TMSF’ye bakılırsa, Demirel’e ’el koyma piyangosu’ vurdu

Güncelleme Tarihi:

TMSF’ye bakılırsa, Demirel’e ’el koyma piyangosu’ vurdu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2008 21:58

Egebank’ın borçlardan dolayı TMSF tarafından el konulan şirketlerine kavuşan Şevket Demirel, 35 aylık ayrılıktan kárlı çıkan taraf oldu. Demirel, TMSF’nin kasasında 52.2 milyon YTL nakitle el koyduğu şirketlerini, 62 milyon YTL’lik ’yatırım tutarı’ da düşüldükten sonra 112.4 milyon YTL’lik nakitle geri aldı.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMFS) ile yaklaşık 3 yıl süren hukuk mücadelesini anlaşarak sona erdiren ve şirketlerini geri alan Şevket Demirel, bu işten kárlı çıktı. Murat Demirel’in sahibi olduğu Egebank’ın zararının tahsil edilmesi amacıyla TMSF’nin el koyduğu şirketlerini, 16 Mayıs itibariyle yeniden devralan Demirel, cirosu, ihracatı ve kárıyla bıraktığından daha büyük bir şirket devraldı.
 Â
62 milyon YTL ödendi

Göltaş’ın da aralarında bulunduğu 9 şirketin Demireller’e iadesinde, karşılıklı davalardan vazgeçilirken, TMSF "Ben bu şirketlere 62 milyon YTL’lik yatırım yaptım onu geri isterim" şartını öne sürmüştü. Bu şartı kabul eden Demirel’in cebinden ekstra bir para çıkması gerekmedi. Haziran 2005’te kasasında çek ve senetleriyle birlikte 52 milyon 288 bin 815 YTL’si bulunan bir şirkete el konulurken, aradan geçen 35 ayda bu para 174 milyon 420 bin 815 YTL’ye çıktı. TMSF 62 milyon YTL’lik yatırım bedelini de bu paradan düşerek, Demirel Ailesi’ne kasayı 112.4 milyon YTL olarak teslim etti.

Satış grafiği yükseldi

TMSF’nin el koymasından sonra şirketlerin yönetimini üstlenen Hidayet Nalçacı, "Bundan daha da önemlisi şirketin üretimini, verimliliğini ve kárını artırdık" derken, Göltaş Çimento’ya ilişkin şu bilgileri verdi: "2005 yılı ortak yönetim yılıydı. Yılın yarısının Demirel yönetiminde geçtiği 2005’te, 283 milyon 71 bin YTL olan brüt satışlar 2006’da 287 milyon 559 bin YTL’ye yükseldi. Satışlar geçen yıl sonu itibariyle de 311 milyon 926 bin YTL’ye çıktı. Satış grafiği sürekli yükseldi. Yatırımlar devam etti."

Ücretler ve verimlilik arttı

Devralınan yılda 1 milyon 474 bin 935 ton olan toplam satışların, yüzde 40 artışla 2 milyon 63 bin 946 tona yükseldiğini belirten Nalçacı, elde edilen diğer sonuçları şöyle aktardı: "2005 yılında 70 milyon 395 bin YTL olan operasyonel kár, geçen yılın sonunda 89 milyon 871 bin YTL’ye yükseldi. Satış, ciro artarken, yönetimde bulunduğumuz süre içinde verimlilik artışını da sağladık. Personel ücretlerini iyileştirip, iş barışını sağladık. Çalışan sayısı aynı kalmasına rağmen, kapasite yüzde 50 arttı, yani verimlilik artışı yaşandı. Bizim için zorlu ama çok önemli bir deneyim oldu. Bu başarılı sonuçları çalışanlarımız ve iş ortaklarımızla birlikte elde ettik. Ayrıca Isparta halkına teşekkür borçluyuz. Hep birlikte gayet iyi ilişkiler içinde bu sonuçlara ulaştık. Demirel Ailesi’ne de hayırlı olsun diyoruz, kendilerine çok iyi bir şirket bıraktığımıza inanıyoruz."

Rusya ve Suriye’ye ihracat imkanı var

GÖLTAŞ Çimento’da klinker üretiminin 28 bin tondan 243 bin tona yükseldiğini söyleyen Hidayet Nalçacı, bu konuda şunları söyledi: "Çimentonun ara ürünü olan klinkerde şirkete 14 milyon dolar artı değer yarattık. İsterlerse bunu üretimde kullanıp, satıp paraya çevirebilirler. Bu potansiyel özellikle ihracatta kullanılabilir, Rusya ve Suriye pazarına ihracat yapma imkanı var. Görevde bulunduğumuz sürede biz özellikle, Rusya pazarına girmek için gerekli alt yapı çalışmalarını yaptık. Bu yıl 500 bin ton çimento ihracatı planlanıyordu. İsterlerse, bunu gerçekleştirebilirler."

Fon 35 ay sonra devretti

TMSF, şirketlere 23 Haziran 2005 tarihinde el koydu. Egebank’ın zararının kendi şirketlerinden tahsil edilmesine karşı çıkan Şevket Demirel ise konuyu hemen mahkemeye taşıdı.

Demirel’in başlattığı hukuk savaşının ilk raundunu TMSF kazandı. Ancak süreç ’bir TMSF, bir Demirel’ lehine alınan mahkeme kararlarıyla geçti.

En son Yargıtay’da, Demirel’in lehine bir karar alındı. Bu kararı bozdurmak için hazırlanan TMSF, sonradan fikir değiştirdi.

Sürecin böyle uzayıp gideceğini, bu durumda şirketleri satıp tahsilatı yapmanın da gecikeceğini düşünen TMSF, şirketleri 35 ay sonra iade etme kararı verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!