Güncelleme Tarihi:
Hekim hataları en aza iniyor
ABD'de Thomas Jefferson Üniversitesi Medikal Simülasyon Merkezi'nde bulunan ‘‘robot hasta’’ sağlık hizmeti veren tüm dallarda eğitim amacıyla kullanılıyor ve harikalar yaratıyor. ‘‘Sam’’ adını verdikleri hasta simülatörü, gerçek hasta gibi tepki veriyor. 100 çeşit ilacı tanıyor ve etkileniyor. Kalbi atıyor, nefes alıyor.
Robot hastalar, tıp eğitiminde çıtanın yükselmesine neden oldu. Robot hastalar ile verilen eğitim sırasında bir kriz ortamı yaratılarak hekimin ve diğer sağlık personelin çözüm üretmeyi öğrenmesi isteniyor. Thomas Jefferson Üniversitesi'ndeki ‘‘Sam’’ adı verilen hasta simülatörü üzerinde yapılan eğitim sayesinde hem hekim, hem de hasta korunuyor.
HATALARI AZALTIYOR
İsrail Hava Kuvvetleri'nde jet pilotu olarak çalıştıktan sonra tıp eğitimi alan Dr. Amitai Zıv, Philadelphia'daki merkez hakkında bilgi verdi. Ordudayken de pilotların simülasyonla eğitimleri üzerinde çalıştığını ve deneyimlerini hekimlikle birleştirdiğini belirten Dr. Amitai Zıv, Sam ile tıbbi uygulamalarda hataları azaltmayı amaçladıklarını söyledi. 5 yıl önce geliştirilen hasta simülatörü Sam'in her türlü müdahaleye tepki verdiğini ve bunların izlenebildiğini belirten Dr. Zıv, ‘‘Hem Sam üzerinde, hem de bilgisayardan değişiklikleri izliyoruz. Hastalar üzerinde bu tür deneyleri yapmak mümkün değil. Ama hasta simülatörü üzerinde istediğimiz girişimi deneyebiliyoruz ve sonuçlarını izleyebiliyoruz’’ dedi.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ
Simülatör laboratuvarında bulunan kumanda odasından tüm girişimler izlenip kaydedilebiliyor. Böylece eğitim verilmesinin yanı sıra analiz ve performans değerlendirilmesi de yapılıyor. Yoğun bakım ve acilde kazazede, inme, kalp enfarktüsü, astım, hipovolemik şok (damarda kanın azalmasına bağlı şok), akut kanama simüle edilebiliyor. Göz reaksiyon veriyor. Hasta simülatör sisteminin 150 bin dolara (93 milyar lira) kurulduğu belirtildi.