Güncelleme Tarihi:
Ortadoğu Teknik, İstanbul, Hacettepe ve 9 Eylül üniversitelerinden, Kentsel Koruma, Kültürel Miras, Orman Mühendisliği, Ulaştırma ve Sanat Tarihi alanlarında profesör ve doçentlerden oluşan 5 uzman tarafından hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi: "İyi düşünülmemiş bir müdahale yüzlerce, onlarca yılda oluşmuş bir birikimin kolaylıkla yok olmasına neden olabilir. Hiçbir replika (taklit) aslının değerinde olamaz, olsa olsa özenmedir, öykünmedir. Mekanın üretildiği zamana, emeğe saygı için özenle ve dikkatle karar almak ve eylemde bulunmak gerekmektedir."
Yok olmuş tarihi yapıların tescil edilemeyeceğinin belirtildiği raporda, "İhya (Rekonstrüksiyon) uygulamasının, koruma alanlarında yeni yapı inşa etmenin yasal aracı haline dönüştürülmemesi gerektiği, aksi halde kaybedilmiş tüm hakların geriye doğru işletilmesinin gündeme gelebileceği" uyarısında bulunuldu.
BİLİRKİŞİ: GEZİ PARKI CUMHURİYET MİRASI
Raporda Gezi Parkı ‘Cumhuriyet döneminin korunmaya değer mirası’ olarak tanımlanarak, "Osmanlı dönemine ait mekansal temsil gücünün arttırılmasına karşılık, Cumhuriyet dönemi mekanlar referanslarının zayıflatıldığı" tespitinde bulunuldu. Bilirkişi raporunda birçok kez, Atatürk Kültür Merkezi, Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı, Taksim Meydanı, tescilli Su Maksemi ve Taksim Gezisi 'birbirinden ayrılmaz bir bütün olarak' ele alınarak, 'korunması gereken kültürel değerler' olarak sayıldı.