaması bu köpeklerin uyutulması için karar almak olacaktır” dedi.

Antalya Veteriner Hekimler Odası, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu'nun Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro cinsi köpekler ile melezlerinin toplatılmasına ilişkin aldığı karara tepki göstermek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Oda binasında düzenlenen toplantıya Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Antalya Şubesi üyeleri ve hayvanseverler de katıldı.

Toplatma kararını ağır bir dille eleştiren Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, hayvanseverlerin alınan karar karşısında büyük bir şok yaşadığını söyledi. Toplatma kararı çıkan köpek cinslerinin aslında saldırgan olmadığını belirten Saygılı, “Dogo Argentino, Avrupa'da ‘beyaz melek’ olarak bilinen, çocuklarla da çok iyi dostluk kurabilen bir cinstir. Pitbullar ise şehir efsaneleri yaratılarak maalesef toplum nezdinde kötü üne kavuşmuşlardır. Köpeğin kötü huylu olmasının nedeni kötü eğitilmesidir. Herhangi bir cins köpeği kangallar, karabaşlar, rottwailler, terrier gibi cinsleri de dövüş amaçlı yetiştirirseniz bu cinslerde saldırgan olacaktır” dedi.

Muammer Saygılı, toplatma kararını soykırım olarak gördüklerini ifade ederek, “Devlet yayınladığı genelge ile hayvanlara yönelik soykırım başlatmıştır. Amaç ısırmalar sonucu meydana gelebilecek yaralanma ve ölümleri engellemekse, bir ya da birkaç ırkı yasaklayarak değil, hangi ırk olursa olsun tehlikeli olabilecek tüm köpekleri mizaç testinden geçirip, tehlikeli olanları yasaklamakla mümkün olacaktır. Önemli olan köpeği dövüştüren, onları saldırgan hale getiren insanlara karşı önlem alınmasıdır” diye konuştu.

‘BİR SONRAKİ AŞAMA KÖPEKLERİN UYUTULMASI’

Söz konusu genelgenin derhal geri çekilmesi gerektiğini belirten Saygılı, şunları söyledi:
“Toplatma kararının bir sonraki aşaması bu köpeklerin uyutulması için karar almak olacaktır. Bu köpeklerin saldırıları örnek gösterilerek toplumun tehdit altında olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım değildir. Bu gün belki de at, eşek ısırmasından, inek tepmesinden daha fazla insanımız zarar görmüştür. O zaman bu hayvanların toplanmasına ilişkin karar çıkarılması bu anlayışa göre uygun olur. Bugüne kadar görevlerini yerine getirmeyen ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimler iş köpek toplamaya gelince köpeğin saldırgan olup olmadığına bakmadan acımasızca görevperver olmuşlardır.”

‘SOYKIRIMIN İLK AŞAMASI’

Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Sevda Kıraç da, devlet tarafından saldırgan ırk olarak kabul edilen köpekler için uyutma kararı geleceğini ileri sürerek, “Devlet şu anda soykırım hareketinin birinci kısmını uygulamaya soktu. Toplama işlemi tamamlandığında bu hayvanlar için uyutma kararı gelecektir. Çünkü Türkiye'deki barınaklar yetersiz. Toplanan bu hayvanları nereye koyacaklar? Bu hayvanlar hayatlarının sonuna kadar 2 metrekarelik kafeslerde mi yaşayacak? Madem böyle bir karar alındı, o zaman bu hayvanların yaşamlarını sürdürebileceği alanlar oluşturulsun. Ama yetkililer bunu yapmadan toplama kararı alıyor, uyutma uygulamasını ise açıklamıyor. Ama biz bu kararı bekliyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!