Tırnakların kara tahtaya sürtülmesinden neden rahatsız oluruz?

Güncelleme Tarihi:

Tırnakların kara tahtaya sürtülmesinden neden rahatsız oluruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2016 14:43

Tırnakların kara tahtaya sürtülmesinden rahatsız olan çoktur. Peki, neden tırnakların kara tahtaya sürtülmesinden rahatsız oluruz? Tırnakların kara tahtaya sürtülmesi ile çıkan ses dalgası mı bizi rahatsız ediyor? Sorularınızın cevabı haberimizde..

Haberin Devamı

Neyse ki artık kara tahta kullanmıyoruz. Ancak 80’li yıllarda, yani bilim insanlarının onu sık sık kullandığı günlerde, tırnağın yüzeye sürtülmesi sonucu çıkan o ünlü sesten neden nefret ettiğimiz konusu araştırılmıştı. Amerika Northwestern Üniversitesi bilim insanları, tırnaklarını tahtaya sürtüp, çıkan gürültüyü kaydederken belirli frekans aralığındaki sesleri elimine ettiler.

Ortaya çıkan farklı ses kayıtlarını deneklerine dinletip, rahatsızlık verenin hangisi olduğunu sordular. Sonunda anlaşıldı ki, en yüksek frekanstaki seslerin elendiği kaydı dinleyenler aynı rahatsızlığı duymazken, orta ve düşük spektrumdaki seslerin elendiği kayıtlar en büyük rahatsızlığı oluşturuyordu. 2011 yılında Almanya ve Avusturya’da müzikologlar Michael Oehler ve Christoph Reuters, hoşnutsuzluğu yaratan seslerin 2000 ve 4000 Hz aralığındakiler olduğunu anladılar. Kulaklarımız bu aralıktaki seslerin gücünü çok fazla arttırıyor.

Haberin Devamı

Bu keşif sonrasında hemen bir deney yaptılar. 24 deneğe, 8 farklı ses kaydını dinlettikleri süreçte, herkesin en rahatsız edici sesi seçmesini istediler. Aslında bu kayıtların hepsi tırnağın kara tahtaya sürtülmesinden elde edilmiş olup, değişime uğratılmışlardı. Kayıtlarda ya belli frekans aralıkları silinmiş ya da sesin ton ve perdesi değişime uğratılmıştı. Müzikologlar, deneye katılanların psikolojik tepkilerini de ölçmek adına, bir gruba sesin orijinini söylerken, diğer gruptakilere bunun yeni birmüzik kompozisyonu olduğunu anlattılar.

Deneyin sonuçları, iki grup arasında en ufak bir psikolojik etki farkı olmadığını gösterdi. 2000 – 4000 Hz frekans aralığındaki seslerin çıkarılması, kaydın biraz daha tahammül edilebilir olmasını sağlamıştı ama bundan bile rahatsız olanlar vardı.2012 yılında yapılan başka bir araştırmada, MIT’den Bilişsel Bilimler profesörü John McDermott, aynı konuyu tekrar gündeme getirdi. Bu kez sesteki en itici öğeler olan keskinlik (yüksek frekanstan kaynaklanıyor) ve sertliği (frekans yoğunluğundaki dalgalanmadan kaynaklanıyor) de dahil etti. McDermott, tırnakların kara tahtaya sürtülmesi esnasında yüzeyle tırnak arasında çok hızlı bir sürtünme ilişkisi olduğunu, bunun da 20-200 Hz aralığında oldukça rahatsız edici bir dalgalanma yarattığını keşfetti. Sonuçta o sesten nefret etmemizin asıl sebebinin bu dalgalanma olduğu ortaya çıktı. 

Haberin Devamı

 tarafından hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!