TOKİ konutları yıkılma tehlikesi altında

Güncelleme Tarihi:

TOKİ konutları yıkılma tehlikesi altında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2007 11:54

HAKKARİ'de, 3 yıl önce sel ve heyelanda evlerini kaybeden 108 aile için Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından geçen yıl Bağlar Mahallesi'nde yaptırılan konutlar, zeminden su sızması sonucu yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Haberin Devamı

Bayındırlık İl Müdürlüğü ekipleri, inşaat sırasında drenaj ve temel yalıtımının gereği gibi yapılmadığını, su sızıntısının önüne geçilmemesi halinde binaların zarar göreceğini, hatta yıkılabileceğini belirtirken, bodrumlardaki suyu kovalarla boşaltmaktan bıkan TOKİ konutlarının sakinleri ise, korku içinde yaşadıklarını, bodrumlara sızan suyun koku yaptığını, soruna çözüm bulunmasını beklediklerini söyledi.

Hakkari merkez ve köylerinde yaşanan sel ve heyelan sonucu evsiz kalan aileler için TOKİ tarafından Bağlar Mahallesi'nde yapılan konutlar, geçen yıl Ağustos ayında sahiplerine teslim edildi. Ancak, ailelerin yeni evlerine yerleşme mutluluğu uzun sürmedi. 8 blok halinde yaptırılan 108 konuta su sağlayan hidraforun arızalanması yüzünden aileler, 4 ay boyunca susuz kaldı. Aileler, su ihtiyaçlarını bir süre, konutların yanından geçen ve taşkınlara karşı yapılan kanalın içindeki çeşmeden karşıladı.

Haberin Devamı

Bu kez de, binaların bodrum katları yer altından sızan suların birikmesi sonucu adeta havuza dönüştü. Konutlarda kalanlar, bodrumdaki suları hergün kovalarla boşaltmaya başladı. Sakinler, sızan su nedeniyle bazı binaların kolonlarında çatlaklar oluştuğunu söyledi.

BİNALARA ‘YIKILABİLİR’ RAPORU

Bodrumlardaki suları kovalarla boşaltmaktan bıkan konut sahiplerinin şikayeti üzerine inceleme yapan Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ekipleri, hazırladıkları raporda, inşaat sırasında drenaj ve temel yalıtımının gereği gibi yapılmadığını, su sızıntısının önüne geçilmemesi halinde binaların zarar göreceğini, hatta yıkılabileceğini belirtti.

Raporda, 5A ve 5B bloklarının temeldeki su sızmalarından dolayı bir havuz gibi dolduğu, bu nedenle bodrum katının çok kötü koktuğu ve kullanılamaz halde olduğu, 6A, 6B, 2A, 2B, 4A, 4B bloklarının bodrum katlarında da su sızmalarının belirlendiği belirtilerek, bu durumun önüne geçilmemesi durumunda yapıların zarar göreceği, aşırı zemin oturmasına neden olacağı ve yapıların yıkılmasına zemin hazırlayabileceği açıklandı.

BİNA SAKİNLERİ KORKU İÇİNDE

Bodrum katında biriken suları kovalarla boşalttıklarını belirten bina sakinlerinden M. Ali Arslan, Arslan, “Hakkari Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'ne çözüm için defalarca başvuruda bulunduk, ancak her defasında ‘Bizimle ilgisi yok, TOKİ'ye başvurun’ denildi. Bu kez, TOKİ'ye başvurduk. Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nden gelen teknik heyet binalarda inceleme yaptı. Hazırladığı raporda gerçeği kabul etti. Böyle giderse binalar yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu korku ile yaşıyoruz. Artık dayanamıyoruz. Biriken ve pis kokan suyun bulaşıcı hastalıklara yol açmasından endişeleniyoruz. Her gün kovalarla su taşımaktan bıkıp usandık. Yetkililerden çözüm bekliyoruz” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!