Tofaş otomotiv sektörüne nitelikli eleman yetiştirecek

Güncelleme Tarihi:

Tofaş otomotiv sektörüne nitelikli eleman yetiştirecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2008 14:48

Tofaş, Milli Eğitim Bakanlığı ile otomotiv sektöründe ihtiyacı hissedilen nitelikli insan gücünü yetiştirmeye yönelik olarak “FIAT Teknik Öğretim Programı” kapsamında, 2008 yılında 9 ilde bulunan 11 Endüstri Meslek Lisesinde “Fiat laboratuarı” kuracak.

Tofaş genel müdürlüğünde düzenlenen imza törenine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç ile Tofaş CEO’su Ali Pandır katıldı.

“MESLEKİ LİSELERİN ORANINI YÜZDE 50’YE ÇIKARACAĞIZ”-

Toplantıda konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, son 5 yıl içinde mesleki eğitim alanında çok ciddi adımlar attıklarını, bunu sivil toplum örgütleri ve iş dünyası ile birlikte gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, mesleki ve teknik eğitim müfredatının günün ve sektörün ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırıldığını kaydetti.

Mesleki ve teknik eğitimdeki okullaşma oranının 2002 yılı sonunda yüzde 28 olduğunu, bugün ise bu oranın yüzde 35’lere çıktığını hatırlatan Çelik, “Amacımız 2012 yılı için asgari yüzde 50’lik bir hedefe ulaşmaktır. Bu hedef hayali bir hedef değil, hesapları yapılmış olan bir hedeftir” dedi.

Çelik, 21. yüzyılda artık her insanın uzmanlaştığı bir mesleği olması gerektiğine işaret ederek, Koç Holding’in Türkiye otomotiv sektörüne nitelikli eleman kazandırmak için yaptığı çalışmalar için teşekkür etti.

“İŞSİZLİK FONU’NU MESLEKİ EĞİTİM İÇİN KULLANACAĞIZ”

Önümüzdeki dönemde 30 katrilyonluk bir hacme ulaşan İşsizlik Fonu’nun önemli bir kısmının mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için harcamayı hedeflediklerini belirten Çelik, yakın zamanda Çalışma Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı ile birlikte İstihdam Merkezi Eğitim Projesi (İMEP) adı altında yeni bir projeyi hayata geçireceklerini bildirdi.

Avrupa Birliği ülkelerinin hep yıl dışarıdan 1.5 milyonluk işgücüne ihtiyaç duyduğuna dikkat çekerek, “Türkiye eğer bu konuda çok iyi organize olursa, iyi meslek erbabı yetiştirirse, içerideki istihdamla birlikte AB’de de nitelikli elemana ihtiyaç var” dedi.

MESLEKİ EĞİTİM MEZUNLARINA KISA DÖNEM ASKERLİK

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Çelik, Meslek lisesi mezunlarının kısa dönem askerlik yapmasına yönelik olarak hazırlanan çalışmaya ilişkin bir soru üzerine, daha önce dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’e bu yönde bir öneri götürdüklerini, ancak o dönemki asker ihtiyacı nedeniyle olumlu yanıt alamadıklarını hatırlattı.

Çelik, “Şimdi YÖK’ün de bazı girişimleri var. Lisansla aynı düzeyde olmasa bile 10 aya,8 aya indirilebilir. Ayrıca mesleki ortaöğretim mezunları için de buna benzer bir uygulama yapılabilir. Silahlı Kuvvetlerimizin bu konuda en rasyonel kararı verecektir” diye konuştu.

3 YILDA BİN 300 ÖĞRENCİYİ EĞİTECEĞİZ”

Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Tofaş’ın 40 yıldır otomotiv sanayinin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere birçok projeye imza attığını, Koç Topluluğu olarak 2006 yılından beri “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” programını uyguladıklarını hatırlatan Koç, başta Hükümet olmak üzere Koç Holding şirketlerine ve yöneticilerine desteklerinden dolayı teşekkür etti.

2007 yılı itibariyle 250 meslek lisesinde 4 bin kursiyerlerinin bulunduğunu, 2007-2008 eğitim döneminde 21 meslek lisesinde okuyan 150 bursiyerin Fiat bayi ve servislerinde staj imkanları sağladıklarını hatırlatan Koç, 3 yılda bin 200 öğrenciye çok daha iyi imkanlarda bir eğitim sağlayacaklarını ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman açığını gidermek için önemli bir adım attıklarını kaydetti.

PROJE 1 MİLYON DOLARA MAL OLACAK

Tofaş CEO’su Ali Pandır ise 2008 yılı Eylül ayı sonuna kadar hayata geçirilecek protokol çerçevesinde, 9 ildeki 11 Endüstri Meslek Lisesi’nde “FIAT Teknik Öğretim Programı”nın uygulanması için gerekli laboratuvarlarların kurulacağını söyledi. Ayrıca Tofaş tarafından her Fiat Laboratuvar’ına bir adet Fiat Linea tahsis edileceğini ifade eden Pandır, projenin toplamda 1 milyon dolara mal olacağını kaydetti.

Pandır, Fiat laboratuvarının bina dekorasyonları, teknik eğitim malzemeleri, bilgisayarlar ve bir adet araç tahsisinin maliyetinin Fiat Servis Teşkilatı ile birlikte karşılanacağını belirterek, Fiat Satış Sonrası Yöneticileri, Servis Konseyi bölge temsilcileri ve bölge sorumlularının da okullarda gönüllü olarak usta öğretici ve uzman olarak görev alacağını dile getirdi.

Pandır, 2008-2010 yılları arasında bin 300 öğrenciyi kapsayacak olan proje kapsamında öğrenim gören öğrencilerin önce stajyer olarak Fiat servis teşkilatında istihdam edileceğini, mezun olup dereceye girenlerin ise Fiat teknisyeni olabilme hakkı kazanacağını vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!