Nesrin COŞKUN/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2008 10:47
İZMİR İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Oğuz Kılınç, sigara içme yasağı kapsamındaki otel, alışveriş merkezleri ve taksilerde yoğun denetim ve fotoğrafla tespit yaptıklarını söyledi.
Bir alışveriş merkezindeki kafede sigara içen 5 kişiye 62'şer YTL para cezası kesildiğini belirten Kılınç, “Sigara içilmesine izin veren işyerlerinin yetkilileri de uyarılmıştı. Tekrarı halinde onları 5 bin YTL ceza bekliyor. Sigara içen çok sayıda taksi şoförü de fotoğraflandı. Hepsine ceza kesilecek” dedi.
Aynı zamanda Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi de olan Doç.Dr. Kılınç, 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren ‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un sigara içme alışkanlığının azaltılmasını, sigara içmeyenlerin korunmasını, kişilerin, özellikle çocuk ve gençlerin sigaranın zararları hakkında daha etkin bilgilendirilip, bilinçlendirilmesini öngördüğünü hatırlattı. İl Tütün Kontrol Kurulu olarak çeşitli toplantı, kampanyalarla sigarının zararlarını anlatıp bilinçlendirme çalışması yaparken, denetimlerle yasaklara uyulup- uyulmadığını kontrol ettiklerini bildiren Doç.Dr. Kılınç, şöyle konuştu:
“Kamu kurumlarında kanuna uyum var. Bazen kaçaklarla ilgili şikayet geliyor, uyarılarla hemen önlem alınıyor. Ancak, sigara içilmesinin yasak olduğu alışveriş merkezlerinde hala kanuna aykırı davranılan işyerleri var. Bunlar da genelde kafeler. Nitekim böyle bir denetimde sigara içerken görülen 5 kişiye denetimde yer alan emniyet görevlisi aracılığıyla 62'şer YTL ceza kesildi. Müşterilerin sigara içmesine izin veren kafenin yetkilileri uyarıldı, tutanak kaymakamlığa iletildi. Alışveriş merkezlerinde yasayı delmek için kafelerin bir bölümü camla ayrılıyor, kapatılıyor. Buralarda da sigara içilmesi yasak. İzin verenlere kesilecek ceza; 5 bin YTL. Uyarılara karşın ikinci denetimde aynı tabloyla karşılaştığımızda bu ceza alınacak. Otellerde de denetim yaptık. Denetimde sigara içilip- içilmediğini tespitin yanında kanun kapsamında gerekli uyarı yazılarının asılıp asılmadığına bakıyoruz. Bazı büyük oteller bizden tam not aldı, sigara içilen odalarını ayırmışlar ve bunun dışında sigara içilmesine izin vermiyorlar. Bazıları ise, ‘ipe un serdi.' Hala otel içindeki bar, restoranlarda sigara içimine izin veriliyor. Bunlar tutanakla saptanıp Kaymakamlıklara bildirildi. ”
Doç.Dr. Oğuz Kılınç, taksilerde yasak olmasına karşın şoför ve müşterilerin sigara içmeyi sürdürdüğünü, bu konuda fotoğraflı tespitler yaptıklarını belirterek, “Şoför sigara içerken, aracının fotoğrafı çekiliyor, bunlar Şoförler Odası'na iletiliyor. Önümüzdeki günlerde tiryaki şoförlere ve müşterisine izin veren şoförlere cezalar gelmeye başlayacak” diye konuştu.
Doç. Dr. Kılınç, kanun kapsamındaki yasaklara ilişkin denetim konusunda Büyükşehir ve ilçe belediyelerine önemli görevler düştüğü halde belediye çalışmalarıyla ilgili kendilerine ulaşmış bilgi olmadığını söyledi. Belediyelerin yasanın farkında olmadığını savunan Doç.Dr. Oğuz Kılınç, “Kurul olarak belediyelerin bugüne kadar ne kadar denetim yapıp, ceza uyguladığını merak ediyor, bilgilenmek istiyoruz” dedi.
Öte yandan Doç.Dr. Kılınç, 2005 yılında DEÜ Hastanesi'ni ‘sigarasızlaştırmak’ için ilk çalışmayı başlattıklarını, o dönemde sigara içme oranının yüzde 41 olduğunu vurgularken şunları söyledi:
“2008'de kanun yürürlüğe girdikten sonra bu oran yüzde 28'e düştü. Yasanın uygulanması, başka müdahale gerektirmeden sigara içimini azaltırıyor. Yani yasa hastalık, bağımlılık olan sigara içiciliği ve pasif içicilik konusunda etkili. Yasaklara uyulmamasıyla ilgili şikayetlerin 155 numaralı telefona iletilmesi gerekir.”