Güncelleme Tarihi:
Topkapı Sarayı Müzesi'ne yeni atanan ve çoğunluğu bayanlardan oluşan güvenlik görevlilerine, ziyaretçilere karşı olması gereken davranış ve ilişkiler konusunda eğitim verildi.
Müzede, Kültür Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı'nca düzenlenen İç Hizmetler Eğitim Semineri kapsamında bugünkü eğitimi veren Kalite Derneği (KAL-DER) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Engin Sağdıç, her ziyaretçinin bir müşteri olarak görülmesi gerektiğini belirterek, müzeve benzeri mekanlardaki güvenliğin de fiziki dayanıklılık, sabır, dikkat, güler yüz ve saygı gerektirdiğini söyledi.
İletişimin seviyesi ve içeriğine dikkat edilmesinin önemini vurgulayan Dr. Sağdıç, şunları söyledi: ''Konuşurken karşıdaki insanın yüzüne bakılmalıdır. Ziyaretçilerle, onları rahatsız etmeyecek derecede göz iletişimi kurulmalıdır. Sıcak ve dostça tebessüm edilmelidir. Eller, cepte tutulmamalı, kollar kavuşturulmamalıdır. Bir ifade şekli olan beden diline dikkat edilmelidir. Özellikle yabancı turistler asında farklı görünümde olanların varlığı kabul edilmeli, herkesin kendisine ait birdoğrusu olduğu unutulmamalıdır.''
BAYANLAR İLK KEZ GÖREV YAPIYOR
Kültür Bakanlığı Müzeler ve Anıtlar Genel Müdürü Alpay Pasinli de, eğitimin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, çoğunluğunu bayanların oluşturduğu güvenlik ve koruma görevlilerinin bakanlık tarafından merkezi sınav sistemiyle atandığını anlatarak, gri-siyah üniforma giyecek olan görevlilerin silah, kelepçe ve cop taşıyacaklarını söyledi.
Müzeye ilk kez bu yıl bayan güvenlik ve koruma görevlisi atandığını, bunun da tesadüf olduğunu belirten Pasinli, ''Bayanların çok olması müzede yumuşak bir görüntü sergileyecek ve fizik olarak ziyaretçilerde daha estetik izlenim yaratacaktır'' dedi.
Pasinli, görevliler arasındaki telsiz iletişiminin geliştirileceğini ve bundan sonra eğitim seminerlerinin yılda bir kez olmak üzere tekrarlanacağını kaydetti.
Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Filiz Çağman da, müzeye 45'i bayan olmak üzere toplam 60 kişinin atandığını ifade ederek, 18-25 yaş grubundaki görevliler arasında üniversite mezunu ve Açıköğretim Fakültesi'nde okuyanların da bulunduğunu anlattı.
Yeni atananların yabancı dil konusunda yetersiz olduğunu söyleyen Çağman, kısa dönemli kurslarla bu eksikliğin giderilmeye çalışılacağını bildirdi.
Çağman, tesadüf de olsa müzede erkeklerin yanı sıra bayanların da güvenlik görevlisi olarak çalışmasının toplumsal eşitlik bakımından önemli olduğunu, tavır ile davranışlar açısından yarar sağlayacağını belirterek, ''Bayanlar daha istekli çalışıyor. Artık çalışanlar birbirlerine karşı daha saygılılar. Ayrıca bayanlar daha yumuşak bir görünüm sergiliyorlar'' dedi.