Tıp kongresinde türban krizi

Güncelleme Tarihi:

Tıp kongresinde türban krizi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2006 12:57

Kayseri'de tıp kongresi ve açılan sergiyi izlemeye gelen türbanlı kadınların güvenlik görevlileri tarafından içeri alınmadı. Bu durum tepkiye neden oldu.

GEVHER Nesibe Darüşşifası’nın 800'üncü kuruluş yılı nedeniyle düzenlenen 24'üncü Gevher Nesibe Günleri ve 9'uncu Türk Tıp Tarihi Kongresi Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi’nde başladı. Tıp Tarihi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Demirhan Erdemir, ilk uluslararası Türk Tıp Tarihi Kongresi’ni Konya’da yapacaklarını söyledi. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruhan Düşünsel de, Türkiye’de tıp tarihinin başlangıcının 1827 değil, 1206 olduğunu söyledi. Kongreyi ve açılan sergiyi izlemeye gelen türbanlı kadınların ise, güvenlik görevlileri tarafından içeri alınmaması tepkiye neden oldu.

Gevher Nesibe Darüşşifası’nın 800'üncü kuruluş yılı anısına, 24'üncü Gevher Nesibe Günleri ve 9'uncu Türk Tıp Tarihi Kongresi Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen açılış töreniyle başladı. Açılışta konuşan Türk Tıp Tarihi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Demirhan Erdemir, kurum hakkında bilgi vererek, ilk uluslararası Türk Tıp Tarihi kongresinin 2008 yılında Konya’da yapılacağını belirtti. Prof. Dr. Demirhan “Kongrede eleştrilerde bulunup, tartışmalar yaşayacağız. Tenkitler yapıcı olursa yararlıdır. Tartışma ise, sevgi ve iyi niyete dayanırsa bilim açısından kazançtır. İlk kez dünyada ve Türkiye’de Uluslararası Türk Tıp Tarihi Kongresi ve 10'uncu Ulusal Türk Tıp Tarihi Kongresi’ni birarada Konya’da yapacağız. 20- 24 Mayıs 2008’de yapılacak Kongre, Türk Tıbbının dünyaya tanıtılmasını sağlayacak” dedi.

“TÜRK TIP TARİHİNİN BAŞLANGICI 1206”

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruhan Düşünsel de, Türkiye’de 14 Mart 1827’de Askeri Tıphanenin kurulmasının Tıp tarihinin başlangıcı kabul edildiğini ve 14 Mart’ın tıp bayramı olarak kutlandığını anımsatarak, aslında Gevher Nesibe’nin 1206’da şifahane ve medrese olarak hem eğitim hem de sağlık hizmeti verdiğini, bu nedenle de Türkiye’de Tıp tarihi başlangıcının 1206 olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
Kongrenin açılışında, emeği geçen kurum ve kuruluş temsilcilerine, 800. yıl tabağı ve anı para hediye edildi.

TÜRBANLILAR ALINMADI

24'üncü Gevher Nesibe Günleri ve 9'uncu Türk Tıp Tarihi Kongresi ile, sergi salonunda aynı saatlerde açılan ‘Selçuklu ve Osmanlı Dönemi Mimari Eserlerinden Bezemeler Sergisi’ni gezmek için, Sabancı Kültür Sitesi’ne gelen türbanlı kadınlar, üniversite güvenlik elemanları tarafından içeri alınmadı. Tıp kongresi için gelen ve yaka kartını alarak boynuna takan Nurten Çankaya, gazetecilerin ‘neden içeri alınmadınız?’ sorusuna, “Bu konuda konuşmak istemiyorum” diye yanıt verdi. Bazı türbanlı kadınlar ise, “Biz kongreye gelmedik, sergiye geldik” dedi. Ancak onlara da kamusal alan olduğu gererkçesiyle izin verilmedi. Bir süre Sabancı Kültür Sitesi’nin önünde bekleyen türbanlı kadınlar daha sonra dağıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!