Güncelleme Tarihi:
Ordu'da 14 köy imamı, Din Görevlileri Derneği'nin önerisiyle bir ilke imza attı. Necip Fazıl Kısakürek'in
‘‘Para’’ adlı oyununu sahneye koymak için gece gündüz prova yapan imamlar, yalnız 5 vakit namaz sırasında değil, doğum, ölüm, eğitim ve sanat sırasında da halkın yanında olduklarını söylediler. İmamlar, tiyatro oyunculuğunun kendilerine kolay geldiğini söylediler.
Yol paraları cepten Tiyatrocu imamların hepsi Ordu'ya bağlı köylerdeki camiilerde görevli. 6 ay süren prova süresince haftada iki kez il merkezine geliyorlar. Geç kalanlar da olmuyor değil. İmamlar kendilerini tiyatroya öyle bir kaptırmışlar ki yol paralarını da cepten veriyorlar. Öğle yemeklerini ise müftülük karşılıyor.
Ordu ilinde oturanlar tiyatroya büyük ilgi gösteriyor. Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu (OBKT) ise bu özümsenmeyi en doruk noktaya çıkarmış durumda. Her hafta profesyonel oyuncular, bir oyunu kapalı gişe oynuyor. İmamların tiyatro topluluğu kurması ise şöyle oluştu:
Halkın tiyatroya ilgisini gören Ordu Din Görevlileri Derneği Başkanı Miktat Karakaya, Müftü Cevat Altun'a, ‘‘Biz de tiyatro ekibi oluşturalım’’ diy teklif götürdü. Müftü Altun, teklifi hemen kabul etti ve girişimlere başladı. Müftü Altun, il merkezindeki din görevlileriyle toplantı yaptı ve ‘‘Tiyatro ekibinde görev almak isteyen var mı?’’ diye sordu. Köy ve merkezden gelen 185 imam, teklife önce çok şaşırdı; ardından, ‘‘Hocam bizden tiyatrocu olur mu? Elalem ne der?’’ diye tepkide bulundu. Ama daha sonra kendine güvenen 40 imam, ‘‘Biz zaten hep camide, cenazede, duada toplumun önündeyiz. Bir de sahnede toplum huzuruna çıkalım, yabancılık çekmeyiz’’ diyerek ortaya çıktı ve gönüllü oldu.
İmamların önce Ordu Belediyesi Konservatuvar Müdürlüğü Tiyatro Bölümü'ne kayıtları yapıldı. OBKT Sanat Yönetmeni Aydın Üstüntaş, ilk tanışmayı şöyle anlattı:
‘‘Vallahi ben önce hacılı hocalı bir oyun isteyeceklerini sanmıştım. Kendilerine dini yanı ağır basan oyunları önerdim, yanıtları 'Hoca bırak bu oyunları, onları zaten biz camilerde yapıyoruz. Tiyatroyu tiyatro gibi yapalım, sizlerin sergilediği oyunlardan istiyoruz' dediler. Çok şaşırdım, ağzım açık kaldı. Necip Fazıl Kısakürek'in Para oyununda karar kıldım. Oyunun provalarında kabiliyetli olanları seçtim ve sayıyı 14'e düşürdüm. İmam Hatip Lisesi talebelerinden 3 kişiye de görev verdim.’’
Eşim, küçük dilini yuttu
İmamların tiyatro oyuncusu olmasına görev yaptıkları köylerde değşik tepkiler gelmiş. Bir tanesi ‘‘Eşim tiyatroda oynadığımı öğrenince küçük dilini yuttu adeta’’ diyor. Kiminin eşi ise ‘‘Eşim bile sen manyak mısın. Sen imamsın, tiyatrocu değil. Millet bize ne der?’’ diye tepki göstermiş. Tiyatrocu imamlardan bir tanesi ‘‘Evde bir kahkaha koptu’’ diyor. Bir diğeri ise, ‘‘köyde cemaate bu durumu açıkladım. Bana şöyle bir baktılar. 'Hoca hoca sen ne yapıyorsun, bizim köyün şimdi tiyatrocu imamı mı var yani. Bizimle dalga geçmezler mi’’' dediğini söyledi. Bir imam ise şunları söyledi:
‘‘Bazı arkadaşlar günah diye tiyatroya gitmezdi. Ancak çağ değişti, kafalar değişti. Köyümde çok eleştiri aldım. Ancak olumlu karşılayan da oldu, gırgır geçenler de. Ama ne zaman oynayacaksınız diye sormadan da edemiyorlar. Galaya köyden çok insan gelecek.’’