Tofaş imzalı üçüzler fuarda sahneye çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Tofaş imzalı üçüzler fuarda sahneye çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2007 00:00

Tofaş’ın 380 milyon Euro’luk yatırımla Fiat, Peugeot ve Citroen için üretmeye başladığı ’Minicargo’ projesinin ürünü ’üçüzler’in Türkiye lansmanı, ’İstanbul Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı’nda gerçekleştiriliyor.

Tüm fikri mülkiyet hakları Tofaş’a ait olup Bursa’da üretilen ’üçüzler’ fuarın yıldızı olacak. Dünyada yepyeni bir segment yaratan ve Fiat’ın ’Fiorino’, Citroen’in ’Nemo’, Peugeot’nun ise ’Bipper’ ismini verdiği yeni hafif ticari araçtan yılda 165 bin adet üretilecek.

Koç Holding-Fiat Auto ortaklığı Tofaş tarafından 380 milyon Euro’luk bir yatırımla hayata geçirilen Minicargo projesinin ürünü ’üçüzler’in Türkiye çıkarması, ’İstanbul Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı’nda gerçekleştiriliyor. Tüm fikri mülkiyet hakları Tofaş’a ait olan ve Fiat, Peugeot ve Citroen için Bursa’da üretilen ’üçüzler’ fuarın yıldızı olacak. Dünyada yepyeni bir segment yaratan ve Fiat’ın ’Fiorino’, Citroen’in ’Nemo’, Peugeot’nun ise ’Bipper’ ismini verdiği yeni hafif ticari araçtan yılda 165 bin adet üretilecek. Ürün ömrü 1 milyon adetten fazla olacak olan araç, 8 yılda Türkiye ekonomisine 11 milyar dolarlık ihracat geliri sağlayacak.

Fiat, 1140 metrekarelik fuardaki standının en önemli alanını Aralık ayında yollara çıkacak olan Fiat Fiorino’ya ayırıyor. Ticari araçlarda yeni bir segment yaratan Fiorino, yeni ve şehirli ticari araç kimliği ile yakıt tüketimindeki tutumluluğu, kullanım giderlerindeki ekonomikliği ile trafikte kıvrak ve park etmesi kolay bir kompakt van arayanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandı. 1B segmentindeki ticari araçlara göre daha küçük boyutlara sahip olmasına rağmen fonksiyonelliği ile kullanıcılarının ihtiyaçlarına eksiksiz cevap veren, ekonomik ve uygun fiyatlı bakım ve onarım maliyetli bir araç olarak yepyeni bir segment yaratan Fiorino, özellikle kurye, bakım, gezici servis veya perakende satış işinde çalışan kesimler için en ideal çözümü sunuyor.

3.86 metre uzunluğu, 1.72 metre yüksekliği ve 1.71 metre genişliği ile kompakt boyutlara sahip olan Fiorino, 2.5 metreküp (ön yolcu koltuğu katlandığında 2.8 metreküp olabilen) hacmi ve 630 kilogram (sürücü dahil) kapasitesiyle muntazam ve geniş bir kullanım alanı sunuyor. Aracın iç uzunluğu bir buçuk metrenin üzerinde olup, yolcu koltuğu yatırıldığında iki buçuk metreye kadar çıkabiliyor. Aracın sadece 3.86 metre olan dış uzunluğu dikkate alındığında ise bu bir rekordur. Ayrıca yük platformunun, sadece 527 milimetre olan yükleme eşiği yükleme ve boşaltmayı kolaylaştırıyor.

2008’İN TİCARİ ARACI DA VAR

Fiat standında sergilenen bir diğer önemli araç ise ’2008 Yılının Ticari Aracı’ seçilen Fiat Scudo. Kasım başında Türkiye yollarına çıkan yeni Scudo, mevcut Scudo’nun MPV yapısına sahip bir van, binek araçlar ile karşılaştırılabilecek konfor gibi özelliklere sahip. Artan hacim ve taşıma kapasitesi, performans, kalite, sağlamlık özellikleriyle dikkat çeken yeni Scudo’nun taşıma kapasitesi 1-1.2 ton arasında değişiyor.

Fiat Scudo ile birlikte yeni Ducato’nun bulunduğu alan ’Herkes için Ticari Araç’ konseptine tahsis edildi. Fiat Tasarım Merkezi tarafından tasarlanan yeni Ducato, orijinal şekli ve her türlü ihtiyaca cevap verebilen birçok farklı hacim seçenekleriyle satışa sunuluyor. Van, Şasi ve Minibüs versiyonları ile fuarda yer alacak yeni Ducato’nun yüksek hızlı trenlerden ilham alan keskin ve aerodinamik hatları, aracın dinamizmini, gücünü ve karakterini vurguluyor. Ayrıca Fiat Ducato’nun 4X4 ambulans versiyonu da fuarda sergileniyor. Bursa’da üretilip tüm dünyaya ihraç edilen ve Avrupa’da ’2006 Yılının Ticari Aracı’ seçilen Fiat Doblo da Premio ve Combimaxi versiyonları ile fuarda yer alıyor.

Peugeot’da Türk rüzgarı

Fransız Peugeot’nun Tüyap’ta düzenlenen fuardaki standında Bursa’da üretilen ’Bipper’in dışında Karsan tarafından üretilen modellerde yer alıyor. Türk rüzgarının eseceği Peugeot standında sergilenen 14 araçtan 8’i, Türkiye’de üretildi. Tabii ki Peugeot’nun fuardaki yıldızı ise Tofaş tarafından üretilen Bipper.

Türkiye pazarına 1.4 litre benzinli (75 beygir) ve 1.4 litre HDi dizel (70 beygir) versiyonlarıyla sunulacak olan Bipper, bu kategoride hiçbir araçta bulunmayan otomatik vites özelliğine de sahip. Kompakt yapısı, konforu, yüksek manevra kabiliyeti ve düşük kullanım maliyetiyle dikkat çeken Bipper kendi sınıfında birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. 3.86 m uzunluğuyla kompakt, 2.5’ten istendiğinde 2.8 metreküpe yükseltilebilen kapasitesi ve katlanabilir yolcu koltuğu sayesinde yük hacmini oldukça genişletiyor. Bipper, kıvrak ve manevra yeteneği yüksek özelliklerinin yanı sıra çift kanatlı asimetrik arka kapıları ve sürgülü yan kapıları sayesinde kullanıcılarına araçlarını en dar alanlarda bile kolaylıkla yükleme ve boşaltma imkanı veriyor.

Bipper, yüksek teknoloji ürünü fren sistemi sayesinde manevra kabiliyeti ve geniş yük kapasitesine rağmen kusursuz yol tutuşu ile ön plana çıkıyor. Bipper’in çarpıcı ön görünümü ve geniş ızgarası ile bütün içerisine entegre edilmiş ön tamponu otomobile dinamizm katan unsurların başında yer alıyor.

Citroen en küçük üyesine güveniyor

Bir diğer Fransız otomotiv üretcisi Citroen de fuarda ticari araç ürün gamının en yeni ve en küçük üyesi Nemo’nun yanı sıra 2007 yılı içinde yenilenen diğer ticari araçlarını sergiliyor. Fuarda Citroen standını ziyaret edenler, Nemo’nun yanı sıra Berlingo’nun SX versiyonunu, yenilenen Jumpy’nin Combi ve VIP versiyonlarını, Jumper’ın ise 17+1 minibüs ve ambulans olarak hazırlanmış panelvan versiyonlarını inceleme fırsatı bulacaklar.

Citroen, şehir ve iş hayatının tüm gereklerini karşılamaya yönelik olarak üretilen Nemo ile ticari araç ürün gamını tamamlıyor. Kompakt boyutlarıyla park kolaylığı sağlayan Nemo, yana açılabilen asimetrik arka kapılar ve büyük sürgülü yan kapılar sayesinde küçük boyutlarına rağmen yükleme konusunda pratik çözümler sunuyor.

Panelvan versiyonlarında 1.4 HDi 70 beygir motor seçeneği ile satılacak olan Nemo’da ABS, AFU (Acil Fren Destek Sistemi), sürücü hava yastığı ve immobilizer gibi güvenlik özelliklerinin standart olarak sunulduğu iki farklı donanım seçeneği bulunuyor. Her iki versiyonda da standart olarak sunulan hidrolik direksiyon, radyo/CD çalar, uzaktan kumandalı üç fonksiyonlu merkezi kilit, elektrikli ve ısıtmalı yan aynalar ve hareket halinde otomatik kilitleme özelliği ile kullanıcılarına maksimum konfor sağlıyor. Üst versiyonunda ise özel kumaş döşeme, MP3 çalar, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, kol dayama, 15 inç jantlar ve ön sis farları standart olarak yer alıyor.

Fiat nostalji, PSA Grubu Walt Disney’den esinlendi

Minicargo’yu Fiat ’Fiorino’, Peugeot ’Bipper’ ve Citroen ’Nemo’ adlarıyla satacak. Fiorino, Fiat’ın yıllar önce ürettiği ve İtalya’da da tanınan benzer sınıftaki ticari aracının adıydı. Bipper ise, Peugeot’nun bu sınıftaki ilk aracı için seçilen isim. Peugeot’nun bu ismi Walt Disney’in ’Road Runner’ isimli çizgi film karakterinde esinlenilerek bulduğu kaydediliyor. Citroen de Minicargo’ya verdiği ’Nemo’ isminin hem Jules Verne’nin ’Kaptan Nemo’su hem de Walt Disney’in yarattığı sevimli balık karakteri ’Nemo’ sayesinde dünyada çok iyi tanındığını belirtiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!