Tırtıllar çam ağaçlarını istila etti

Güncelleme Tarihi:

Tırtıllar çam ağaçlarını istila etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2010 13:36

Tekirdağ'ın Malkara ilçesine bağlı Yörük, Karamurat, Kırıkali ve Kermeyen köylerinde çam ağaçlarında oluşan tırtıl kozaları, çok sayıda ağacı kuruttu.

Haberin Devamı

Yörük köyünde yaşayan Emin Tuna,yaptığı açıklamada, tırtılın çam ağacının öz suyu ile beslendiğini belirterek, ağacı 15-20 gün içerisinde kuruttuğunu söyledi.

Yaklaşık 1 aydır görülen tırtılların kısa sürede çok sayıda çam ağacına yayıldığını ifade eden Tuna, “Tırtıl kozaları ateşte bile yanmıyor. Ancak kozalı dalı ağaçtan koparıp içinden tırtılları çıkararak, yok edebiliyoruz” dedi.

Köyde çok sayıda kişinin meyvecilikle uğraştığını bildiren Tuna, bu tırtılların meyve ağaçlarına geçmesi durumunda zararlarının çok büyük olacağını, bu nedenle yetkililerden bir an önce önlem alınmasını istediklerini kaydetti.
Aynı köyde yaşayan Aziz Akman ise bir kozanın içinden yüzlerce tırtıl çıktığını söyledi.

Bu tırtılların evinin bahçesindeki ağaçlarda dahi görülmeye başladığını kaydeden Akman, “Bahçemdeki ağaç dallarından tırtılları temizledim. Kendi ellerimizle ektiğimiz ve orman alanına dönüştürmeyi amaçladığımız çamlığımızı nasıl kurtaracağız onu bilmiyoruz” diye konuştu.

5 YILDIR UYUYAN BÖCEK UYANDI

Malkara Orman İşletme Şefi Ali Şen, “çamkese böceği” olarak tabir edilen bu tırtıl türünün yeni çıkmadığını ve devamlı var olan bir tür olduğunu belirtti.

Bu tırtıl türünün 2005 yılından beri toprak altında uyuduğunu ifade eden Şen, şunları kaydetti:
“Türkiye ormanlarında en çok görülen böcek türü olan bu çamkese böceği 2005 yılından bu yana bölgemizde görülmüyordu. Bizler bile mücadele etmek için böcek arıyorduk. Çamkese böceği gündüz istirahat eder, gece de ibreleri yemek suretiyle beslenir. Eksi 6 dereceye kadar dışarı çıkıp beslenebilir. Bizler bu böcek türüyle 3 değişik sistemde mücadele ediyoruz. Kimyasal mücadele eylül-ekim aylarında böceğin en zayıf olduğu anda organik ilaçlarla, mekanik mücadele kasımdan mart ayına kadar oluşan kozaları kesip ağaçlardan ve ormandan uzaklaştırmakla, biyolojik mücadelede çamkese böceğinin larvalarını yiyen kuş ve diğer canlıları çoğaltmakla oluyor. Bu böcek özellikle 7-8 yaşındaki ağaçların büyümesini etkiliyor. Ancak ağaç temizlendikten sonra tekrar yeşillenir ve büyür. Ama daha erken yaştaki filizleri kurutur. Bize başvuran köylülerimize her türlü bilgi ve desteği veriyoruz. Mücadelelerinde de yardımcı oluyoruz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!