İhsan YILMAZ
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2002 01:46
Kısa bir süre önce oğlu Mehmet Nazım tarafından yayın hakları Adam Yayınları'ndan alınıp Yapı Kredi Yayınları'na verilen Nazım Hikmet'in eserlerine Türkiye Komünist Partisi de sahip çıktı.
TKP Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamasında ‘‘Nazım Hikmet'in eserlerine bir sermaye tekelinin el koymasını reddediyoruz’’ denilerek Nazım'ın şiirlerinden oluşan bir şeçki yayınlandı. TKP tarafından yayınlanan bildiride, TKP'nin Nazım'ın eserlerinin yayın hakkını ‘‘geçersiz’’ kabul ettiği belirtilerek şöyle denildi:
‘‘Nazım Hikmet'in eserlerinin ve hayatının siyasi kimliğinden ayrıştırılarak veya siyasi kimliği elden geldiğince önemsizleştirilerek sunulmasını amaçlayan çabalar, yıllardır süregiden bütünlüklü bir operasyon oluşturmaktadır. Bu operasyonun son halkası olarak Yapı Kredi Yayınları, Nazım'ın eserlerinin yayın hakkını satın almış, tekelciliğini komünist şairin eseri üzerinde de sürdürmeye yeltenmiştir.
Türkiye Komünist Partisi, bu durumu, yaşamını tekellerin sömürü düzenine karşı mücadeleye adayan komünist Nazım Hikmet'e yönelik küstahça bir saldırı olarak görmektedir. TKP, yağmacı düzenin sembol isimlerinden birine, eşitlik ve özgürlük mücadelesinin sembol ismini gasbettirmeyecektir. Bu saldırıya dayanak oluşturan 'yayın hakkını' geçersiz ilan ediyoruz. Bu amaçla bir Nazım şiirleri seçkisi 'TKP yayını' olarak yayınlamış bulunuyoruz. Nazım seçkisi ile attığımız bu adımın, şairin mücadelesine ve eserine sahip çıkan emekçi ve aydınların onurunu temsil ettiğini biliyoruz.’’
Yasal girişimlere hemen başlayacağız
Yapı Kredi Yayınları Genel müdürü R. Ömer Kükner, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
‘‘Bir siyasi partinin Nazım Nikmet Şiirleri Seçkisi yayımladığını öğrendik. Kitabın çıkışıyla ilgili yaptıkları açıklamada ‘Nazım'ın telifi olmaz. Nazım Hikmet'in eserlerine bir sermaye tekeli tarafından el konulmasını reddediyoruz' denilmektedir. Bilindiği üzere, Nazım Hikmet yapıtlarının telif hakları, oğlu Mehmet Hikmet'dedir. Yayınevimiz, kendisinden aldığı yayımlama izni ile, ilgili yasalarda belirtilen hakları, Mehmet Hikmet adına korumakta ve ödemeleri de kendisine yapmaktadır. 5845 Sayılı 05.12.1951 tarihinde kabul edilmiş ve son olarak 03.02.2001'de 4630 sayılı yasa ile düzeltilmiş Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre, sanatçının yaratma haklarını kabul etmeyerek yapılmış olan seçki ile ilgili olarak yayınevimiz, Mehmet Hikmet adına gerekli girişimleri başlatacaktır.’