TIR’da köpek vahşetine soruşturma isteği

Güncelleme Tarihi:

TIR’da köpek vahşetine soruşturma isteği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2015 15:18

HAYVAN Hakları Konfederasyonu (HayKonfed), Denizli’nin Çivril İlçesi’nde bir TIR’da 50’si sıcak ve havasızlıktan telef olmuş yaklaşık 300 sokak köpeğinin bulunmasıyla ilgili sorumlular hakkında idari işlem yapılıp, para cezası verilmesi ve savcılığa suç duyurusunda bulunulması için İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Uşak Valiliği’ne dilekçe gönderdi.

Haberin Devamı

Çivril’de geçen 5 Ağustos gecesi devriye görevi yapan polis ekipleri, Özlem Yapı Kooperatifi karşısında, park halindeki 64 BA 576 plakalı TIR’ın dorsesinden 50’si havasızlık ve sıcaktan telef olmuş yaklaşık 300 sokak köpeği olduğunu belirledi. Telef olan köpekler, gömülürken, TIR’ın şoförü 57 yaşındaki O.S.’nin ifadesinde, "Ben evden eve nakliyat firmasında şoför olarak çalışıyorum. Firmam ile Uşak Belediyesi’nin anlaşması var.

TIR’da köpek vahşetine soruşturma isteği

Firmam benden, köpekleri Çivril’de hayvan barınağının bulunduğu yakın bir noktaya bırakmamı istedi" dediği öğrenildi. Bunun üzerine gözler Uşak Belediyesi’ne çevrildi. İfadesi alındıktan sonra serbest bırakılan O.S., dorsedeki köpeklerle birlikte Uşak’a geri gönderildi. Köpek yüklü TIR ile şoförü sonrasında ortadan kayboldu. Konu ulusal ve yerel basında yer almasının ardından hayvanseverler, yaşananlara tepki gösterip, sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Haykonfed, İstanbul Hayvan Hakları Derneği (İstanbulDer), Marmara Hayvan Hakları Federasyonu (MarmaraFed) ve Ege Hayvan Hakları Federasyonu (EgeFed) adına sorumlular hakkında idari işlem yapılıp, idari para cezası verilmesi ve savcılığa suç duyurusunda bulunulması için İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Uşak Valiliği’ne dilekçe gönderdi.

BAŞKAN HAKKINDA SORUŞTURMA İSTEĞİ

Basında çıkan haberler ve TIR şoförünün polisteki ifadesinin delil olarak kabul edilmesinin istendiği dilekçede, AK Partili Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan hakkında soruşturma açılıp, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kuruluna ve Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığına bildirilmesi istendi. Ayrıca Uşak Belediyesi veterineri ve barınak personeli hakkında soruşturma başlatılıp, ifadelerinin alınmasını, emir verenler ile köpekleri yükleyenler hakkında ’görevi kötüye kullanmaktan’ adli ve idari işlem yapılması da talep edildi.

Dilekçede talepler şu şekilde sıralandı:


"Kaç köpeğin TIR’a yüklendiği, kaçının yolda öldüğü, kalanların nereye götürüldüğü araştırılsın. Bu köpekler nereye götürüldüyse bulunup, getirilsin. TIR şoförü tekrar sorgulansın. TIR’a yüklenen ve ölen köpeklerin sayısı kadar belediyeye ve taşıma firmasına firmasına para cezası verilsin. Taşıma firmasının şöförünün daha önce karakolda verdiği ’Uşak Belediyesi ile anlaşma yapıldığı ve belediyece hayvanların yüklendiği’ ifadesinin delil kabul edilip, Uşak Belediyesi’nin bu işlem için firmaya hangi isim altında ve nasıl bir faturaya ödeme yaptığı müfettişlerce incelensin. Aynı şekilde taşıma firmasının bu işlem için belediyeden ’nasıl bir fatura ile’ ödeme aldığı da mali polis ve Maliye tarafından incelensin. Belediye ve bu taşıma firmasının parasal alışverişi ve faturalarının Maliye’nin ardından Sayıştay’a da bilgi verilip, ayrıca inceleme yapılması talep edilsin. Taşıma firmasının yasada belirtilen ’canlı hayvan taşınmasına’ aykırı taşıma yapması neticesinde, haksız kazanç elde etmesi nedeni ile de mali ve adli incelemeye alınıp, belediye ile daha önce böyle bir fatura alışverişinin olup olmadığı sorgulansın."

HayKonfed, bilgi olarak Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER), Başbakanlık, Uşak Belediye Başkanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve basın kuruluşlarına da gönderdiği dilekçesinde, talepleriyle ilgili olarak 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve 3071 Sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılması’na dair kanun gereği kendilerine bilgi verilmesini istedi.

Haberin Devamı

UŞAK BAROSU'NDAN KINAMA

Haberin Devamı

Çivril’de yaşanan hayvan katliamıyla ilgili Uşak Baro Başkanlığı odasında düzenlenen basın toplantısına Baro Başkan Yardımcısı Hidayet Cambaz ile Uşak Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı Nebahat Avcu katıldı. Baro Başkan Yardımcısı Hidayet Cambaz, "Son bir iki gündür Uşak ve ülke gündemini meşgul eden, Çivril sınırları içerisinde meydana gelen ancak Uşak Belediyesi’nin itham edildiği bir köpek katliamını üzülerek izliyoruz" dedi. İnsanın da hayvanın da aynı yaşam hakkı ve özgürlüğüne sahip olduğunu ifade eden Cambaz, "Bugün dünyada birçok ülkenin hayvanlara ayrı bir statü tanıdığını, birçok ülkenin yunus parkları, sirk ve mezbahaların kapatılmasına dair karar aldığını sevinçle takip ediyoruz.

Haberin Devamı

Ancak ülkemizde bunun aksine hayvanların yaşam haklarının sıkça ihlal edildiğine üzülerek tanık olmaktayız. Biz hayvanseverler olarak bu noktada yargı dışında bir çare bulamıyoruz. Yasanın yüklediği görevi yerine getirmeyen kurumları ve çalışanlarını bugün yaptığımız gibi Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet etmek dışında başvurabileceğimiz bir yolumuz yok. Yapılan şikayetler ile yargı denetim mekanizmaları harekete geçirilerek bu işte sorumlu olanların tespiti ile gerekli yaptırımların uygulanması gerekir. Yasanın yükümlediği hayvanları koruma ve gözetme görevini; ağzı dili olmayan, kimsesiz ve sahipsiz sokak hayvanlarına karşı dahi yerine getirmeyen, aksine bu hayvanları ölüme terk eden failleri kınıyoruz. Uşak Barosu olarak; her türlü haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı gerekli tepkiyi her zaman göstermiş bir kurum olarak, birçok köpeğin ölümüyle sonuçlanan bu olayla ilgili yapılan suç duyurularının, sorumlular cezalarını çekene dek peşinde olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Uşak Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı Nebahat Avcu ise dernek olarak gerekli mercilere suç duyurusunda bulunduklarını, kayıp köpeklerin bulunması için araştırmalarını sürdürdüklerini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!