Tiyatro Festivali'nde"yeni ve genç" buluşmalar

Güncelleme Tarihi:

Tiyatro Festivalindeyeni ve genç buluşmalar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2004 11:48

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından bu yıl 17 Mayıs ile 4 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan 14. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, genç toplulukları da seyirciyle buluşturuyor. Genç sanatçılara, yaratıcı yorumlara tanıdığı olanakları genişletmek ve tiyatromuzun dünya sanat arenasında ivme kazanmasını sağlamak amacıyla programa eklenen bu bölümde sekiz topluluk yeralıyor. Yeni Buluşmalar başlıklı bölümün sponsorluğunu Hürriyet Gazetesi üstleniyor.

Haberin Devamı

Savaş (Silaha Çağrı) / (Alchera Tiyatrosu): Oyunun temel motifi Truva Savaşı. Temelde kültürlerarası düşünsel iletişim aracı olarak beden kullanımı üzerine yoğunlaşan oyun Atatürk Kültür Merkezi Aziz Nesin Sahnesinde seyirciyle buluşuyor.

Üç bölümlük projenin ilk bölümü, bir savaşa çağrıyı, savaş öncesi şenliği / kutlamayı / ayrılığı, oyuncuların proje için çıktıkları kendi yolculuklarının öyküleştirildiği süreç halinde bir çalışma. Savaşa yakınlığımızı / uzaklığımızı, çelişkileri ve parçalanmışlığı yadsımadan ortaya koymayı amaçlayan teatral bir bilinç akışı.

Yöneten: Kerem Deren
Oyuncular ve Teknik Ekip: Göze Saner, Zeynep Özyurt, Dirsehan, Schoonjans,Cumhuriyet Kiper, Erhan Kargın, Yelda Ulusoy, Koray Tarhan, Bilge Gültürk, Ayça Işıldar, Burak Satıbol, Meriç Eryılmaz Uysal
Müzik:  Ercan Dönmez.

Haberin Devamı

22 Mayıs
Saat: 15:00
23 Mayıs
Saat: 20:30
Aziz Nesin Sahnesi

Aksak İstanbul Hikayeleri (Ve Diğer Şeyler Topluluğu):  Tünel'deki bir apartman dairesinde sahnelediği Ev- Kakafonik Bir Oyun ile dikkatleri üzerine toplayan Ve Diğer Şeyler Toplulğu, Yeşim Özsoy Gülan'ın yazıp yönettiği Aksak İstanbul Hikayeleri ile katılıyor buluşmaya. Oyun Osmanlı müzik yapısının, oyunculuk ve metin üzerine yapılandırılmasını eksen alıyor. Bu oyun da Aziz Nesin Sahnesi'nde perde açıyor.

Oyun metni, birbiriyle bağlantılı 12 ayrı karakter ve onların parçalanmış 12 farklı monoloğundan oluşuyor. Hikayelerin iç ritmi bir araya gelişi Türk Sanat Müziği’nde aksak olarak adlandırılan ritim sistemine öykünmüş. Oyun akma/aksama, simetri/asimetri, uyum/uyumsuzluk gibi kavramlardan yola çıkılarak aksaklığın uyumu üzerine bir yorum niteliğindedir. İstanbul’da olduğu gibi her şeyin aksadığı ama yine de devam ettiği bir oyun… Sahnede yeni teknoloji, yeni metin ve disiplinler arası çalışmalara eğilen Ve Diğer Şeyler Topluluğu’nun bir diğer projesi, “Ev – Kakofonik Bir Oyun” 2004 yılının haziran ayında Almanya’nın Wiesbaden kentinde düzenlenecek olan “Avrupa’dan Yeni Oyunlar Tiyatro Bienali”nde de gösterilecek.

Yazan ve Yöneten: Yeşim Özsoy Gülan
Ritim ve Müzik Yönetmeni: Tugay Başar
Dekor ve Kostüm Tasarımı: Başak Özdoğan Pirim
Proje Konsept Çalışması: Genco Gülan, Sanem Öge, Yeşim Özsoy Gülan
Oynayanlar: Sedat Kalkavan, Yaman Ceri, Sanem Öge, Barış Tecimen, Murat Akdağ, Burcu Esenler, Kıvanç Ergun, Nükhet Akkaya, Buket Yanmaz, Nurgül Uluç, Şahin Irmak, Lemi Mark Levitas

Haberin Devamı

26 Mayıs
Saat: 18:30
27 Mayıs
Saat: 20;30
Aziz Nesin Sahnesi

Gökkuşağı 2004 (Damla Hacıoğlu Projesi): Bu gösteri performans enstalasyon, dans ve video gibi farklı disiplinleri biraraya getiriyor. Daha önce Beral Madra ve Vasıf Kortun'un Los Angeles ve NewYork'ta düzenlediği plastik sanatlar sergisinde de seyirciyle buluşmuştu. Gösteri 40 kilişik gruplar halinde izlenecek ve Sultanahmet'te Bizans kalıntılarının bulunduğu Büyük Saray'da gerçekleşecek.

İnsanlar da tıpkı gökkuşağındaki renkler gibi birbirinden farklı... Bir araya geldiklerinde ise rengârenk, sıcacık, dinamik ve ahenkli bir bütünlük yaratıyorlar. Genç sanatçı Damla Hacaloğlu’nun yönetmenliğinde gerçekleşecek Gökkuşağı gösterisi, günümüz modern dünyasından bir durumu irdeliyor; bireysellik ya da başka bir ifadeyle “paylaşımsızlık”. Tiyatro, performans enstelasyon, dans gibi farklı disiplinleri tek bir bünyede buluşturan Gökkuşağı, seyirciyi ‘seyirci’ durumundan çıkararak, gösterinin içine katıyor.

Haberin Devamı

Gökkuşağı, farklı anlatımıyla, paylaşımı anlatmaktan öte yaşatmayı hedefliyor. Gökkuşağı; görsel bir şölen, renkli bir anlatım, farklı bir tat...

Yazan, Yaratan ve Uyarlayan: Damla Hacaloğlu
Koreograf: Şebnem Yüksel
Danışman: Uzm. Psikolog Deniz Altınay
Ses ve Müzik Tasarım: Erdem Helvacıoğlu
Kostüm Tasarımı: Refika Tarcan
Makyaj Tasarımcısı: Ahsen Gülkaya
Dökümantasyon: Timuçin Esen
Dansçılar ve Oyuncular:  Sevi Algan, Erdinç Anaz, Yenal Boztepe, Rüya Büyüktopçuoğlu, Devin Çınar, Filiz Duran, Seda Dökmer, Kerem Kelebek, Damla Özen, Tuğba Özkul

29,30 31 Mayıs, 1, 2 3 Haziran
Saat: 20:30

L'invitation (Çıplak Ayaklar Kumanyası): Fransız sanatçı Charles Cre-Ange'ın koreografisini yaptığı L'invitation' İstanbul'taki farklı renkleri konu alıyor. Dinlerin kültürlerin birarada yaşaması, toprak paylaşımı gibi konulardan ortaya çıkan hikayeleri sahneye taşıyor.

Haberin Devamı

Mihran Tomasyan'ın öncülügünde birraya gelen Çıplak Ayaklar Kumpanyası'nın bu gösterisi Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde izlenebilecek.

Çıplak Ayaklar Kumpanyası deneme aşamasında ve hep deneme aşamasında kalmayı arzuluyor. “Dansçı-oyuncu- tiyatrocu- müzisyen- video….” gibi unsurların hepsini bünyesinde barındıran çok amaçlı bir yapı oluşturmayı düşlüyor. İlhan Berk’in “Çıplak Ayak" şiirinde dediği gibi “bir düş ülke”, ya da bu “düş ülkeyi” arıyor…

Koreografi: Charles Cré-Ange
Koreografi Asistanı: Sévérine Paquier
Dansçılar: Candaş Baş, Duygu Güngör, Emre Olcay, Emre Çelik,
Maral Ceranoğlu, Mihran Tomasyan

20, 21 Mayıs
Saat: 20;30
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Haberin Devamı

Mirror (Bir Candan Baş Projesi): Mirror (ayna) Hush Hush Hush ve ccBe/Culturcentrum Berhem ortak yapımı. Daha önce Belçika'da üç dansçının; beden, hareket, mekan, zaman kavramlarını sorgulamalarıyla otaya çıkmış ve ilk olarak 2003 yılında Anvers'de sergilenmişti. Gösteri İstanbul'da farklı disiplinlerden gelen sanatçıların katılımıyla, farklı bir yorum ile sahnelenecek.

Ayna, dört beş kişinin sıradan yaşamlarını, ilişkilerini, arayışlarını, yinelenen ve hiç bitmeyen döngülerini anlatır. Kendini göremeyen, yansıma ve yanılsamalarda kaybolanların öyküsüdür biraz. Düşmek, tökezlemek, yeniden başlamak, kesip atmak, bedenin tanınması, kendine yabancılaşma ve cinsel kimlikler üzerinedir biraz. Kanatlarımız olduğunu, uçabildiğimizi unuttuğumuz bir dünyadaki sonsuz yolculuğumuzdan küçücük bir kesittir ayna.

Konsept ve Yöneten: Candaş Baş
Koreografi ve Dansçılar: Candaş Baş, Jennie Gerdes, Emre Olcay, İstemihan Tuna, Melis Tuzcuoglu Müzik ve Görsel Tasarım: Barış Karademir
Işık Tasarımı: Cem Yılmazer
Repetitor: İpek Dolaner, Aslı Öztürk
Kostüm: Timuçin Coşkun

26 Mayıs
Saat: 20:30
Devlet Tiyatroları Taksim Sahnesi

Yangın Duası (İstanbul Devlet Tiyatrosu): İstanbul Devlet Tiyatrosu ile Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nin ortak yapımı  olan Yangın Duası, Berkun Oya'nın imzasını taşıyor.  Op'La Zo'nun Dramı ve Adamlar adlı çalışmalarında ironi sanatının incelikleri üzerinde oynayan ve ilgiyle izlenen Oya, bu kez Ahmet Uğurlu ve Ülkü Duru'yu buluşturuyor bu projesinde.

Yazan, Tasarlayan,Yöneten: Berkun Oya
Müzik: Tan Tunçağ
Işık: Erçin Ural
Oynayanlar: Ahmet Uğurlu, Ali Atay, Ülkü Duru

19,20, 21 Mayıs
Saat: 20;30
Atatürk Kültür Merkezi da Tiyatrosu

Vertigo /0.4 (Tuğçe Ulugün Tuna Projesi): Konsepti ve koreografisi Tuğçe Ulugün Tuna'ya ait olan proje, ağırlık, denge ve mekan ilişkisini sorguluyor. Baş dönmesine neden olan şey anlamına gelen vertigo sözcüğünden yola çıkılarak oluşturulan gösteri Proje 4L'de  seyirciyle buluşuyor.

Konsept ve Koreografi: Tuğçe Ulugün Tuna
Dansçılar: Maral Ceranoğlu, Duygu Güngör, Aslı Öztürk, İlkem Ulugün, Tuğçe U. Tuna
Müzik: Tom Waits, Ryoji Ikeda
Mekan Teknik Tasarım: Savaş Ekinci

30 Mayıs
Saat:17:00 ve 20:00
31 Mayıs
Saat:20,:00
Proje 4LSuret:

Beden ve Kent (Stüdyo Drama):
İlk olarak Bulgaristan'da sahnelenen bu oyun, insanın doğumundan ölümüne kadar uzanan yaşam serüveni içinde nasıl değiştigini trajikomik bir üslupla anlatıyor. Yönetmen Onur Bayraktar.

Oyun, klasik tiyatro anlayışından farklı olarak görsel ve işitsel yapının ağırlıklı olarak kullanıldığı bir yapı barındırıyor. Oyunda metinler daha çok görseli destekleyecek bir malzeme olarak kullanılıyor.

Yöneten: Onur Bayraktar
Kostüm Tasarımı: Hande Tomris Kuzu
Oynayanlar:  Gökçe Akyıldız, Onur Bayraktar, Özlem Güçlü, Gürgen Öz, Işıl Sönmez

28 Mayıs
Saat: 20:30
Taksim Sahnesi

Hürriyet Gazetesi'nin sponsor olduğu Genç Tiyatro bölümünün sitesi için:
http://www.genctiyatronunhurriyetivar.com/genc.shtml#gokkusagi


Festivalle ilgili ayrıntılı bilgi için;
www.istfest.org

Biletler için:
www.biletix.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!