TOKİ: Aslında facianın önüne geçtik

Güncelleme Tarihi:

TOKİ: Aslında facianın önüne geçtik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2012 16:51

Samsun'un Canik ilçesinde Mert Irmağı'nın taşması sonucu, yapımına 2010 yılında başlanan Kuzey Yıldızı TOKİ Konutlarındaki apartmanların zemin katlarını su bastı. Beşi TOKİ konutlarında olmak üzere 9 kişi hayatını kaybetti.Konutlarının iki derenin arasına yapıldığı ortaya çıktı. Felaketle ilgili TOKİ olağanüstü toplandı. Kısa süre sonra çok ilginç bir açıklama geldi ve aslında facianın önüne geçildiği belirtildi. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç TOKİ konutlarında incelemeler yaptı. Bakan Kılıç da bölgenin yarım yüzyıldır gecekondu olarak kullanıldığı belirterek, "Bölge eski gecekondu yerleşim yeri, ilkel yapılar vardı. Eğer kentsel dönüşüm olmasaydı yaşanacak kaybın hesabını yapmak mümkün olmayacaktı. Eleştirilere bu yönüyle bakmakta fayda var" dedi.

Haberin Devamı

Söz konusu alanın TOKİ uygulamaları çerçevesinde ilgili belediyelerce onaylı imar planına göre yerleşime açık imarlı konut alanı olduğu bildirilen açıklamada, uygulamalar öncesinde de burada yaklaşık 2 bin 500 konut bulunduğu belirtildi.

SEL SAMSUN'DAKİ ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNİ BÖYLE VURDU / FOTO GALERİ

SEL 9 CAN ALDI / Foto Galeri

SAMSUN'DA SEL FELAKETİ / WEB TV

TOKİ AÇIKLAMASI

"YA BURADA KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMASAYDI"

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, vatandaşlarla görüşerek başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Kılıç, "Elim ve üzücü bir hadise yaşadık. Hadisenin cereyan ettiği ilk andan itibaren valilik, belediye ve tüm kurumlarımız alınabilecek tüm tedbirleri aldılar. Ancak 3 ayrı dere bölgesinde meydana gelen taşkınla birlikte 9 can kayıp oluyor. Bir yandan tedbirler alınıyor. Bir yandan yaralar sarılmaya çalışılıyor. Gerekli değerlendirmeler yapılıyor.

TOKİ ve DSİ ile gerekli temasları sağladık. Ankara’dan uzman bir ekip geliyor. Bu bölge Samsunu bilenler biliyor. Bu bölge eski gecekondu bölgesi. Adeta teneke kent olan bir bölge idi. Kentsel dönüşümle birlikte yeniden yapılandırıldı. Temennimiz bir daha böyle acılar hiç yaşanmasın.

9 can kaybımız var. Bunu hiç bir şeyle teselli edemeyiz. Ancak kentsel dönüşüm gelmeseydi. Tabiki bununla teselli bulacak değiliz. Kentsel dönüşümün ne kadar farklı bir proje olduğu bir kera daha ortaya çktı. Kentsel dönüşüm projesine herkesin destek vermesi gerektiği bir kez daha otaya çıktı" dedi.

Haberin Devamı

Eski halindeki konutların fen kuralları ve teknik açısından tamamen yanlış yapılaşmış bir durumda iken yapılan kentsel dönüşüm projesi ile birlikte bu yapılar, proje kapsamında hak sahipleri ile uzlaşma esaslı muvafakat görüşmeleri gerçekleştirilerek yapıldığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

Haberin Devamı

"Yıkımlar sonrasında plan kullanımları korunarak birinci etap 960 konut, ihalesi idaremizce gerçekleştirilerek, uygulaması tamamlanmış ve hak sahiplerine konut teslimleri gerçekleşmiştir.

KAPICI DAİRELERİ BELEDİYE YÖNETMELİĞİ İLE OLUŞTURULDU

Bu bağlamda yapılan konutların tamamında ilgili çekme mesafelerine uyularak vaziyet planları oluşturulmuş ve can kayıplarının yaşandığı kapıcı dairelerinde ise Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin imar yönetmeliğinin 67’nci maddesi hükümleri uyarınca kapıcı daireleri oluşturulmuştur. Dolayısıyla proje, yürürlükteki plan ve yönetmeliklere tam olarak uygun icra edilmiştir.

Ancak yerel yönetimler ile yapılan görüşmemiz ve yerinde dairemizce yapılan tespitler sonucu, 4 Temmuz’da Samsun’da yaklaşık 3,5 saat süren sağanak yağış sebebiyle önce DSİ tarafından ıslah edilmiş olmasına ve taşkın kotlarına göre oluşturulmuş olan tahkimat duvarları yapılmış olmasına rağmen, yağan bu yağışın sonucu Yılanlıdere’de debisi tahmin edilenden yüksek bir akış olduğu ve bu akışın etkisiyle sürüklenen toprak , taş, moloz ve ağaç parçalarını etkisiyle Mert ırmağı ile birleştiği noktada bulunan köprüyü tıkadığı ve bir taşkın meydana geldiği, bu taşkın kotlarının oluşturulan tahkimat duvarlarının kotunun aştığı ve sonuç olarak bu bölgede daha önce idaremizce inşa edilen 960 konutun bulunduğu alanı etkilediği görüldü. Yaşanan sel afeti, sadece TOKİ bölgesini değil, Yılanlıdere’nin güzergahındaki tüm alanları etkiledi.

Haberin Devamı

"ESKİ YAPILARIN DAYANMASI MÜMKÜN DEĞİLDİ"

Dikkat edilmelidir ki söz konusu alanda idaremiz eliyle uygulanan kentsel dönüşüm projesi sayesinde söz konusu taşkına yapısal olarak dahi dayanması mümkün olmayan eski yapıların yerine fen ve sanat kurallarına uygun sağlam ve dayanıklı konutlar inşa edilmesiyle facianın önüne geçilmiştir.

İdaremiz 2’nci etapta bin 344 konut yapımına yönelik ihale gerçekleştirmiş olup yapım süreci devam ediyor. Böylece uyulama öncesindeki 2 bin 500 hak sahibinin konutlarının dönüşümü yapılmış olacak"

Haberin Devamı


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!