Güncelleme Tarihi:
Mimarlar Odası, Madenci Heykeli’ne, “Kader demek yerine, TOMA’ya yaptığın yatırımı SOMA’ya yapsaydın” yazılı pankart bıraktı.
Dünkü Soma eylemleri özetle şöyle:
ANKARA’da Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Madenci Heykeli önünde STK temsilcileri ile birlikte basın açıklamasında bulundu. Tezcan ve beraberindekiler madenci heykeline karanfil ve üzerinde “‘Kader’ demek yerine, TOMA’ya yaptığın yatırımı SOMA’ya yapsaydın” yazılı pankart bırakıp saygı duruşunda bulundu. Soma’da kaybedilenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Tezcan şu açıklamayı yaptı: “AKP iktidarı gündeminde bulunan, çalışma alanındaki sorunları daha da büyütebilecek, emekçilerin yaşamını piyasa insiyatifine terk eden, iş cinayetlerini artıran nitelikte ‘Taşeron ve İstihdam Yasası’nın mutlaka geri çekilmesi gerek. Çalışma yaşamı, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tüm yasa/ mevzuat düzenlemeleri, bu alanla ilgili emek ve meslek örgütlerinin önerileri dikkate alınarak yapılmalıdır. Bu bir iş kazası değil, cinayettir. Sorumlular hakkında soruşturmaların bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz.”
YAKIŞIYOR MU ODTÜ
Kızılay Meydanı’nda toplanan bir grup, Soma’daki maden faciasında yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu. “Soma’da şehit düşen madencilerimiz için saygı duruşundayız” yazılı pankart açan grup, Kızılay Meydanı’na karanfiller ve kömür bıraktı. Halkevleri üyesi bir grup da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne siyah örtülü temsili tabut bıraktı. ODTÜ’lü öğrencilere ise polis müdahale etti. ODTÜ A1 kapısında toplanan yaklaşık 1000 öğrenci Enerji Bakanlığı’na yürümek istedi. Yerleşkenin girişinde barikat kurarak yürüyüşe izin vermeyen polis, öğrenciler ısrar edince tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Öğrenciler de taş, molotof kokteyli ve havai fişek atarak polise karşılık verdi. 1 polis hafif yaralandı. Polisin gözaltına aldığı bir öğrencinin de kafasından yaralandığı görüldü. Bu esnada ekip otosundan “ODTÜ’lü öğrenciler, milli yas günü ilan edilen bir günde yaptıklarınızla gurur duyun; yakışıyor mu bu size” anonsu yapıldı. AK Parti İl Başkanlığı’na giderek kendini zincirlemek isteyen 4 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu’nda toplanan yaklaşık 2 bin öğrenci de ölümleri protesto etti, daha sonra Kızılay’a yürüdü. ODTÜ ve Hacettepe Üniversiteleri’nin bazı fakültelerinde, öğrenciler derslere girmedi.
YERE YATTILAR
İstanbul metrosunda yolcular teker teker zemine uzandı. Protestonun fotoğrafları eylemciler tarafından sosyal paylaşım sitelerinde yayınlandı. Beyoğlu’nda aralarında kadınların da bulunduğu 20 kişilik bir grup ise Galatasaray Lisesi önünde 06.00 sıralarında oturma eylemine başladı. Yüzlerini kömürle boyayan ve baret takan eylemciler, “Kömüre kara elmas dediler, karası işçiye elması patrona”, “15 yaşındaki çocuk işçi Kemal madende öldü”, “Taşeron madenciler”, “Soma madeninde katliam var” yazılı dövizler açtılar. Eylemin diğer işçiler toprak altından çıkarılana kadar süreceğini ifade edildi. Şişli’de ise maden işçisi gibi giyinip yürüyen bir kişi protestosuyla dikkat çekti. Levent’te ise Soma’daki facianın meydana geldiği madenin sahibi Soma Holding’in ofisi önünde protesto gösterileri düzenlendi. Öğrenci Kolektifleri’nden 5 öğrenci, ofisin giriş kapısı ile duvarına kırmızı boyayla ‘Katiller’ yazdı ve ellerinde “Bu plaza işçilerin kanları üzerinde yükselmektedir” ve “Onlar tatlı tatlı ölmediler. Kader değil cinayet” yazılı pankartlarla oturma eylemine başladı. Bunun üzerine sokağa 1 TOMA ve 2 minibüs dolusu Çevik Kuvvet polisi getirildi. Saat 12.00’de yaklaşık 300 kişi de protesto için sokak girişinde toplandı. Barikatların kaldırılması için polisle tartışan eylemciler basın açıklaması yaptı. Eylemciler holdingten bir yetkilinin kendilerine açıklama yapmasını istedi. Polis ise binanın boş olduğunu söyledi. Pazarlık sonucu 5 eylemci polis barikatından içeri alındı. Eylemciler binanın boş olduğunu görünce dağıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nden yaklaşık 500 öğrenci de dün üniversitenin Hisarüstü’ndeki kampusundan çıkıp maden firmasının Levent’teki merkezine yürüyüşe geçti. Bazı öğrenciler baretle yürürken bazıları da yüzlerini siyaha boyadı. Yürüyüşe çevredeki vatandaşlar da destek verdi. Sosyal medya üzerinden yapılan çağrılar üzerine Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi bir grup, İstanbul Kadıköy’de Boğa Heykeli önünde toplandı. Yanlarında getirdikleri ekmekleri ve baretleri eylem yapılan alana bırakan eylemciler, mum yakarak hayatını kaybeden madenciler için oturma eylemi yaptı.
İNSANLIK NÖBETİ
İZMİR metrosunda ise trenlerin gidiş yönünü gösteren yolcu bilgilendirme panosuna ‘Kalpler Soma’da’ diye yazıldı. Fotoğraf sosyal medyada vatandaşlar tarafından paylaşıldı.
ÇANAKKALE Üniversitesi’nde oturma eylemi yapan öğrenciler, “Soma’nın hesabını soracağız” pankartı açtı.
TRABZON’daki Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden bir öğrenci işçi tulumu ve baret takarak ‘İnsanlık Nöbeti’ne başladı. Öğrenci “Bir avuç kömür eder mi bir ömür?” pankartıyla oturma eylemine başladı.
ZONGULDAK’taki Bülent Ecevit Üniversitesi Madenci Anıtı önünde oturma eylemi başlatan öğrenciler, ‘Madencinin ölümü kaza değil cinayettir’, ‘Yaşam nöbetindeyiz’, ‘Sen madenci kentisin sessiz kalma’ yazılı dövizler açtı.
ANTALYA Akdeniz Üniversitesi’nde 100 kadar öğrenci, Soma’daki faciayı protesto etmek için ders boykotuna başladı. Kampus içindeki Olbia Çarşısı’nda toplanan gruba bir süre sonra ‘Soma İşçisinin Katili AKP’ yazılı pankartlarıyla başka bir öğrenci grubu daha katıldı. Öğrencilerin madenci bareti ve yakalarında siyah kurdele ile katıldığı oturma eylemi, sloganlar ve hep bir ağızdan söylenen madenci ağıtlarıyla devam etti.
ESKİŞEHİR’de Eskibağlar Mahallesi Üniversite Caddesi Espark Alışveriş Merkezi önünde gece saat 01.00 sıralarında toplanan yaklaşık 50 kişi de mumlar yakıp yanına ekmek ve madencilerin taktıkları baretleri koydu. Soma’da yaşanan olayın kaza değil cinayet olduğunu söyleyen grup çeşitli sloganlar attı.
ADANA Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde görevli Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyeleri ise Soma’daki maden faciasında yaşamını yitirenleri anıp taşeron çalışma sisteminin yasaklanmasını istedi.
Siyah giyinip iş bırakacaklar
DİSK, KESK, TMMOB, TÜRK-İŞ ve TTB, Soma’da yaşanan facia üzerine tüm işçi sınıfını, emekçileri ve emek dostlarını bugün siyah giyinmeye çağırarak 1 gün için iş bırakma kararı aldı. DİSK’ten yapılan açıklama şöyle: “15 Mayıs 2014 Perşembe günü saat 09.00’da tüm Türkiye’de tüm işyerlerinde 3 dakikalık saygı duruşu yapılarak iş bırakacak ve illerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlükleri önüne yürüyeceğiz. Tüm halkımızı siyah giyinmeye, siyah kurdeleler takmaya, evinin, işyerinin balkonuna, aracına siyah bezler asmaya çağırıyoruz. Özelleştirme, taşeronlaştırma politikalarını sürdürenler, maliyet düşürmek için işçilerin hayatına kast edenler, onlara cesaret verenler, daha önceki madenci katliamlarını sözleriyle ve icraatlarıyla aklayanlar, iş güvenliği yasasıyla işyerlerindeki denetimleri bile özelleştirenler Soma katliamının failidir ve hesap vermelidir.” Türk-İş üyeleri de bugün işyerlerine gidecek ancak çalışmayacaklar, taşeronlaşmayı ve iş cinayetlerini protesto edecekler.
Avukatlar: Cinayet
MANİSA Soma’daki maden ocağında çıkan yangında 200’ü aşkın kişinin hayatını kaybetmesine Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul ve Ankara Şubesi üyesi avukatlar tepki gösterdi. Ankara Adliyesi önündeki basın açıklamasına CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka ve HDP Milletvekili Demir Çelik destek verdi. Açıklamada şöyle denildi: “AKP iktidarının yaptığı halktan ölüleri saklamak ve Soma’ya polis, asker yığmak. Bu ölümler tesadüf veya iş kazası değil birer cinayettir. Taşeron sistemi ve güvencesizliğin yarattığı iş cinayetleri ortadayken kamuda taşerona sınırsız alan açan torba yasayı daha birkaç gün önce TBMM’ye getirdiler. İşçinin dava açma hakkını 1 yıl ile sınırlamayı bile teklif ederler. Soma katliamının yasal kılıfı şu an Meclis önündedir.”
Prof. Orhan Kural’a protesto bareti
İTÜ, Ege, Pamukkale, Ankara, Çukurova, Uludağ, Koç, Sabancı, Marmara, Arel ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencileri de boykot çağrısı yaptı. İTÜ’de Öğrenci Kolektifi, “Karbonmonoksit gazıyla ölüm tatlı bir ölümdür” diyen Prof. Orhan Kural’ın odasına baret bıraktı.