Güncelleme Tarihi:
Stres eldiveni
1980'li yıllarda moda olan tek eldiven giymek, züppelik sayılıyordu. Ancak bugünlerde KİT tarafından üretilen parmaksız eldiven, tıpkı otomobillerdeki uyarı ışıkları gibi, sinirlendiğimizde, yani stres hormonlarımız arttığında, parlak beyaz bir ışık vererek uyarıda bulunuyor. Eldiven bu işi, insanın heyecan düzeyinin belirlenmesi için güvenilir bir yöntem olan, cildin iletkenliğini ölçerek beceriyor.
Kan süzgeci
The Next Virus ‘‘TNV’’ (Sonraki Virüs) adı verilen cihaz, kanı süzerek virüslerden ve bakterilerden arındırıyor. Dünya çapında kan ihtiyacının, tehlikesiz bir şekilde sağlanmasına yardımcı olacağı belirtilen cihaz, HIV ve sarılık virüsleri dahil, kandaki tüm mikropları etkisiz hale getiriyor. Ancak HIV virüsü taşıyan insan vücudundaki kanda, virüs kendini sakladığı için etkili olamıyor. Üretici firma Cerus, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden gelecek yıl onay almayı umut ediyor.
40 saniyede MR
ABD'de İmatron tarafından son teknolojiyle üretilen ‘‘CT Scan’’ MR cihazı, hem daha çabuk, hem daha kusursuz bir biçimde kalp rahatsızlığını saptayabiliyor. Benzerlerinden 10 kat daha hızlı olan CT Scan, 40 saniyede kişide kalp rahatsızlığı olup olmadığı, belirtiler kendini göstermeden çok önce ortaya çıkarabiliyor. Böylece hasta, eski cihazların yarattığı klostrofobiden de kurtuluyor.
Endoskopi hapı
Mide ve bağırsaklar için şimdiye kadar uygulanan endoskopi yönteminde ağızdan mideye, ucunda bir kamera bulunan fiber optik kablo sokuluyordu. Bu sıkıntılı yöntem, tarihe karışıyor. M2A adlı cihaz, bir ilaç kapsülü büyüklüğünde. Cihaz, hap gibi yutulduktan sonra, sindirim sisteminde harekete geçiyor ve saniyede iki fotoğraf çekiyor. 24 saat süreyle çalışan kapsül, görevi bittiğinde atılıyor.