Osman Nuri BOYACI/Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2006 23:35
Denizli Ticaret Odası'nın 80'inci kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlediği 80'inci Yıl Final Buluşması'na katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de SSK'lı olmanın bile artık bonus olduğunu söyledi.
Pamukkale Üniversitesi Kültür ve Kongre Sarayı'nda düzenlenen toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Bilecik'te ziyaret ettiği bir fabrikanın önüne asılan bay ve bayan işçi arama afişinin altında çektirdiği fotoğrafı göstererek, “İşte bu fotoğraf Türkiye'nin gerçeği.
Yemek, artı sigorta, artı servis. Türkiye'de SSK'lı olmak bile bonus oldu. Oysa yasal zorunluluk. İşe başlamadan bir gün önce sigortasının yapılması lazım. Neden oluyor bu, yüksek vergilerden. Biz hesabımızı vermek istiyoruz, kamu otoritesine karşı. Defterlerimizi ayağımız titremeden defterdarlığa götürmek istiyoruz. Türkiye'de hesabını verebilecek hiç kimse yok. Sistem herkesi bir tarafından yakalamış. Ben hesabımı çekinmeden rahatça vermek istiyorum, hesabını da sormak istiyorum” dedi.
ÖZEL SEKTÖRÜN MÜTHİŞ BAŞARISI
Türkiye'nin yılda yüzde 7,5 büyümesinin zorunlu olduğunu, ancak Avrupa Birliği ve Batı normlarına bu şekilde yaklaşılabileceğini de söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu “Ülkeyi idare edenler, kim olursa olsun, Türkiye her yıl ortalama yüzde 7,5 büyümek zorunda. Bunun için de siyasi istikrar şart. Son 4,5 yılda ülkemiz yüzde 36,5 oranında büyüdü. Bunda kamunun katkısı yüzde 4.7. Özel sektör ise bu büyümeye yüzde 31 katkı yapmış. Bu özel sektörün müthiş bir başarı hikayesidir” diye konuştu.
Türkiye'de resmi 2,5 milyon, gayri resmi 5 milyon işsiz insan olduğunu, her yıl 900 bin kişinin köyden kente göç ettiğini, bunu karşılayabilmenin tek yolunun yılda 7,5 büyümeyi yakalamak olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Bu ileride müthiş bir sosyal patlama yaratabilir. Biz zengin olmak istiyoruz. Tek isteğimiz Türkiye'nin hızlı büyümesi. Biz zengin olmaya mahkumuz. Bütün meselelerin çözümü yüzde 7,5 büyüme hızını yakalamaktan geçiyor.”
‘BORÇ VERMEYE ALIŞAN YARIN BUYRUK ALMAYA ALIŞIR’
Konuşmasında Türk ekonomisinden, Kore, Çin, ABD ve AB'den karşılaştırmalı rakamlar veren Hisarcıklıoğlu, son yıllarda kamu eliyle büyümenin yerini özel sektöre bıraktığını, kamuya dayalı büyümenin uzun süreli büyüme yaratmadığını, yaşanan krizlerle büyümenin gerilediğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, “2001 yılında büyük bir deprem yaşadık. Herkes bir günde varlığının yüzde 70'ini kaybetti. Bunun sebebi devlet bütçesiymiş. Bunu anladık ve devlet bütçesini de dikkate almaya başladık. 2006 yılı bütçesinde vergi gelirleri 102 milyar YTL. Hem vergi veriyoruz, hem hesap sormuyoruz. Türkiye'de 5 bin 500 atıl proje var. Sinop Havaalanı'na milyonlar harcanmış, 12 kişi inmiş. Bunda siyasetçinin de suçu yok. Herkes kendi iline bir bakan istemiş. Hatta bir ilin milletvekili Gençlik ve Spor Bakanı olmuş, şehrine altı olimpik yüzme havuzu yaptırmış, bir tane lisanslı yüzücü yok. Devlete bir şey yap denince bedeli senden çıkıyor. Bugün borç vermeye alışan yarın buyruk almaya alışır. Hepimiz IMF'den, AB'den şikayet etmiyor muyuz? Eğer emir almak istemiyorsak, bütçe açığından kurtulmamız lazım” dedi.
“BİRİNCİ LİGDE FUTBOL OYNAMAK İSTİYORUZ”
Devletin harcadığı bir lirayı iki lira vergi olarak vatandaştan aldığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, vergilerin artırılmasıyla bütün sistemin tamamen bozulduğunu belirtti. Kayıt dışı ekonomiden en fazla şikayetçi olan kişinin kendisi olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye'nin bütün sistemleri iflas etmiş durumda. Onun için 5 yıldır yapısal reform diyoruz. Bu sistemi yeniden yapılandıralım. 26 yılda çok yol katettik. Bugün Avrupa'da satılan her iki televizyondan birisi, her üç beyaz eşyadan birisi Türk malı. 26 yılda dünyanın 35'inci ekonomisinden 20'inci ekonomisine yükseldik. AB'nin 7'inci büyük ekonomisiyiz. Gelişmenin farkındayız. Biz daha iyisini yapacağımıza, dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girebileceğimize inanıyoruz. Ama, şu sahayı futbol oynanacak hale getirin. Biz 2'inci ligde değil, birinci ligde futbol oynamak istiyoruz” diye vurguladı.
‘DENİZLİ'NİN ÖNDE GELENLERİNE TEŞEKKÜR PLAKETİ VERİLDİ’
Toplantı sonunda Rıfat Hisarcıklıoğlu'na Denizli Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yüksel günün anısına teşekkür plaketi, Denizli Valisi Hasan Canpolat ise Buldan dokuması ipek nevresim takımı armağan etti. Toplantıda Denizli'nin eski valileri, Ticaret Odası'nın eski başkanları, bürokratlar, yargı üyeleri, kaymakamlar, belediye başkanları, Denizlili sanatçılar ve yapımcılar Settar Tanrıöven, Bulut Aras, Yücel Çakmaklı, Yaşar Çallı, Osman Sınav, Nevzat Atlığ, Emin Gürsoy, Mustafa Alabora, Tekin Akmansoy, Mustafa Karahan'a, Denizlili olup Türkiye genelinde görev yapan medya mensupları, Denizli'nin olimpiyat ve Kırkpınar şampiyonu güreşçilerini teşekkür plaketi verildi. Yaklaşık 200 kişi teşekkür plaketi aldı.
Törende, DHA Yazı İşleri Müdürü Mustafa Eşmen, Hürriyet Ankara Bürosu'ndan ekonomi muhabiri Çiğdem Toker ve Doğan Holding Mali İşler Müdürü Halil Özkan da teşekkür plaketi aldı.