Güncelleme Tarihi:
Değişiklik, Terörle Mücadele Yasası'nın 16. maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında değişiklik öngörüyor. Buna göre, tutuklu ve hükümlüler, işledikleri suçlara, kurumdaki davranışlarına, ilgi ve yeteneklerine göre gruplandırılarak, güvenlik bakımından tehlike yaratmadığı ölçüde, kendileri için hazırlanan iyileştirme ve eğitim programları çerçevesinde eğitim ve spor, meslek kazandırma ve işyurdu çalışmaları ile diğer sosyal ve kültürel faaliyetlere katılabilecek.
Programların süresi ve katılacak hükümlülerin sayısı, her programın özelliği, güvenlik koşulları ve kurumun olanakları dikkate alınarak belirlenecek. İyileştirme ve eğitim programlarının amaca aykırı sonuçlar verdiği belirlenen hükümlüler bu uygulamadan yararlanamayacak veya programda değişiklikler yapılabilecek.
Haklarında disiplin cezası uygulanan hükümlüler dışında kalanlar açık görüş yapabilecek. Kınama cezası bulunanlar da bu haktan yararlanabilecek. Açık görüş yapabilmek için cezanın kaldırılması şartı aranacak.
Pişmanlık Yasası'ndan yararlanan hükümlülerden cezalarının en az üçte birini iyi halle geçirenler, diğer infaz kurumlarına nakledilebilecek.
"İSTANBUL'A CEZA VE TUTUKEVİ YAPMAK ZORUNDAYIZ"
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, DSP İstanbul Milletvekili İsmail Aydınlı'nın sorusunu yanıtlarken, Türkiye nüfusunun altıda birini barındıran İstanbul'un en fazla suç işlenen kent olduğunu belirerek, Adalet Bakanlığı olarak görevlerini yerine getirmek için kentte yeni ceza ve tutukevleri yapmak zorunda olduklarını söyledi.
İstanbul'da 500'er kişilik 10 cezaevine ihtiyaç olduğunu kaydeden Türk, bunun için arsa arayışı içinde olduklarını söyledi. Kentteki sivil toplum örgüleri ve yerel yönetimlerin cezaevi yapılmasına karşı çıktığını anlatan Türk, ''Bulunan her arazi için çeşitli gerekçeler ileri sürülüyor. Bu konuda herkes bize yardımcı olmalı'' dedi.
Bir ilçe nüfusunu barındıran Bayrampaşa Cezaevi'nin de taşınması talebi ile karşı karşıya olduklarını hatırlatan Türk, ''İstanbul'a cezaevi yapmak zorundayız. Bu mümkün olmazsa suç ve suçlulukla nasıl mücadele edeceğiz?'' diye konuştu.
"İŞKENCE'' TARTIYMASI"
Tasarıda değişiklik yapılması için verdiği önerge üzerinde konuşanFP Rize Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, milletvekillerinin hazırlanan tasarı konusunda kendi insiyatiflerini kullanamadığını ileri sürerek, ''Eğer burada kanunları bürokratlar yapacak ve biz de sadece parmak kaldıracaksak, niye milletin 2 milyar 100 milyon lirasını alıyoruz? Düşünenler psikopat mı ki, onları eğitelim? Yoksa niyetiniz Türkiye'yiF tipi cezaevi yapmaksa onu da açıkça söyleyin, bilelim'''' dedi.
Meclis'te ''68 kuşağından'' ve 12 eylül sonrasında ''işkence tezgahlarından geçmiş'' insanlar bulunduğunu savunan Bekaroğlu, cezaevlerinde çalışan bir psikiyatrist olarak hem sağ hem de sol kesimden insanların cezaevlerinde maruz kaldığı işkencelere tanıklık ettiğini söyledi.
Birleşimi yöneten Başkanvekili Ali Ilıksoy'un, ''İşkence konusundatuttuğunuz tutanakları deklare edin'' sözlerine karşılık, tanık olduğu işkenceler konusunda tutanaklar tuttuğunu ve açılmış davalar bulunduğunu anlatan Bekaroğlu, ''Ülkücü kardeşlerim, sizin gördüğünüz işkenceleri de rapor ettim'' dedi. Bekaroğlu'nun sözlerine,bazı MHP'li milletvekilleri tepki gösterdi.
TOPÇU, RED OYU KULLANDI
FP İstanbul Milletvekili Ali Oğuz da yaptığı konuşmada, ''Parlamenter iken bir gün kendimi cezaevinde buldum. 7 ay 23 gün yattım...sayenizde. Ama unutmayın, bir gün aynı duruma siz de düşebilirsiniz'' dedi.
MHP Trabzon Milletvekili Orhan Bıçakçıoğlu, F tipi cezaevlerinde kalan bin 100 tutuklu ve hükümlü için değişiklik yapıldığını ileri sürerek, bu kişilerin devlete karşı isyan bayrağı açtığını belirtti.
Bıçakçıoğlu, ''Bu filmi daha önceleri de gördük. Kendilerine siviltoplum örgütleri diyenler ve bazı medyanın desteği ile bu eylemler yine devam edecektir. Bugün cezaevlerinden çıkan tabutlar için vicdanısızlayanların, ülkenin şehitleri için vicdanı sızlamıyor. Bugün 57. Hükümet'i bu konuda eleştirenler, 1996 yılında iktidardı, yasayı niye değiştirmediler'' diye konuştu.
Yaşar Topçu'nun ret oyu kullandığı oylamada, tasarı kabul edildi.
(aa)